Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

'Kansere Karşı Egzersizle Savaşın'

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tıbbi Onkolog Canfeza Sezgin, kanser tedavisinden sonra hastanın yaşam süresinin uzatılmasında egzersizin büyük yararı olduğunu söyledi.

Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Canfeza Sezgin, kansere karşı korunmada olduğu kadar, kanser tedavisinden sonra da hastanın yaşam süresinin uzatılmasında egzersizin büyük yararı olduğunu vurguladı.

Kanserde egzersizin maliyeti olmayan en ucuz ve yardımcı tedavi yöntemlerinden birisi olduğunu ifade eden Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Canfeza Sezgin, egzersiz sayesinde akciğer, böbrek, kalınbağırsak, meme, prostat ve rahim kanseri riskinin yüzde 25 oranında azaldığını belirtti. Prof. Dr. Sezgin, "Yeni araştırmalar koltukta veya bilgisayar karşısında günde 4 saatten fazla hareketsiz zaman geçirenlerde kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıkların riskinin arttığını gösteriyor. Bu nedenle başta ofis çalışanları olmak üzere uzun süre hareketsiz çalışanların saat başı küçük molalarla hareket etmeleri hayati önem taşıyor. Ofis içinde de kısa yürüyüş, kol ve bacakların hareket ettirilmesi gibi ufak hareketler yapılmalı. Hareketi arttırmanın bir yolu da telefon görüşmelerinin ayakta hareket edilerek yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

"KEMOTERAPİYE BAĞLI BULANTI AZALIR"

Egzersiz yapmanın kanseri tedavi etmediğini fakat kanserden kaynaklı ölümleri belirgin derecede azalttığını açıklayan Prof. Dr. Sezgin, "Kanser tedavisi gören hastalarda egzersiz ile kemoterapiye bağlı bulantı azalırken, bağışıklık sistemi de kuvvetlendirilir. Egzersiz, kanser hastalarında cinsel istekte azalma, hafıza kaybı ve nefes darlığı yakınmalarının azaltılmasında da yarar sağlar. Meme kanseri hastalarında haftada toplam 3 saat, kalınbağırsak kanseri hastalarında haftada toplam 6 saat normal tempoda yürüyüş yapılması kansere bağlı ölüm riskini belirgin azaltmakta, daha ağır egzersizin ise ek bir yararı olmaz. Prostat kanseri olanlarda ise hızlı tempoda yürüme, yüzme, koşma veya bisiklete binme gibi daha yoğun egzersizler yaşam sürelerini uzatır" dedi.

Prof. Dr. Sezgin, hastaların yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizler yapabileceğini, evde de yürüme bandından ziyade bisiklet veya eliptik bisiklete binmelerinde fayda olduğunu sözlerine ekledi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title