İftarda Çok Sigara İçilmesi Kalp Krizini Tetikliyor
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Osman Acar, iftarda aniden yoğun sigara içilmesinin kalp krizi, felç, beyin kanaması gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Osman Acar, iftarda aniden yoğun sigara içilmesinin kalp krizi, felç, beyin kanaması gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle yüksek seyreden hava sıcaklıklarında oruç tutanların zorlanmaması için vatandaşlara çeşitli uyarılar yapan Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Osman Acar, özellikle risk grubuna giren hastalar gerekmedikçe dışarı çıkmamalarını istedi. Acar, Ramazan ayında olduğumuzu belirterek şunları söyledi: "Rahmet kapılarının açıldığı, ibadetlerin bollaştığı bir ay olan Ramazan, bu yıl sıcaklıkların yüksek olduğu yaz mevsimine denk geldi. Bu nedenle diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalığı, mide ülseri gibi kronik hastalıkları olanlar, solunum sıkıntısı olan hastalar, yaşlılar, gebeler ile emzikliler, 65 yaş üzeri bireyler ve kanser hastaları doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdır. Bu kişiler, gün ışınlarının en dik geldiği 12.00-16.00 saatleri arasında, özellikle sıcaklıkların yüksek olduğu ve nem oranının arttığı günlerde, gerekli olmadıkça dışarıya çıkmamalı. Bu sıcak havalarda özellikle giyimimizde pamuk, keten ve yün gibi doğal liflerden yapılmış, havalandırma ve ter emme kabiliyeti yüksek kumaşlardan yapılmış elbiseleri tercih etmeliyiz."
"İFTARLA SAHUR ARASINDA EN AZ İKİ ARA ÖĞÜN YAPIN"
Op.Dr. Osman Acar, Ramazan ayında oruç tutanların özellikle iftar ve sahurda ağır yiyeceklerden uzak durması gerektiğini vurguladı. Acar, bu sene Ramazan ayı sıcak yaz günlerine rastladığı için özellikle sıvı kaybına çok dikkat etmek gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Aniden iftarda soğuk ve fazla miktarda sıvı alınması da boğaz enfeksiyonları, gastrit gibi bazı olumsuzluklara yol açabilir. Bu nedenle, günlük tüketmemiz gereken 2-3 litre suyu iftar ve sahur arasına bölmeliyiz. Sahurda, kahvaltılık gıda, süt ya da yoğurt, az yağlı yufka böreği, taze sebze, meyve ve tam buğday ekmeğini tercih etmeliyiz.İftarda fazla miktarda yemek yerine az yemek ve gıda alımını sahura kadar yaymak daha uygundur. İftardan sonra sahura kadar süt ürünleri ve meyvelerden oluşan iki ara öğün daha yapabiliriz."
"İFTARDA SİGARA İÇMEK ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR"
Sigara içenlere uyarılarda bulunan Op.Dr. Osman Acar, Ramazan ayında iftarda aniden yoğun sigara içilmesinin, kalp krizi, felç, beyin kanaması, ritm bozukluğu gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi. Acar, Ramazan dolayısıyla oruç tutan kişilerin bir ay boyunca gündüz 16-17 saat sigarasız kalabildiklerini, aslında bu durumun, sigara alışkanlığının zihinsel olarak kontrol altına alınabileceğinin görülmesi bakımından çok önemli olduğunu dile getirerek "Aslında esas olay zihinde başlamaktadır. Burada esas olan, kişinin karar vermesi. 15 saat sigarasız kalabilen bir kişi, 24 saat de istese sigarasız kalabilir. Önemli olan kişinin sigarayı bırakmaya karar vermesi ve bu kararlılığını sürdürmesidir" dedi. - DENİZLİ