Böbrek Sorunu ile Doğan Çocuk, 8 Yaşında Sağlığına Kavuştu
Diyarbakır’da doğduğundan beri böbrek sorunu yaşayan 8 yaşındaki çocuk, Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde sağlığına kavuştu.
Diyarbakır'da doğduğundan beri böbrek sorunu yaşayan 8 yaşındaki çocuk, Memorial Diyarbakır Hastanesi'nde sağlığına kavuştu.
Diyarbakır'da yaşayan 8 yaşındaki Furkan Eser, hastalığıyla 3 yaşında tanıştı. Yapılan tetkiklerinde doğuştan gelen sol böbrek çıkışında darlık belirlenen Furkan'ın zamanla ilerleyen hastalığı nedeniyle sorun yaşamaya başladı. Böbreğini kaybetme riski ile karşı karşıya kalan Furkan, Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Ürolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Abdurrahman Önen tarafından muayene edildi. Furkan Eser'in doğuştan gelen ve sol böbrek çıkışında var olan darlık, 8 yaşına kadar takip edildi. Ancak Furkan'ın, böbreğine idrar kaçışı nedeniyle durumu daha da kötüleşti. Çocuğunun hastalığının ilerleyerek böbreklerini kaybetme noktasına geldiğini anlatan baba Abdulvahap Eser, "Furkan'ın hastalığını öğrendiğimde büyük bir şok yaşadım. Ancak daha sonra çaresi olduğunu öğrenince rahatladım. Takip edildiği süre içinde hastalığın ilerlemesi nedeniyle çocuğum çok zor günler geçirmeye başladı. Okula gidemediği zamanlar da oluyordu. Öğretmenleri ile haberleşerek Furkan'ın eksiklerini evde tamamlıyorduk" dedi.
"ÖZEL BİR KATETER KULLANILARAK AMELİYAT EDİLDİ"
Eser ailesi, çocuklarının durumundaki kötü gidiş üzerine Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Ürolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Abdurrahman Önen'e başvurdu. Yapılan muayene ve tetkiklerinden sonra ameliyat olmasına karar verildi. Furkan Eser'in ameliyatında, kendi buluşu olan ve dünya literatürüne aynı isimle giren "Önen Kateteri" kullanan Prof. Dr. Abdurrahman Önen, "Daha önce bu tür böbrek ameliyatlarında, dünya genelinde eski kateterler kullanılıyordu. Bunların hepsinin tipine ve özelliğine göre çeşitli dezavantajları vardır. Çocuklar için en sık kullanılan ve jj-stent türündeki kateterler ameliyatta kullanıldıktan 1 ay sonra çocuğun vücudundan çıkarmak için genel anestezi altında 2'inci kez ameliyat gerekir. Bu da hasta için risk demektir. Çünkü yine genel anestezi altında çıkarılır. Oysa Furkan'ın işleminde de kullanılan bu özel kateter, ilk ameliyatta çocuğa yerleştirdikten yaklaşık 2 hafta sonra ikinci bir ameliyata gerek kalmadan muayene odasında rahatlıkla çıkarılabiliyor. Bu sayede 2'inci kez anestezi almasına gerek kalmadı. Hastamız ameliyat sonrası iyileşme sürecinde ve en kısa sürede sağlığına tamamıyla kavuşacak" diye konuştu.
SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Çocuklarının ikinci kez ameliyat masasına yatmadan sağlığına kavuşacağını öğrenen Eser ailesi de, "Oğlumuz başarılı bir ameliyat ile böbreğini kaybetmekten kurtuldu. Bütün şikayetleri sona erdi ve o da yaşıtları gibi sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilecek. Ayrıca Abdurrahman hocamızın kendi icadı olan kateter sayesinde de Furkan, kateterinin çıkarılması için yeniden ameliyat olmak zorunda kalmadı. Bunun için de çok sevinçliyiz. Türkiye'de yaşayan bir doktorun böylesine yaşamsal bir buluşa imza atması bizi ayrıca duygulandırdı. Oğlumuzun yeniden sağlığına kavuşmasını sağlayan herkese sonsuz teşekkür ederiz" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR