Haberler

Bbiyogaz Enerji Tesisine "En İyi Proje" Ödülü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji verimliliğini arttırmak ve rekabet gücünü yükseltmek amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Biyogaz Enerji Tesisi Projesi, en iyi proje ödülünü kazandı.

Enerji verimliliğini arttırmak ve rekabet gücünü yükseltmek amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Biyogaz Enerji Tesisi Projesi, en iyi proje ödülünü kazandı. Güneş ve rüzgar enerjisi çalışmalarından sonra Biyogaz Enerjisi Santrali'ni de kente kazandıracak proje, ödülle taçlandırıldı.

Sürdürülebilirlik dönüşümünü teşvik etmek amacıyla yenilikçi yaklaşımlarıyla rol model olmak için gayret gösteren kurum ve kuruluşları ödüllendiren Sürdürülebilirlik Akademisi, bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği Sürdürülebilir İş Ödüllerinde dereceye giren projeleri ödül yağmuruna tuttu. 11 kategoride ödüller dağıtan akademi, önceki yıllardan farklı olarak bu yıl yerel yönetimlerin hazırladığı projeleri değerlendirdi.

Yarışmaya iş dünyası yoğun ilgi gösterdi

Türkiye'de sürdürülebilir iş modellerinin gelişmesine ve değişimin ivme kazanmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Sürdürülebilir İş Ödülleri sahiplerini buldu. Fairmont Quasar İstanbul Otel'de düzenlenen ödül töreninde konuşan Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, bu yıl Sürdürülebilir İş Ödülleri'ne iş dünyasının ilgisinin yoğun olduğunu belirtti.

Karbon ve Enerji Yönetimi kategorisinde yerel yönetim ödülünü Merkezi Biyogaz Tesisi projesiyle alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, aldıkları bu ödülün kendilerini daha da yüreklendirdiğini belirtti.

Güneş, rüzgar şimdi de biyogaz

Yenilenebilir enerji kaynağı olan biyogazın önünün açık olduğunu söyleyen Şahin, " Türkiye'de ilk kez belediye ve kamu sektörü olarak bir biyogaz tesisi kuruluyor. Güneş enerji tesisinde 1 MW'ını tamamladık, 2. MW için projeler hazırlanmaya başladı. 30 MW'lık rüzgar enerjisindeki lisans süreci devam etmektedir. Bunların dışında bölgede önemli bir potansiyele sahip hayvansal atıkları değerlendirerek enerji ve organik atığa dönüştürmek için Biyogaz tesisi kurmaktayız. Bizim amacımız halka ve özel sektöre farkındalık oluşturmak. Bir yandan da sosyal sorumluluk projelerimiz oluyorlar. Enerji üretme konusunda bir vizyon oluşturmak istiyoruz" dedi.

Hayvan atıklarından üretilecek

Şahin, "Oğuzeli ilçesi Gündoğan Köyü'nde biyogaz üretim tesisiyle ilk etapta 1 MW gücünde biyogaz tesisi kuruyoruz. Gaziantep'te son yıllarda hayvancılık önemli bir sektör haline geldi. Belediye olarak bu durumdan istifade etmek istedik, hayvan atıklarından biyogaz üreteceğiz. Tesiste, 70 ton büyükbaş süt hayvancılığından kaynaklanan sıvı gübre, 35 ton küçükbaş besi hayvancılığından kaynaklanan katı gübre, 40 ton tavukçuluktan kaynaklanan katı gübre, 5 ton da çim biçme atıklarından yararlanılacak. Mevcut atıklarla birlikte tesiste günlük 9 bin 939 metreküp biyogaz üretilecek. Bu bağlamda yıllık 8 milyon 234 bin 400 kilovat elektrik, 8 milyon 836 bin 917 kilovat eşdeğeri ısı üretilmesi öngörülüyor" diye konuştu.

Sürdürülebilirlik dünyasının şampiyonları

Karbon ve Enerji Yönetimi kategorisinde Yakıt Tasarruf projesiyle Türk Hava Yolları, aynı kategoride yerel yönetim ödülünü Merkezi Biyogaz Tesisi projesiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ödül aldı. Atık Yönetimi kategorisinde PepsiCo Naturalis Atıktan Organomineral Gübre projesiyle ödüle değer bulundu, Türkiye Atık Pazarı Bilişim Sistemi projesiyle ECOCHEM Bilişim ve Kimya aynı kategoride startup ödülü aldı. Su Yönetimi kategorisinde Su Verimliliği İzleme Sistemi ile Coca Cola ipi göğüsledi, Tedarik Zinciri Yönetimi kategorisinin şampiyonu Tedarik Zincirimizde Sürdürülebilirlik Uygulamaları ile Doğuş Otomotiv oldu. İşbirliği kategorisinde ise ödül Metro Gıda Hareketi projesinin sahibi Metro Toptancı Market'e verildi.

Sosyal Etki kategorisinde Garanti Emeklilik, İşimiz Okumak projesiyle ödül aldı, Tepebaşı Belediyesi Kent Enstitüsü projesiyle yerel yönetim, DOGO Tasarım ise Tasarımlarımıza +1 Değer Katıyoruz projesi ile KOBİ ödüllendirildi. Çeşitlilik ve Dahil Etme kategorisinin galibi Bal Arıları Mühendis Oluyor projesiyle Ford Otomotiv oldu. Sürdürülebilirlik İletişimi kategorisinde ise DİMES ödüle layık görüldü.

Bu yıl ilk kez değerlendirmeye alınan Sürdürülebilir İnovasyon kategorisinde Vegan Tekstil Prosesleri projesiyle İpeker Tekstil ipi göğüslerken aynı kategoride Seferihisar Belediyesi Mandalina Kurutma Tesisi ile yerel yönetim, Bioksit Kiremit projesi ile Ece Kiremit de KOBİ ödülünü aldı. Bu yılın bir diğer yeni kategorisi Sürdürülebilirlik Raporu ödülü Garanti Bankası'nın olurken İETT İşletmeleri yerel yönetim olarak Mazars Denge ise KOBİ olarak aynı kategoride ödüle layık görüldü. Start Up kategorisinin galibi ise Bubble Eye ile Innomotive oldu.

Büyükşehir'in Biyogaz Enerji Projesi'nin 2015 yılı cazibe merkezlerini destekleme programı kapsamında İpekyolu Kalkınma Ajansı aracılığıyla Kalkınma Bakanlığı'ndan hibe desteği ile yapılan bir proje olduğu belirtildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title
Close