Prof. Dr. Naci Görür'den olası İstanbul depremi için baraj uyarısı: 7'si çok tehlikeli
Jeolog ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, beklenen Marmara ve İstanbul depremine ilişkin uyarılarda bulundu. İstanbul'daki 14 barajın 7'sinin çok tehlikeli olduğunu belirten Görür, "Yani bu depremi çıkartır veya çıkartmaz. Ayrıca İstanbul'da en az yüz milyon ton atık çıkar. Atık dediğim olur. Bunun için de asbest de dahil, parlayıcı, patlayıcı, toksin, kimyevi maddelerin hepsi. Bunları şimdiden, uluslararası yöntemlere göre nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız" dedi.
İstanbul Bakırköy'de düzenlenen "Afete Dayanıklı Şehir ve 17 Ağustos Anma Programı" panelinde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "14 tane barajın, 7'si çok tehlikeli. Yani bu depremi çıkartır veya çıkartmaz. Ayrıca İstanbul'da en az yüz milyon ton atık çıkar. Atık dediğim olur. Bunun için de asbest de dahil, parlayıcı, patlayıcı, toksin, kimyevi maddelerin hepsi. Bunları şimdiden, uluslararası yöntemlere göre nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız? Nasıl geri dönüşüme tabii tutacağınızın planlanması lazım" dedi.
PROFESÖRLER DEPREM HAKKINDA KONUŞMA YAPTI
Bakırköy Florya'da "Afete Dayanıklı Şehir 17 Ağustos Anma Programı" adlı bir panel düzenlendi. Panele Endüstri Mühendisi olan Prof. Dr. Burcu Balçık, ODTÜ Şehir Planlama öğretim görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Tarık Şengül ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ile davetliler katıldı. Profesörler deprem hakkında birer konuşma yaptı.
NACİ GÖRÜR'DEN İSTANBUL DEPREMİ UYARISI
' Deprem ve İstanbul' konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Naci Görür, endişeyle beklenen Marmara Depremi ve İstanbul Depremi hakkında kritik uyarılarda bulundu.
İstanbul depremi hakkında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "İstersek sahaya inip İstanbul'u depreme hazırlamaya başlayabiliriz. Zaten ben merak ediyorum. Niye bekliyoruz ki? Sürekli proje, proje, proje, proje, bütün raflar doldu proje. Dünyada en fazla deprem hazırlık projesi yapan Türkiye'dir eminim. Öyle İstanbul bakir bir yer değil. Yani depremle ilgili hazırlığın yapılmadığı yer değil. 1999'dan bu yana gerçekten İstanbul'da inanılmaz derecede depreme hazırlık çalışmaları yapıldı. Ama sonuç daha tam olarak İstanbul depreme hazır değil. Yapılması gerekenlerin yanında daha az. Onun için İstanbul'da sıfır çalışma diye bir şey yok" diye konuştu.
"DEPREM GELMEDEN İLK DEFA HAZIRLIK, BU HÜKÜMET TARAFINDAN YAPILDI"
Depremi beklemeden hazırlıkların ilk defa mevcut hükümet tarafından yapıldığını anlatan Görür, "Bu hükümet ilk kez 2006 yılında bilinçli veya bilinçsiz dedi ki bundan sonra biz depremin olmasını beklemeden, biz özellikle risk yönetimini uygulamaya başlayacağız. Deprem gelmeden önce zarar azaltıcı çalışmalar yapacağız. Doğru olan çağdaş olan bu. İstanbul için gelin özel bir kanun çıkartalım. Bu özel olması gerekmiyor. Bütün deprem hazırlığına girilmiş kentlerde deprem ve hazırlama adını öyle koyalım. Kanunu çıkartalım. Şimdi o kanunla birlikte siz ne tür zorlukla karşılaşıyorsanız işte Türkiye Büyük Millet Meclisi onu çözün. Yani çok zor bir şey değil. İnsanlarımız ölmesin diye lütfen bunu da yapın" diye konuştu.
"BÜYÜK DEPREMLERİN OLUŞACAĞI PERİYOTLARA GİRİYORUZ"
Deprem hazırlığı için belediyeler ile merkezi hükümetin omuz omuza irade birliği yaparak hazırlık yapılması gerektiğini söyleyen Jeolog Görür, "Halkı muhakkak bu işin içine sokacaksınız. Halk da bu güç içerisine üçlü olarak girecek. Eğer İstanbullu deprem kültürüne, bilgisine bilincine bilgi ve birikimine haiz değilse İstanbul'u depreme asla hazırlayamazsınız. İstanbul'da ki insanlarımızın, eğer ki deprem kültürü olsa, bilinci olsa, burada kaçak, göçek, bina yapılmaz. Halkın bu işe sahip çıkması lazım. Depreme halk sahip çıkmaz, talep etmezse yerel ve merkezi yönetimlerden siz bu depremi hazırlanmayı unutun, hepimizin ömrü bu asır süresince depremlerde on biner on biner, elli biner, elli biner gömeriz insanları bize. Bunu şaka etmiyorum. Çünkü gelecek periyodun nasıl geleceği belli. Öyle bir periyotta yaşıyoruz ki büyük depremlerin artık oluşmaya başlayacağı dönemlere giriyoruz" diye belirtti.
"İSTANBUL'DA 7 BARAJ ÇOK RİSKLİ"
İstanbul'daki barajlardan 7 tanesinin depremde riskli olduğunu anlatan Prof. Dr. Görür, "İSKİ'nin barajlarında ben de hasbelkader görev yaptım. Teknik üniversiteden ekibe de ince sondajlarla çalışma yapıyorduk. 14 tane barajın, 7'si çok tehlikeli. Yani bu depremi çıkartır veya çıkartmaz. Ayrıca İstanbul'da en az yüz milyon ton atık çıkar. Atık dediğim olur. Bunun için de asbest de dahil, parlayıcı, patlayıcı, toksin, kimyevi maddelerin hepsi. Bunları şimdiden, uluslararası yöntemlere göre nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız? Nasıl geri dönüşüme tabii tutacağınızın planlanması lazım" şeklinde konuştu.