2. Ulusal Biyoteknoloji Öğrenci Zirvesi Esogü'de Gerçekleşti
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Biyoteknoloji Derneği işbirliği ile düzenlenen “2. Ulusal Biyoteknoloji Öğrenci Zirvesi”, ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Biyoteknoloji Derneği işbirliği ile düzenlenen "2. Ulusal Biyoteknoloji Öğrenci Zirvesi", ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
1-3 Aralık tarihleri arasında yine ESOGÜ ev sahipliğinde gerçekleşecek olan "Uluslararası Katılımlı 19. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi" öncesinde gerçekleşen zirvede, öğrencilerle biyoteknoloji alanındaki güncel gelişmeler paylaşılırken yeni iş fikirleri de tartışıldı. Zirve açılışında konuşan Biyoteknoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, zirvenin düzenlenmesine sağladıkları katkılardan dolayı ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çabuk başta olmak üzere tüm ekibe teşekkür etti. Ülkenin zor bir dönemden geçtiğini ve buradan çıkabilmek için sahip olunan en kıymetli değerin gençler olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, böyle toplantıları da gençleri bilgiye, bilgi üretmeye ve teknolojiye yaklaştırabilmek için düzenlediklerini ifade etti. Günümüzde ülkeler arası rekabette teknoloji kozunun kullanıldığını ve bu nedenle artık ülkelerin kendi bilgi birikimi ve teknolojilerini oluşturması gerektiğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, bunu oluşturacak olan kuşağın da bugünkü gençler olduğunu kaydetti. Zirveye katılan gençlere katılımları için teşekkür eden Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, başarılı ve güzel bir etkinlik geçirilmesini diledi.
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, yaşam bilimlerinin uygulama sahası içinde kalan bütün alanları kapsayan ve sağlıktan tarıma, çevreden enerjiye yaygın bir uygulama alanı olan biyoteknolojinin son zamanlarda bilişim teknolojileriyle birlikte yol alarak etki değerini artırdığını söyledi. ESOGÜ olarak gerek lisans ve lisansüstü öğretim programlarında gerekse Ar-Ge faaliyetlerinde öncelik vererek ülke biyoteknoloji çalışmalarına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Hasan Gönen, 2. Ulusal Biyoteknoloji Öğrenci Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaktan dolayı da memnuniyet duyduklarını söyledi. Temel bilimleri güçlü olan üniversitelerin ürettikleri bilgiyle teknolojiye yön vererek sektörü dinamik tutabildiğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Gönen, bunun için ise temel unsurun nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi olduğunu belirtti. Yerli ve milli teknolojileri üretme sürecinde zaman kaybedilmemesinin gereğine işaret eden Prof. Dr. Hasan Gönen, gençlerden aldıkları eğitime güvenerek ve ülkemizin önceliklerini bilerek zamanlarını iyi yönetmelerini ve içinde bulunduğumuz günlerde dünyada yaşanan gelişmeleri iyi takip etmelerini istedi. Her yıl medikal cihaz ve ekipmanlarını temin etmek için yurt dışına ödediğimiz 14 milyar dolarlık kaybın, ülkemizin ileri teknolojilere duyduğu ihtiyacın en somut göstergelerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Gönen, biyoteknolojik ürünlere olan ihtiyacın alanlarında söz sahibi hocalarının önderliğinde gençlerin yapacağı çalışmalarla karşılanması süreci hızlandıktan sonra, artık teknolojiye yön veren bir ülke olarak bilgi temelli ekonomik modelimizi güçlendirebileceğimizi söyledi.
Maziden geleceğe, bilgiden değere anlayışıyla çalışmalarını sürdüren ESOGÜ'de 14 farklı üniversiteden gelen gençleri ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduklarını kaydeden Prof. Dr. Hasan Gönen, 2005 yılında 14. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi'ne ev sahipliği yapan ESOGÜ'nün uzun yıllardır Biyoteknoloji Derneği ile işbirliğine devam ettiğini ve bu süreçte yine bir Biyoteknoloji Kongresi'ni birlikte düzenlemekten dolayı mutluluk ve onur duyduklarını ifade etti. Biyoteknoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem'e yakın ilgi ve işbirliği için teşekkür eden Prof. Dr. Hasan Gönen, etkinliğin faydalı ve verimli geçmesini dileyerek konuşmasını tamamladı.
Açılış oturumu Biyoteknoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem'in "Biyoteknoloji ve Gelecek" başlıklı sunumu ile tamamlandı. - ESKİŞEHİR