Haberler

Hekime Başvuru ve İlaç Tükemi Arttı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof.Dr.Süleyman Kaynak, hekimlerin günde 100-120 hastaya bakmak durumunda olduğunu söyledi.Prof.Dr.Süleyman Kaynak, Sağlık Bakanlığı'nın 2012 verileri ve 2013 yılı sağlık göstergeleri tahminleri üzerinden Türk...

Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaynak, hekimlerin günde 100-120 hastaya bakmak durumunda olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Süleyman Kaynak, Sağlık Bakanlığı'nın 2012 verileri ve 2013 yılı sağlık göstergeleri tahminleri üzerinden Türk sağlık sistemini anlattı.

Kaynak, günlük randevu sayılarının 6 milyon dolayında olmaya başladığını belirterek şöyle konuştu: "Ama bu hız da tedaviden çok ilaç yazma ve tetkik sayısını artırıyor. Türkiye'de 10 milyona yakın MR istenmesi bunun bir göstergesidir ve ayrıca yıllık iki milyar kutu ilaç tüketimi, hekimin hastaya zaman ayıramadığını göstermektedir. Yılda 700 milyon hasta bakan sağlık sisteminde, ortalama her vatandaşın doktora başvurma sayısı yılda 10'a ulaşıyor."

BİR YILDA 700 MİLYON MUAYENE

Prof. Dr. Kaynak, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012 yılında Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda 492 milyon muayene işlemi gerçekleştirildiğini söyledi. Bu rakama 650 civarındaki üniversite hastanesi ve özel sağlık kurumlarının dahil olmadığını belirten Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üniversite hastaneleri ve özel sağlık kurumları dikkate alındığında ve yıllık yükseliş trendi dikkate alındığında muhafazakar bir tahminle, yıllık muayene sayısının 700 milyona çıktığı görülür. Tatil günleri dışarıda bırakıldığında, kişi başı ortalama her ay bir kez muayene olunduğu görülür."

"HASTANIN ACİL OLUP OLMADIĞINI HASTA BELİRLİYOR"

Türkiye'de acillere başvuruların hızla arttığını belirten Kaynak, bir yıl içinde acil başvurularının 90 milyon bandına geldiğini söyledi. Tüm bu verilere karşın son 6 ayda sağlık personeline yönelik 6 bin 850'den fazla kayıtlı saldırı bulunduğunu belirten Kaynak, bu yönüyle Türkiye'deki sistemin dünyada tek olduğunu bildirdi. Acil servislerde yapılan hizmetin daha da yoğunlaştığını belirten Kaynak, sözlerine şöyle devam etti:

"700 milyon olarak ifade ettiğimiz hasta muayenesinin yaklaşık 90 milyonu acil servislerde yaşanmaktadır. Acil servislerin bu kadar hasta almasındaki en önemli iki faktör, 24 saat acil servisler açıktır. Elbetteki açık olacak ikincisi acil servisler ücretsizdir. Elbette ücretsiz olacak bu da doğru birçok ülkede bu böyle, ancak burada farklı olan şey şu; acillerdeki hasta yoğunluğunun sebebi bir hastanın acil olup olmadığı kararını bütün dünyada hekim verir. Ama Türkiye'de bu kararı hasta veriyor. Dolayısıyla 'ben acilim' diyen her hastayı kabul etmek ve sağlık ihtiyaçlarını iyi kötü gidermek durumunda kalıyoruz. Bu sistem hastaya çok uygun geliyor ama bu sistem içerisinde yoğunluktan dolayı gerçek hastalar acillerde maalesef yer bulamaz hale geliyor."

AVRUPALILAR ŞAŞIRDI

Kaynak, yılda 10 milyon MR çekilen, iki milyar kutu ilaç tüketilen bir sistemimiz olduğunu belirterek yeni dönemi anlattığı İngiltere'de Avam Kamarası'nda yaptığı sunuma katımcıların şaşırdığını ve ilginç bulduklarını sözlerine ekledi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title
Close