Down Sendromlu Çocuklara Seramik ve Müzikle Rehabilitasyon
Ankara Bahçeşehir Koleji, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Acıbadem Ankara Hastanesi ve Özel Barış Eğitim Kurumları'ndaki 3 ve 5 yaşlarındaki down sendromlu çocuklar için seramik ve müzik ile rehabilitasyon gerçekleştirdi.
Ankara Bahçeşehir...
Ankara Bahçeşehir Koleji, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Acıbadem Ankara Hastanesi ve Özel Barış Eğitim Kurumları'ndaki 3 ve 5 yaşlarındaki down sendromlu çocuklar için seramik ve müzik ile rehabilitasyon gerçekleştirdi.
Ankara Bahçeşehir Koleji öğretmenleri ve öğrencileri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Acıbadem Ankara Hastanesi ve Özel Barış Eğitim Kurumları'ndaki down sendromlu çocuklar ile bir araya geldi.
Son yıllarda gerek normal, gerekse engelli çocukların eğitiminde seramik çalışmalarının önem kazandığı belirten Bahçeşehir Koleji Görsel Sanatlar Öğretmeni Emine Alişan, "Seramik çalışmaları tüm gelişim alanlarına büyük katkıda bulunmakta daha sevgi dolu, daha rahat bir ortamda öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple böyle bir çalışma ortamında çocuklarımızı bir araya getirmek istedik. Bahçeşehir Koleji olarak, öğrencilerimizi sosyal sorumluluk bilincine sahip bireyler olarak yetiştiriyor ve onlarla birlikte birçok sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyoruz. Sosyal sorumluluk kapsamında Dünya Engelliler Günü için yapılan bu etkinliğimizi de okulumuzun öğrencileriyle birlikte gerçekleştirmek, hem öğrencilerimizin hem de Özel Barış Eğitim Kurumu'ndan gelen 3 ve 5 yaşlarındaki down sendromlu misafir çocuklarımızın keyifli vakit geçirmesini sağladık. Hızla değişen 21. yüzyıl dünyasında, çocukların yaratıcı düşünebilen ve hareket edebilen, toplumun üretken bireyleri olarak yetişmesine yardımcı olabilmek için, sanat atölyelerimizde birçok etkinlik gerçekleştirerek, tasarım temelli öğrenme deneyimlerinde bulunmalarını amaçlıyoruz" dedi.
Engelli bireylerde bazen birkaç engel durumunun bir arada görülebildiğini söyleyen Acıbadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Seray Şahin ise, "Zihinsel engelli sözcüğü normal çocuklardan daha yavaş gelişen, daha yavaş öğrenen ve bu nedenle kişisel ve sosyal yaşantısını destek almadan sürdüremeyen bireyler için kullanılmaktadır. Fiziksel engelli sözcüğü ise fiziksel durumun ciddiyetine göre değişen, vücudun fiziksel hareketliğinin farklı şekillerde etkilenmesi durumudur. Engelli rehabilitasyon sürecinde yapılan uygulamaların birçok etkiyi bir arada gösterebilecek, bireyleri özgürlüğe bir adım daha yaklaştırabilecek, eğlenceli, öğretici, kasları ve fiziksel aktiviteyi geliştirici olması büyük önem taşımakta. Yapılan çalışmalar; seramik çalışmalarının büyük, küçük kas gücü ve kas-motor koordinasyonunun gelişmesine ve el-göz koordinasyonunun gelişiminin desteklenmesine katkı sağladığını gösterdi. Aynı zamanda kavram öğrenme, problem çözmeye yönelik becerilerin gelişiminin desteklenmesi, estetik ve artistik becerilerin gelişmesine, paylaşma, işbirliği kurma, sözel iletişim kurma, gruba uyum sağlama gibi becerilerin geliştirilmesi ve desteklenmesine, kendi duygularını fark edip ifade edebilmesine, öz saygının gelişimine, yeterli olma ve güven duygusunun gelişimine katkıda bulunduğu söylenmekte" ifadelerini kullandı.
Özel Mavi Barış Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Özel Eğitim Öğretmeni Altan Çoban ise, "Özel gereksinimli çocuklara akranlarından ayrıştırılmadan ve bir arada çalışmaları için olanakların sağlanması, tüm çocukların gelişimine çok olumlu katkılar sağlamakta" şeklinde konuştu.
Çalışma sonunda çocuklar ve öğretmenler yaptıkları çalışmaları birbirleriyle paylaşıp, fotoğraf çektirdi. - İSTANBUL