Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Eski Kilim Desenlerini Yaşatıyorlar

Eski Kilim Desenlerini Yaşatıyorlar
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Celal Bekiroğlu - Kastamonu'nun Küre ilçesinde 18 yıldır faaliyet gösteren kilim atölyesinde çalışan ev kadınları, dokudukları kilimlerde hem yöreye ait eski desenleri yaşatıyorlar, hem de aile bütçesine katkı yapıyorlar.

Celal Bekiroğlu - Kastamonu'nun Küre ilçesinde 18 yıldır faaliyet gösteren kilim atölyesinde çalışan ev kadınları, dokudukları kilimlerde hem yöreye ait eski desenleri yaşatıyorlar, hem de aile bütçesine katkı yapıyorlar.

Küre Kaymakamlığı tarafından 1994 yılında faaliyete geçirilen ve 1998 yılında Küre Belediyesi'ne devredilen kilim atölyesi, aradan geçen zaman içerisinde ilçede yaşayan kadınların gelir kapısı haline geldi.

Atölyede düzenlenen kurslarla kilim dokumayı öğrenen ev kadınları, dokudukları kilimlere yöreye ait eski desenleri işleyerek, bu desenlerin geleceğe aktarılmasını sağlıyorlar.

Kurs usta öğreticisi Fatma Alaca, AA muhabirine, 18 yıldır atölyede usta öğreticilik yaptığını belirterek, zaman zaman açtıkları kurslarla, kilim atölyesine yeni üyeler kazandırdıklarını söyledi.

Atölye'de şu anda 13 ev kadınının çalıştığını belirten Alaca, "Atölye'de Küre'ye ait eski yöresel desenlerin yer aldığı kilimler dokuyoruz. Ev kadınları da özellikle ailelerine katkıda bulunmak için atölyede çalışıyorlar. Dokudukları kilimlerin metre karesine göre 65 ila 75 lira arasında para kazanıyorlar. Bir kişi, bir hafta bir kilim dokuyabiliyor" diye konuştu.

Alaca, evde boş oturmanın iyi bir şey olmadığını ve bu insanların zamanla psikolojilerinin bozulduğunu savunarak, "Ev kadınları ne iş olursa olsun çalışsınlar. Eve kapanmaları doğru bir şey değil" diye konuştu.

-"Kendi çabalarımla oğlumu evlendireceğim"-

Kursta eğitim aldıktan sonra atölyede çalışmaya başlayan Nuran Gözaçık (44) da evine katkı sağlamak için el işleri yapmayı çok sevdiğini vurgulayarak, "15 senedir atölyede çalışıyorum. Kendi çabalarımla oğlumu 30 Haziran'da evlendireceğim" diye konuştu.

Ustalık belgesine sahip olduğunu aktaran Gözaçık, atölyeyi artık evi gibi görmeye başladığını belirtti.

Gözaçık, vaktinin evinden çok atölyede geçtiğinin altını çizerek, "Kilimi zevkle dokuyoruz. Bitirdikten sonra da kendimizle gurur duyuyoruz. El birliğiyle desenler yaptıkça daha fazla yapma isteğimiz geliyor" diye kaydetti.

- KASTAMONU

Kaynak: AA / Yaşam
title