Haberler

Erken Teşhis Prostat Kanserini Vücuttan Uzaklaştırıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medical Park Elazığ Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç.Dr.Ahmet Soylu, yağlı besin tüketenlerde ve şişmanlarda hormon dengesi değiştiğinden prostat kanserinin daha fazla ortaya çıktığını söyledi.

Medical Park Elazığ Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, yağlı besin tüketenlerde ve şişmanlarda hormon dengesi değiştiğinden prostat kanserinin daha fazla ortaya çıktığını söyledi.

Prostat büyümesiyle ilgili bilgi veren Medical Park Elazığ Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, prostat bezinin sadece erkeklerde bulunduğunu ve prostatın çeşitli faktörlere bağlı olarak belli bir yaştan sonra içerisinde gelişen iyi veya kötü huylu tümörlerin etkisiyle büyümeye başladığını ifade etti. 60 yaşındaki erkeklerin yüzde 50'sinde, 80 yaşındaki erkeklerin ise yüzde 80'inde iyi huylu tümörün (BPH) saptandığını ifade eden Soylu, "İyi huylu büyümede BPH ilk değişiklikler 35 yaşında başlar. Ancak bunların sadece yarısında hastalığa bağlı rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Prostat büyümesinden yaşın ilerlemesi ve fonksiyonel olarak sağlam olan testis sorumlu tutulmaktadır. Ayrıca ailesinde BPH görülenlerde daha sık görülmesi, ailesel bir geçiş olabileceğini de düşündürmektedir. İyi huylu büyüme daha çok prostat bezinin iç tarafında ortaya çıkar. Prostat kanseri ise kapsüle yakın dış kısımda ortaya çıkar. Prostat kanseri 50 yaşındaki erkeklerin yüzde 30'unda, 80 yaşındakilerin ise yüzde 75'inde mikroskobik olarak saptanmaktadır. Prostat kanseri gelişiminden de ileri yaş ve aile öyküsü sorumlu tutulmaktadır. Bunun yanı sıra yağlı besinleri fazla tüketenlerde ve şişmanlarda hormon dengesi değiştiğinden prostat kanseri daha fazla görülmektedir" dedi.

Doç. Dr. Ahmet Soylu prostatın iyi huylu büyümesinin daha çok iç tarafta yaşandığını söyledi. Soylu, bu iyi huylu büyümenin belirtilerinin iyi huylu prostatın idrar yolunu daraltarak sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, idrar yapmaya başlarken güçlük çekme ve idrar akışında incelme ve yavaşlamaya neden olduğunu ayrıca, idrar yaptıktan sonra idrar kesesinin tam boşalmadığını hissetme, idrarın sonunda zorlayarak damla damla idrar yapma, idrar yaparken yanma, idrarın hiç gelmeyip idrar yolunun tıkanması, idrardan kan gelmesi gibi şikayet ve belirtilerle de ortaya çıktığını söyledi.

Prostat kanseri de tüm bu belirti ve bulgulara neden olabileceğini vurgulayan Soylu, "Ancak iyi huylu büyümenin tersine prostatın dış tarafına doğru büyüdüğünden, çoğunlukla prostat bezinin dışına yayılmadan önce hatta yayıldıktan sonra bile idrarla ilgili ya da başka bulgulara yol açmayabilir. Bazen sıklıkla yayıldığı kemiklerde yaptığı şiddetli ağrılarla ortaya çıkabilir. Prostat kanseri sinsi seyrettiğinden tanısında düzenli doktor kontrolünün önemi çok büyüktür" diye konuştu.

Prostatın tedavisinde çok çeşitli yöntemlerin olduğunu belirten Soylu, bu konuda bilinmesi gereken batı toplumlarında erkeklerde en sık görülen kanserin prostat kanseri olduğu, ülkemizde ise ürolojik kanserler içerisinde prostat kanserinin ilk sıraya yükseldiğini söyledi. Soylu, "Bütün erkeklerin prostat kanseri açısından risk altında olduğunun bilinmesi gerekir. Prostat kanseri erken evrede yakalanırsa tamamen vücuttan uzaklaştırılarak tedavisi mümkündür" şeklinde konuştu. - ELAZIĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title
Close