Diyarbakır'da ağır hasarlı binada yaşayan 5 aile taşınamıyor
Diyarbakır'da 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören bir bina kontrollü yıkım sırasında çökerek Buhara 2 Apartmanı'na hasar verdi. Kolonları zarar gören ve tahliyesine karar verilen binadan 5 aile maddi imkansızlıklar nedeniyle taşınamadı. Evde korkarak oturduklarını belirten aileler yetkililerden yardım istiyor.
Diyarbakır'da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar görerek yıkımına karar verilen Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi 478'inci sokakta bulunan Özbek Apartmanı, Aralık 2024'te kontrollü yıkım sırasında çökerek bitiğindeki Buhara 2 Apartmanına zarar verdi. Dış cephesi ile bazı kolonları hasar gören apartmanın boşaltılmasına karar verildi. Apartmandaki 30 daireden 25'i tahliye olurken 5 daire, maddi imkansızlıklar nedeniyle taşınamadı.
"BİNANIN DIŞ CEPHESİNİN YARISI YIKILMIŞ VE İNSANLAR HALE İÇERİDE"
Binada yaşamak zorunda kalanlar hazırlanacak raporu beklediklerini söyledi. Apartmanda yaşayanlardan Mustafa Oskan (35), "Binanın bir cephesinin yarısı yıkılmış vaziyette ve insanlar hala içerisindedir. Keyfinden içinde kalmıyor, maddiyattan dolayı çıkamıyorlar. Buradan çıkanlar hepsi ayrı ayrı yerlere, kiralara geçtiler. Kimsenin ikinci bir evi yok. Çünkü bu insanların maddi imkanları belli." dedi.
"İNSANLAR BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞIYORLAR"
Zarar gören binalarıyla ilgili yürütülen yasal sürecin devam ettiğini ifade eden Oskan, "Binamız, 30 yıllık bir binadır. Yanında bulunan Özbek Apartmanı yıkılınca bizim binada zarar gördü. Bunun için yetkililer bize binayı boşaltın dediler. Biz de 30 dairelik binayı boşaltmak zorunda kaldık. Binayı boşaltınca yalnız herhangi bir destek veya hak sahipliğimiz yok şu anda. Bugün bir ev kiralamanın maliyeti 15 bin TL'dir. Bir evi kiralık olarak tuttuğun zaman bir depozito, bir peşinat istiyor, taşıma parası da dahil olmak üzere yaklaşık bir aylık masraf 60-70 bin TL arasıdır. Biz burada iki aile oturuyorduk. Annem ayrı ben ayrı oturuyordum. İki ev taşımışım, bir aylık masrafımız 130 bin TL'dir. Binadakilerin yüzde 80'i inşaatlarda çalışıyor. İnsanlar büyük mağduriyet yaşıyorlar. Hala içeride kalan aileler var. Binamızda 30 aile var, 5 aile çıkamadı" diye konuştu.
"KORKUYORUZ"
Apartmanda kalan ailelerden Fatma Tanrıverdi, taşınacak imkanının olmadığını belirterek, "Ben kiraya geçemiyorum, evde çalışanım yok. Kocam yok, maaşım yok. Oğlum da çalışmıyor. Bu binadaki herkes kiraya geçti. Korkuyoruz, hırsız binaya geliyor, biz korkuyoruz. 3 kişi evde oturuyoruz. Toplam 5 aile binada oturuyoruz. Devletimiz bir çözüm bulsun, bize sahip çıksın, sahipsiz bırakmasın." ifadelerini kullandı.
"YIKIM FİRMASI SUÇU ÜSTÜNDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR"
İdris Erdoğan (27) de mağdur olduklarını ifade ederek, "Biz mağduruz. Binanın yıkımı 2 ay önce başladı. Yıkım esnasında kepçe tek seferde vurduğu esnada kolonu yerle bir etti. Onlar da kendi mağduriyetini rapor olarak beyan etmişler, 'Biz yapmadık, herhangi bir kolon kırmadık, sadece bitişik olduğu için böyle oldu' diyorlar. Onlar da suçu kendi üstünden çıkarmaya çalışıyorlar. Şu anda mağduruz." dedi.
Yıkım firması yetkilisi ise konuyla ilgili bilgi vermek istemediğini söyledi.