Geleceğin Einstein'ı! 13 Yaşında Kendi Uçağını Yapan Dünyanın En Zeki Kadını: Sabrina Paterski
24 yaşındaki Sabrina Paterski, "Geleceğin Einstein'ı" olarak kabul ediliyor. Henüz 13 yaşındayken babası için uçak tasarlayan Paterski, sosyal medya dahil dikkatini dağıtabilecek her şeyden uzak duruyor.
13 yaşında babası için uçak yaptı, 19 yaşında MIT'yi bitirdi, 15 yaşındayken Amazon'in sahibi Jeff Bezos'un uzay havacılığı şirketi Blue Origin'den iş teklifi aldı. Şimdi 24 yaşında, Harvard'da kara delikler ve uzay zaman teoremi üzerine araştırma yapıyor. Yeni Einstein, Sabrina Pasterski'yi tanıyalım
GELECEĞİN EINSTEIN'I
Pek çok çocuğun hayalidir, kendi uçağının olması. Küçük yaşlarda oyuncak uçaklar, biraz büyüyünce maket… Bu merakı kaybolmaz ise ileride kendi uçağını yapacağını bile söyler ya da satın alacağını! Şimdiye kadar bu hayalini gerçekleştiren kaç çocuk oldu, bilemiyoruz ama birinden eminiz: Sabrina Pasterski ya da dünyanın onu yeni yeni tanımaya başladığı lakabıyla "Geleceğin Einstein"ı…
KENDİ UÇAĞINI YAPTI
1993 yılında ABD'de dünyaya gelen Sabrina Pasterski, 1998'de yalnızca üstün zekalı çocuklara eğitim veren Edison Regional Gifted Center adlı okula kabul edilir. Bu okulun ardından Illinois Matematik ve Bilim Akademisine devam eder ve 2010 yılında mezun olur.
2003 yılında uçuş dersleri almaya başlar çünkü hedefi, babası için tek motorlu bir uçak yapmaktır! 2006'da yani henüz 13 yaşındayken kendi uçağını tasarlamaya başlar. 2007'de Cont O-200A motorlu uçağıyla ilk deneme uçuşunu gerçekleştiren Pasterski, uçağın yalnızca parçalarıyla değil yazılımıyla da ilgilendiği için yetkili kurumlardan uçabilir belgesi ve kuyruk numarası almayı başarır.
MIT'DEN 3 YILDA MEZUN OLDU
14 yaşında bir çocuk ve uçak yapıyor! Tabii ki bu durum ünlü fizikçilerin de takdirini kazanır. Tek motorlu uçağına onay alabilmek için gittiği MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) kampüsünde "Geleceğin Einstein"ı lakabını hak edeceğinin sinyallerini verir. Pasterski, Stephen Hawking ve Andrew Strominger gibi tanınmış fizikçilerin çalışmalarına atıfta bulunan bir bilim insanı olmayı başarır.
Genç fizikçi, MIT'ye ilk başvurusunda bekleme listesine alındığını da itiraf ediyor. Sonra kabul ediliyor ve tam not ortalamasıyla üç yılda mezun oluyor. MIT'nin girişimcilik özel ödülüne de layık görülen Pasterski'nin ilk makalesi ise Journal of High-Energy Physics dergisi tarafından 24 saat içerisinde kabul ediliyor. Bunun da rekor bir süre olduğunu hatırlamakta fayda var.
DÜNYANIN EN ZEKİLERİNDEN BİRİ OLARAK KABUL EDİLİYOR
Chicago Tribune gazetesi tarafından ABD'de, 265 kişilik genç beyinler arasında başı çeken Pasterski, bugün dünyanın en zeki insanlardan biri olarak kabul ediliyor. Bu durum, teknoloji devlerinin de ilgisini çekmiyor değil. Öyle ki henüz 15 yaşındayken Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un uzay havacılığı şirketi Blue Origin'den iş teklifi alan Pasterski, yaz aylarında şirkette araştırma yapıyor. Bezos tarafından fiziğe yönlendirilen Pasterski, Harvard'da kara delikler ve uzay zaman teoremi üzerine özel öğrenci statüsüyle serbest araştırma yapıyor. Ayrıca Hertz Foundation'dan 250 bin dolar, National Science Foundation'dan (Ulusal Bilim Fonu) 150 bin dolarlık bursu var.
SOSYAL MEDYA HESAPLARI YOK
Harvard Üniversitesi Temel Doğa Kanunları bölümünün başındaki tanınmış fizikçi Andrew Strominger tarafından da "Geleceğin Einstein"ı olarak gösterilen Sabrina Pasterski; Princeton, Harvard, MIT gibi ABD'nin en önemli üniversite ve kurumlarında konferanslara, panellere katılıyor. 2012 yılında SU-MIT bursuyla İstanbul'a da gelen Pasterski, kendini tamamen araştırmalarına ve işine adaması sayesinde başarılı olduğunu söylüyor. Dikkatini dağıtabileceğine inandığı sosyal medyadan uzak duruyor; Facebook, Twitter, LinkedIn hesabı yok.
SEVGİLİSİ DE YOK
Kara delikler ve uzay-zaman üzerine çalışmalarına devam eden "Asosyal Einstein" bir röportajında, şimdiye dek bir erkek arkadaşı olmadığını da itiraf etmişti. Pasterski, alkol ve sigara kullanmıyor; üstelik hiç denemediğini de söylüyor.