Haberler

Adana'da meydana gelen deprem Savrun ve Saimbeyli faylarının tetiklemesiyle gerçekleşti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğini belirtip, 'Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi' dedi.

İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğini belirtip, "Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi" dedi.

Adana'nın Kozan ilçesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre saat 08.44'te deprem meydana geldi. Yerin 11 kilometre derinliğinde olan deprem, kent merkezi ve çevre ilçelerde paniğe neden oldu.

DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremi değerlendirdi. Depremin Savrun ile Saimbeyli faylarının Güney ucunda gerçekleştiğinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Her iki fay da 6 Şubat 2023'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tetiklendi. O günden beri özellikle Savrun Fayı'nın Kuzey segmenti üzerinde 4 büyüklüğü civarında çok sayıda deprem gerçekleşti. Bu fayların maksimum deprem üretme potansiyeli 7.1 ve 7.2 olarak biliniyor. Fakat bu fayların deprem tehlike kaynakları açısından ne anlam ifade ettikleri konusunda henüz bilimsel bir çalışma bulunmuyor" dedi.

Prof. Dr. Sözbilir, şöyle devam etti:

"Bu fayların kayma hızı, deprem tekrarlama periyotları, tarihsel dönemdeki hangi depremlerden sorumlu oldukları, son yıkıcı depremlerini ne zaman yaptıkları, dolayısıyla fayların geçmişi bilinmiyor. Faylar üzerinde hendek açılarak yapılan ve 'paleosismoloji' (depremler oluştuktan çok sonra eski deprem izlerinin araştırılması) adı verilen bu çalışmalar bilimsel anlamda henüz gerçekleştirilebilmiş değil. Bu nedenle Adana ve civarı için önemli bir sismik tehlike kaynağı oldukları söylenebilir. Bu kapsamda her iki fay üzerinde gerekli olan çalışmaların bir an önce yapılması ve yakın gelecekte 7 civarında bir deprem üretmeleri durumunda can ve mal kaybı açısından ne tür riskler taşıyacağının önceden bilinmesi ve buna göre Adana ve yakın civarındaki yerleşimlerde önlem alınması hayati derecede önem taşımaktadır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

CHP lideri Özel: CHP'ye üye alımları sırasında terörist sızmasın diye istihbarat desteği istedik

CHP liderinden MİT Başkanı'yla görüşmesine damga vuran talep

title