Haberler
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Yenidoğan çetesinin kullandığı hastane için yeni iddia: Taburcu olacakken 'Öldü' dediler

Türkiye'yi ayağa kaldıran çetenin hedefinde yalnızca bebekler yokmuş

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Kalp Krizinden Ölüm Riski Kadınlarda Daha Fazla

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadınların kalp ve damar anatomisinin farklılığı, kalp krizinin de kadınlarda daha tehlikeli olmasına yol açıyor. Dolayısıyla kalp krizine bağlı ölüm riski, kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek.

Tromboz Hastalıklarına Karşı Akdeniz ve Avrupa Birliği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, kanın atardamar ya da toplardamar içinde ya da bir organda pıhtılaşmasının, ölümle sonuçlanabilen sağlık sorunu olduğunu söyledi.

EN SIK KALP KRİZİ GÖRÜLÜYOR

Demir, bu durumun "trombotik hastalıklar" olarak tanımlandığını ifade ederek, kalp krizi ve inmeye yol açan damarlarda tıkanmanın da bu grup hastalıklar içinde yer aldığını dile getirdi. Bu rahatsızlıklar içerisinde en sık kalp krizinin görüldüğünü vurgulayan Demir, şunları söyledi:

KADINLARDA ORTAYA ÇIKAN KRİZ DAHA TEHLİKELİ

"Kadınların kalp ve damar anatomisi farklı olduğu için kadınlarda ortaya çıkan kriz, daha tehlikeli olmaktadır. Çünkü, kadınların damarları daha ince ve daha dardır. Kadınlarda östrojen hormonu, damarı korur ve damar kasının çoğalmasını engeller, damarın gevşemesini sağlayan maddelerin salınımını arttırır.

KADINLAR FARKINDA DEĞİL

Bu nedenle kalp krizi sıklığı, 55 yaşından sonra kadınlarda hormon kaybı olduğu için artar. Genellikle kadınlar, belirtilerin farkında değil ve rahatsızlıklarını fark edip hastaneye başvurduklarında müdahale için geç kalmaktadır."

KRİZ SONRASI YÜZDE 26'LIK ÖLÜM ORANI

ABD'de yapılan araştırma sonucuna göre, ilk kalp krizi sonrası kadınların yüzde 26'sının yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Demir, "Aynı nedenle hastaneye başvuran erkeklerin ise yaklaşık yüzde 19'u vefat etmektedir. İlk kalp krizi atağından sonraki ilk 5 sene içinde bile ölüm oranı, kadınlarda yüzde 47, erkeklerde yüzde 36'dır" dedi.

TABURCU OLAN KADINLARIN YÜZDE OTUZU TEKRAR HASTANEYE BAŞVURUR

Kadınların hastanede kalış sürelerinin de erkeklere oranla daha uzun ve kanama riskinin daha yüksek olduğunu aktaran Demir, taburcu edilen kadın hastaların yüzde 30'unun ilk 30 gün içinde tekrar hastaneye başvurduğunu dile getirdi.

KADINLARIN AĞRI EŞİĞİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN KRİZİ FARK ETMİYORLAR

Kalp krizi belirtilerinin erkek ve kadında farklı olduğuna işaret eden Demir, erkeklerde göğüste, kolun sol tarafında ve boğazda ağrı görüldüğünü anlattı. Demir, kadınlarda ise benzer belirtilerin yanı sıra göğüsteki ağrının çok daha yaygın ve ağır olduğuna işaret ederek, "Kadınlar, doğum gibi nedenlerden ötürü erkeklere kıyasla ağrıya daha alışık olduğundan kalp krizini anlamamaktadır" diye konuştu.

KALP KRİZİNDEN KORUNMAK İÇİN

Demir, kalp krizinden korunmak için kadınlara, diyetlerine dikkat etmeleri, sigara içmemeleri, egzersiz yapmaları, şekeri hayatlarından çıkarmaları, sebze-meyve ağırlıklı beslenmeleri ve zeytinyağı tüketmeleri önerisinde bulundu.

Kaynak: Hürriyet / Yaşam
title