Karabük'te Ahilik Haftası Etkinlikleri
18-24 Eylül Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin organizasyonunda Prof. Dr. Mustafa Karataş, Kent Meydanı Belediye Nikâh Salonunda “İslam’da Ticaret ve Ahilik Kavramı” konusunda konferans verdi.
18-24 Eylül Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin organizasyonunda Prof. Dr. Mustafa Karataş, Kent Meydanı Belediye Nikah Salonunda "İslam'da Ticaret ve Ahilik Kavramı" konusunda konferans verdi.
Konferansa Vali Kemal Çeber'in yanı sıra Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Ahiliğin çok güzel bir kültür olduğunu ve Osmanlıda bugün ki anlamıyla Ticaret Odası diyebileceğimiz bir kuruluş olduğunu ifade ederek konferansa başlayan Karataş, "Besleme ile başlanan alın terinin, emeğin, kutsalın, ekmeğini kazanma duygusu, helalinden kazanma duygusu ahilik. "Ah" kardeş, "Ahi" benim kardeşim demek aslında. Ahilik de esnafın birbiriyle olan kardeşliği. Kardeşi kendisine tercih eden, kanaatin ve tevekkülün timsali, hakka rızanın adıdır ahilik. Tatlı dilin, güler yüzün, çalışkanlığın ve iyiliğin adresidir ahilik. Allah işini güzel yapanları sever. Kur-an'ı Kerim'de onlarca ayette "Allah güzel davrananları, güzel yapanları sever" işini güzel yapmanın mesleğidir ahilik. İşi güzel yapmak sadece esnafın, tüccarın işi değil her meslek sahibinin vazifesidir. Kalkınmak için, gelişmek için, ilerlemek için herkesin kendi işini güzel yapması gerekir. Başkasının işini güzel yapmasını beklemek yerine kendimiz işimizi güzel yaparsak o zaman bizde ahilik felsefesiyle, o kardeşlik şuuruyla hareket etmiş oluruz. Ahi Evran'dan, Hacı Bayramı Veli'den, Ahmet Yesevi'lerden, Yusuf Has Hacib'lerden, Mevlana'lardan, Yunus Emre'lerden özetle gelen güzel ahlakın numunesidir ahilik. Özünü oradan alır, İslam ahlakından alır. Sermayesi dürüstlüktür, karı halka hizmettir Allah razı olsun duası almaktır. Esnafta bu duayı alırsa kardadır. Eli işte, gönlü hak ta olmanın yoludur ahilik. Ticaretin, alışverişin Allah'ı anmaktan alıkoymadığı yiğitlerin yetiştiği ocaktır ahilik. Tartıda hile yapmamak, alışverişte hak geçirmemek, dürüstlük tacıdır ahilik. Ölçüde ve tartıda hile yapanları Kur-an'ı Kerim sure ile azarlamıştır. "O ölçüde ve tartıda hile yapanlara yazıklar olsun, onlar cehennemde veyl çukuruna gireceklerdir. Onlar kendileri bir şey alacakken ölçünün ve tartının doğru olmasını isterler, kendileri bir şey satarken ölçüde ve tartıda hile yaparlar, eksik yaparlar. Halbuki tekrar yaratılacaklarını bilmezler mi?" Kur-an'ı Kerim'de 83. Surede, Mutaffifin Suresinde 1. ila 4. Ayetlerde Allah'u Teala böyle buyuruyor. Ahilik de özet olarak ahlakını buradan alıyor."diye konuştu.
Konferansta Prof. Dr. Mustafa Karataş, esnaf ve tüccarlara başlıklar altında bazı tavsiyelerde bulundu. - KARABÜK