Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Dr. Kemik: "Küçük Bir Isırık Büyük Tehdittir"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, küçük bir ısırığın insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturabileceğine dikkat çekerek, “Sağlığınız için kendinizi sivrisinek, tatarcık, kene gibi haşerelere karşı koruyun” dedi.

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, küçük bir ısırığın insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturabileceğine dikkat çekerek, "Sağlığınız için kendinizi sivrisinek, tatarcık, kene gibi haşerelere karşı koruyun" dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, eklem bacaklılardan bulaşan hastalıklar konusunda vatandaşları uyardı. Bu yıl Dünya Sağlık Günü'nün konusunun vektörle bulaşan hastalıklar olarak belirlendiğini belirten Kemik, vektörle bulaşan hastalıkların enfekte sivrisinek, kene, kum sineği (tatarcık) gibi eklem bacaklıların sokması, ısırması ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları olduğunu bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelindeki tüm enfeksiyon hastalık yükünün yüzde 17'sini vektörle bulaşan hastalıkların oluşturduğunun tahmin edildiğini kaydeden Kemik, "Sıtma, Dengue (Deng humması), sarı humma, Leishmaniasis (Şark çıbanı, Halep çıbanı, Kala-azar), Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Tularemi (Avcı Ateşi) gibi pek çok vektörle bulaşan hastalık insanlar için tehdit oluşturmaktadır. Dünyada ölüme en fazla sebep olan vektörle bulaşan hastalık sıtmadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2012 yılında 627 bin kişinin hayatını sıtma nedeniyle kaybettiği tahmin edilmektedir. Sıtmaya bağlı ölümlerin yüzde 90'ı Afrika kıtasının Sahra Çölü'nün altında kalan bölgeden olup yüzde 77'si de 5 yaş altı çocuklarda görülmüştür" dedi.

Son yıllarda uluslararası seyahat ve ticaretin artması, iklim değişikliği gibi çevresel faktörler nedeniyle vektörle bulaşan hastalıklarda artış izlendiğine işaret eden Kemik, Mersin'de yerli sıtma vakası bulunmadığının altını çizdi. Kemik, Afrika ve ekvator ülkelerine seyahat eden vatandaşlara Türkiye'ye dönüşte, sağlık kuruluşlarında sıtma yönünden muayene olmalarını da önerdi.

Şark çıbanının ise 2-3 mm büyüklüğündeki Phlebotomus ve yakarca gibi isimlerle de bilinen tatarcık ısırmasıyla bulaştırılan bir hastalık olduğu bilgisini veren Dr. Kemik, "Tatarcık, hastalık etkenini taşıyan canlılarla konaklar arasında parazit naklinde rol oynar. İnsanlarda Kutanöz (Şark çıbanı) ve Visseral (Kala-azar) olmak üzere iki formu vardır. İlimizde Şark çıbanı tanılı hasta sayıları yıllara göre değişmekle birlikte 51-135 arasında değişmektedir. KKKA ise enfekte kene, hayvan ve insanların vücut atıklarına korunmasız temasla bulaşmaktadır. İlimizde en son vaka 2011 yılında 3 tane görülmüş olup, daha sonraki yıllarda görülmemiştir" ifadelerini kullandı.

"ISIRMA VE SOKMALARA KARŞI ÖNLEM ALIN"

Vektörler aracılığı ile bulaşan hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemlerle ilgili de bilgi veren Kemik, şunları kaydetti: "Vatandaşlarımızın, tatarcıkların üreme ve dinlenme alanlarının ıslahı, tatarcıkların aktif olduğu 20.00-04.00 arasındaki akşam saatlerinde cibinlik, sineklik gibi koruyucu önlemlerin alınması, çevredeki kemirgen yuvalarının ıslahı, hastalıklı köpek, tilki gibi hayvanların tedavi edilmesi, kırsal alanlara giderken açık renkli ve vücudu örten kıyafet giymeleri, pantolon paçalarının çorap içine alınması, vücuda tutunmuş bir kene görüldüğünde çıplak elle tutmadan en kısa sürede bir bariyer (kene kartı, lastik eldiven, naylon poşet) kullanarak vücuttan uzaklaştırılması, kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca ateş, üşüme, vücut ağrısı, kanama, ishal, kusma gibi şikayetlerden herhangi biri görülürse en kısa sürede sağlık kuruluşuna gitmeleri konusunda hassas olmaları gerekmektedir."

Dr. Kemik, sıtma ve Leishmania tanısı alan hastaların tedavilerinde kullanılan ilaçların Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından temin edildiğini ve Halk Sağlığı Müdürlüklerince ücretsiz olarak dağıtıldığını da sözlerine ekledi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title