Haberler

Böbrek Kisti İhmal Edilmemeli"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, böbrek kistinin ilerlemiş evrelerinde polikistik böbrek hastalığına dönüşerek böbrek yetmezliğine neden olduğunu söyledi.

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, böbrek kistinin ilerlemiş evrelerinde polikistik böbrek hastalığına dönüşerek böbrek yetmezliğine neden olduğunu söyledi.

Böbreklerde oluşan kistleri, 'içi su dolu kesecikleri' biçiminde tanımlayan Op. Dr. Emin Öztürk, "İki tür kist var. Birinci tür kist çok tehlikeli değildir ama üzüm salkımı şeklindeki polikistik böbrek kisti dediğimiz tür tehlikelidir ve böbrek yetmezliğine neden olur" dedi.

Birinci tür tek başına görülen kistlerin 6 santimetreden küçük olduğunda tehlikesiz olduğunu belirten Op. Dr. Emin Öztürk, böbrek kistinin belirti vermediğini, herhangi bir nedenle yapılan ultrasonda tesadüfen ortaya çıktığını söyledi. Op. Dr. Emin Öztürk, "Toplumda en fazla 40 yaşın üzerinde ve genelde erkeklerde görülen bu kistlerin 6 santimetreye kadar olanı iyi huyludur ve hastalarımızda genelde iyi huylu kist görülür ancak iyi huylu da olsa büyümesi ihtimaline karşı hastaları 6 ayda bir kontrole çağırırız çünkü kist 6 santimetreyi geçerse böbrek kanalına baskı yapar ve idrarın dışarı atılmasına engel olabilir. Büyümeyi engelleyecek bir ilaç yok. Büyüme oranı çok düşüktür, böbrek kisti olan her 100 hastanın ancak yüzde 10'unda bu büyüme görülür" diye konuştu.

"DAHA ÇOK ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR"

Böbrek kistlerinin, tehlikeli olan ve böbrek içerisinde üzüm salkımı görünümündeki polikistik böbrek kistine dönüşebileceğini kaydeden Op. Dr. Emin Öztürk, "Hem yetişkin hem de çocuk grubunda görülüyor. Nadir de olsa tek bir tane böbrek kisti polikistik böbrek hastalığına dönüşebiliyor ama çoğunlukla hasta bize zaten polikistik böbrek hastası olmuş biçimde geliyor. Bunun da nedenleri ve tedavi yöntemi yok, tek nedeni genetik. Erişkin tipte 40'lı yaşlardan dolayı ortaya çıkıyor. Yine erkeklerde fazla görülüyor" şeklinde konuştu.

TEDAVİSİ BULUNAMADIĞI İÇİN KONTROL ŞART

Her iki böbrek kisti türünün de tedavisi olmadığını vurgulayan Op. Dr. Emin Öztürk, hastalığın toplumda, 40 yaşından sonra yüzde 30, 50 yaşından sonra yüzde 40 ve 60 yaşından sonra da yüzde 60 civarında görüldüğünü dile getirdi.

Op. Dr. Emin Öztürk, özellikle ailelerinde böbrek kisti hikayesi bulunanlara, "Ailelerinde böbrek kisti olan kişiler mutlaka kontrolü önemsemeliler ama ailelerinde, özellikle anne babalarında polikistik böbrek kisti olanlara ise şiddetle kontrolü tavsiye ediyoruz çünkü polikistik böbrek hastalığı genetik olarak geçiş yapıyor. Aksi takdirde hastalar geldiğinde iş işten geçmiş oluyor" önerisinde bulundu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title