Haberler
Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2015 öncesine ait yaklaşık 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası prim borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Samos Pythagorion Rehberi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Begonvillerle süslü rengarenk evleri, denize sıfır konumlanmış tavernaları, turkuaz rengi denizi, kristal kumsalları, birbirinden şirin köyleri, mitolojik hikâyeleri, dost halkı ile bozulmamış doğanın içerisinde hâlâ güzelliğini koruyan eşsiz adalardan biri Samos Adası.

Geçen sene ilk adaya geldiğimde o kadar büyülendim ki ben de bu sene bir kutlama için yine Samos'u seçtim. Yine beni güzel anılarla, güzel dostların hatıralarıyla yolcu etti Samos. Belki de yakın bir zamanda ev kiralayabilirim bu adadan. İki alternatifim var. Biri Sakız Adası diğeri ise Samos… Durun bakalım kısmet.

Adayı gezerken, yıllarca Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalmış bir sürü esere sahip olan Samos'ta etrafınızda bir de Türkçe konuşulduğunu duyunca, kendinizi ülkenizde olduğu gibi hissetmek harika. Yunanlılar da sizi görünce hemen başlamıyor mu Türkçe konuşmaya? Mübadele yıllarına kadar iniyor koyu sohbetler. Eğer Doğanbey bölgesinden göçetmiş adalılara rastladıysanız keyfinize diyecek yok.

Samos, yıllar önce kendi halinde bir Yunan adasıyken, biz Türklerin adaya akın etmesi ile artık Türkleşmiş. Ada halkından öğrendiğime göre, yaşadıkları ekonomik krizin atlatılmasındaki en büyük pay, yine biz Türklerin katkısıyla oluyormuş. Bu sene geçen seneye göre bizdeki ekonomik kriz nedeniyle Türkler biraz daha az gelmeye başlamış ama yine de ada diğer adalara göre ve bizim Ege ve Güney sahillerimize göre oldukça uygun fiyatlar sunuyor.

Yine o kadar yoğun Türk ziyaretçi gelmiş ki. Euro'nun yükselmesi bile belki de bu güzel adanın müdavimlerini kaçırmıyor. Kendinizi Bodrum sokaklarında yürüyormuş gibi hissediyorsunuz.

Pisagor'un, Hera'nın adası olan Samos'ta tarih ile iç içe…

Romantik ve dingin bir tatil arayışındaysanız, bölgenin eşsiz koyları tam da size göre…

Meşhur Adil Pisagor Bardağı

M.Ö. 570-495 yılları arasında yaşamış olan Pisagor, en çabuk ezberlediğim formülün yaratıcısı.Samos'lu filozof ve matematikçi o zamanlarda neleri keşfetmiş. Ne olduğunu söylersem, hemen hatırlayacaksınız… Hadi siz araştırın bulun! Biraz okul yıllarımıza dönelim.

O zamanlarda öyle bir bardak tasarlamış ki, bardağa belirli bir ölçüden sonra su eklediğinizde, bardağın ortasındaki seviyeyi geçince delikten aşağı akıyor. Ee buradan çıkardığımız sonuç şu; az ile yetinmeyi öğrenmezsek, elimizdekini de yitirebiliriz.

Pisagor'un yaşadığı yer Pythagorreion. Limanda gezerken anıtı önünde de fotoğraf çektirmeyi unutmayın!

Samos'a Nasıl Gidilir?

Şehir yaşamının kargaşasından kaçmak istiyorsanız, Samos'a ulaşmak için Kuşadası'na gelmeniz yeterli.

Sabah 08:30'da limanda olacağım için bir gece öncesinden Kuşadası'na geldim. Tabii işlerimi ayarlayıp son dakika kutlamayı adada yapmak isteyince, Kuşadası'nda otel bulmak ne mümkün! Tabii ki hemen dostlarım devreye girdi. 5-6 saatlik oda kullanımı sözkonusu olsa bile yer bulmak neredeyse imkânsız. Kadınlar Plajı'nda bulunan Asena Otel son odasını benimle paylaştığı için minnettarım. En üst kattan harika bir deniz manzarası var. Denize çok yakın ve harika bir manzarası var. Merkeze arabayla 5-6 dakika içinde ulaşabiliyorsunuz. Fiyatları da gayet uygun.

www.asenahotel.net

Feribota bindikten sonra 1.5 saat içerisinde adanın keyfini çıkarmaya başlıyorsunuz.Adanın iki limanı var.Vathy ve Pythagorion… Vathy adanın merkezi. Siesta yapılan belirli zamanlarda hizmet gördüğünüz bir bölge. Pythagorion ise bana göre her zaman cıvıl cıvıl. Siesta burada pek uygulanmıyor.

Samos Adası'na Feribot Ücretleri

Adayı gezerken instagram'dan sorulan sorulardan birini cevaplayalım.

Ben adaya Barel Travel ile gittim. Samos adasına konaklama yaptığınız takdirde, gidiş -dönüş bilet ücretiise 45 Euro.

Eğer Ağustos ayı içerisinde gidecekseniz, Barel Travel'ın özel bir kampanyaları olduğunu duydum. En iyisi ben web sitelerini yazayım. Siz istediğiniz gibi araştırın. Barel Travel'ın Kuşadası Limanı'nda ofisi bulunuyor oradan size destek verebilirler. Feribot biletleri, otel rezervasyonları, araba kiralama, transfer ve vize işlemlerinizi yapıyorlar.

www.bareltravel.com

Samos'a Vize İsteniyor mu?

Evet Samos'a vize isteniyor. Schengen vizesi olanlar ya da yeşil pasaportu olanlar Yunanistan'a girebiliyor. Eğer vizeniz yoksa, kapı vizesi almanız gerekiyor. Pasaportunuzu seyahat acentesine 2 -3 gün öncesinden teslim ediyorsunuz onlar sizin için gerekli işlemleri yapıyorlar.

Samos'da Ulaşım ve Araba Kiralama

Ada düşündüğümden çok daha büyük.Samos'ta neredeyse herkes araba kiralıyor. Mesafeler oldukça uzak. Adada araba kiralamak istiyorsanız, lütfen son dakikaya bırakmayın.Önceden rezervasyonunuzu mutlaka yapın! Aksi takdirde araç bulmak neredeyse imkânsız.

Araba kiralama ücretleri araç kategorilerine göre, 30 Euro ile 60 Euro arasında değişiyor.

Belirli bölgelerden kalkan otobüsleri kullanmak istiyorsanız, Vathy ve Pythagorion'dan saatlerini öğrenebilirsiniz.

Pythagoreion'da Görülmesi Gereken Yerler

Samos tarih tutkunları için adeta bir cennet. Mitooloji'nin eşsiz kahramanları burada yaşamış. Mitoloji, felsefe ve matematik meşalesini taşıyor Samos.

Samos'ta Arkeoloji Müzesi, Mitilini Paleontoloji Müzesi, Hera Tapınağı, Roma Hamamları, Panagia Spliani Manastırı, Pisagor Anıtı, Pythagorion Duvarları, Antik Tiyatro, Lykourgos Logothetis Kulesi, Metamorfosis Kilisesi, Polykrates Kalesi, MegaliPanagia Manastırı, Potataki Plajı, Sarakinis Kulesi, Stavros Manastırı görülmeye değer.

Efpalinion Tünelleri, dağlardan şehre su getirmek için açılmış tüneller. Çok büyük depremler geçirmesine rağmen, halen ilk yapıldığı gibi. Şehrin sıcağından kaçmak istediğinizde bu tünellere girdiğinizde bu sefer de üşüyeceksiniz. Yıllar önce neleri hesap ederek bu tüneller yapılmış düşünün artık!

Spiliani Manastırı, eşsiz manzarası ile adeta sizi büyülüyor. Adanın yerlilerinden öğrendiğime göre, dilek tutulduğunda dilekleriniz kabul oluyormuş. Benden hatırlatması. Ben geçen sene dilek tutmuştum tekrar geleyim diye ve dileğim gerçekleşti. Bana kalırsa es geçmeyin. Dileklerinizi bence bir kağıda dökün. Benim listeler oldukça kabarık. Orada olduğumu bilenler bir de dileklerini gönderince haliyle listelerim kabarıyor. Olsun dilekler gerçekleşsin de ben sizin için de liste götürmeye razıyım.

Samos'ta Ne Kadar Kalınır?

Bana kalırsa bir hafta kalmalısınız. Görecek o kadar fazla koy var ki.Bir de araba kiralamak bence şart. Adaya3 günden az zaman ayırmamanızı öneririm.

Samos'un Plajları

Lemonakie Beach, Kokkari Beach, Livadaki Beach, Tsamadou Beach, Psili Ammos, Gagou Beach, Agios Konstantinos, Kerveli, Marathakampos, Vathi, Avlakia, Potami, Agios Ioannis,Mourtia, Kambos, Limonias adanın en güzel koylarını sizlere sunuyor. Bu plajlar gerçekten de insanı büyüleyen plajlar. Bazılarında 2 gün bile az gelebilir.

Plajlarda bizde olduğu gibi şezlong ücretiödenmiyor. Restoranında yediklerinize ve içtiklerinize ödediğiniz ücret, o güzel denizin tadını çıkarmanız için yeterli.

Pythagorion Otelleri

DoryssaSeaside Resort & Spa adanın 5* en lüks oteli. Deniz'e sıfır konumda, manzarası ve ihtişamıyla insanın ruhunu dinlendiren bir otel. Odalar oldukça şık döşenmiş ve misafirler için her türlü konfora sahip. Güneşin batışıyla birlikte otelde hareket başlıyor. Çocuklarınız ile birlikte adaya geliyorsanız, bu otel tam size göre. Her yaşa göre aktivitelersizlere sunuluyor.

Havaalanına yakın olan Doryssa Seaside Resort mekeze 7-8 dakika uzaklıkta. Otelde Spa deneyimi yaşamak isterseniz, Bali masajı uygulatmanızı öneririm.

Hera Hotel, Pythagorion'dainsanın gözünü ve gönlünü mutlu eden harika bir manzaraya hâkim. Bana göre çok lüks değil ama sadece manzarası ömre bedel. Merdivenleri tırmanmaya var mısınız? Ama manzarayı görünce inanın değer.

Samos'un Köyleri

Mytilinii, şirin evleri, kiliseleri ve şapelleri ile adanın keyif veren bir köylerinden. Vathy merkezine 10 km uzaklıkta vadilerin arasına sıkışmış harika bir köy.Şarapları ve tütünleri ile ünlü olması nedeniyle turistlerin vazgeçilmez rotası arasında.

Samos'ta huzur ve sessizlik arayışında iseniz, Marathocampos, Kerveli ve Mykali tam size göre.

Vathy, Kokkari ve Pythagoreion ise bu bölgelere göre daha yoğun. Adada eğlence arayışındaysanız, eğlencenin kalbi burada atıyor.

Pythagorio Restaurantları ve Tavernalar

Poseidon, Nicko ve ailesinin 22 yıldır işlettiği bir işletme. Ayhan Sicimoğlu ile program yaptığını söylediğinde hatırladım programı. Ne severim Ayhan beyi… Biz de kendisinin hastasıyız. En son Yunan Konsolosluğu'nda öyle bir sohbete dalmışız ki zamanın nasıl geçtiğini unutmuşuz. Konsolosluk bizim grubun çıkmasını bekliyordu düşünün. Kim bilir dünyanın hangi köşesinden bahsediyorduk. İyi ki varsınız Ayhan Bey. Programını izlediğim tek gezgin.

Poseidon Restaurant'a dönersek, siz koltuğunuza oturun, eşsiz manzaranın tadına varın ve dümeni Nicko'ya bırakın. Deniz favalı deniz mahsüllü yahnisi, kalamarı, mezeleri oldukça lezzetli. Fiyatlar da gayet uygun. Çanlı müzik çarşamba ve cumartesi günleri. Benim Türk olduğu öğrenince 'Üsküdar'a gideriken' şarkısını çalmaya başladılar.

Rezervasyon için Poseidon Restaurant 00 30 227 30 62530

Samos'a Geldiğinizde Aşağıda Belirttiğim Yerleri Ziyaret Etmediğiniz Takdirde Adaya İhanet Etmiş Olursunuz!

Kokkari ah ah burası anlatılmaz yaşanır. Gidince bana hak vereceğinizden eminim. Masal tadında.

Kokkari'deki Agios Nikolaos Kilisesi, Metropolitan Kilisesi, Hükümet Konağı, Gagou Plajı, St. Nicholas Kilisesi, Pythagorion, Kerveli, Posidonio, Lemonakia Plajı, Psiliamos Plajı, Klima Plajı, Tsamadou Plajı ( Çıplaklar Plajı )Vathy'deki Ai- Giannakis Kilisesi, Vourliotes Köyü, Panagia Vrontiani Manastırı, Bülbül Vadisi, Arkeoloji Müzesi, Monalates Köyü, Vathy en popüler gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Samos Adası Yemek Kültürü

Deniz ürünleriadanın vazgeçilmezleri arasında. Deniz kenarındaki tavernalarda, güzel bir müzik eşliğinde, gürültüden uzak deniz mahsullerinin tadını çıkarabilirsiniz. Karides, ahtapot, kalamar, barbun ve mercan gibi taze balıklar sizi bekliyor.

Yunanca Yemek Terimleri

Yunanca kelimeler adada belki işinize yarar.

Horiatika ( Köy salatası )

Dolmades( Bizim dolmamızın biraz farklısı )

Moussakka( Bizim Musakkamız )

Psari ( Balık )

Ksifias ( Kılıçbalığı )

Galaktobouriki ( Bizim Nam-ı diğer Laz Böreğimiz )

Brizole ( Pirzola )

Garidesi ( Karides)

Ktapodi ( Ahtapot )

Marides ( Küçük Balıklar )

Kaseri ve Feta( Beyaz peynirleri )

Pagoto ( Dondurma )

Yunan Kahveleri

Yunanistan'ın hangi adasına giderseniz gidin, sıcakta size buz gibi bir Frappe önerirler.

'Cafe' Frappe' onlar için bir tutkudur. Buz üzerine sert ve soğuk kahve eklenerek hazırlanır. Yaz sıcaklarında gerçekten de insana keyif verir.

Sıcak kahve istiyorsanız, Yunan tarzında 'Ellenikos' adıyla bilinir. Bakır cezvelerde pişirilir ve Türk Kahvesi ile bir tutulsa da bir kahvesever olarak kahvemizi hiçe sayamam.

Bizim kahvemiz lezzet olarak Yunan kahvesinden bir adım öndedir. Eğer sade içiyorsanız, (Sketo ) orta şekerli tercih ediyorsanız, ( Metrio ) istemelisiniz. Eğer siz tercihinizi söylemezseniz, çok şekerli olarak getiriliyor.

Samos'un Gece Hayatı

Pythagorion'daki Corner Bar Yunan müzikleri eşliğinde eğlenmeyi tercih edenlerin favori mekânları arasında yer alıyor. Etrafınızda neredeyse herkesTürk. Burası Türklerin en sevdiği yerler arasında.

Samos'tan Ne Alınır?

Ada'ya özgü hediyelik eşyalar, Pisagor Bardağı tercihleriniz arasında olabilir.

Samos Adası'nda Yapılması Gereken 10 Şey

*Spiliani Manastırı'ndan adanın eşsiz manzarasını seyretmeden dönmek adaya haksızlık olur. Ada'nın yerlilerinden öğrendiğime göre,burada edilen her dua kabul olurmuş. Benden söylemesi.

Seyahat sırasında bana instagramdan yazdıklarınıza istinaden adaya tüm gelemeyenler için dua edip, manastırın kilisesinde onlar için mum yaktım. En kısa zamanda sizler de adaya gelirseniz, dualarım kabul olmuş olur… Ne mutlu bana.

*Kokkari Beach ve Lemonakie Beach'de denize girmeden dönerseniz, Samos'a gitmiş sayılmazsınız.

*Adanın şirin köylerine doğru yol almadan,küçük balkonlardan size el sallayan köy halkıyla sohbet etmeden dönmeyin.Kerveli, Kokkari, Monalates Köyü, Pythagoreion v.b

*Kaptan Jannis, dünya tatlısıSisam'lı bir kaptan.65-70 yaşlarında çılgın bir adalı. Öyle bir sohbete giriştik ki sohbetin bitmesini istemedim. Küçük bir teknesi varve adaya gelen turistlere Yunan müzikleri eşliğinde adayı gezdiriyor. Akşam saat 18:00 civarında limana girerken herkes onu seyrediyor.Tekneden inen herkes çok mutlu görünüyor. Müzikleri eşliğinde harika bir program sunuyor. Teknede sizinle birlikte keçi varsa da şaşırmayın. O Jannis'ten torpilli. Tüm dünyadan o kadar çok dostu var ki. Ondan hayatı öğrenmek lazım. Ailesi mübadele zamanında adaya gelenlerden. Türkiye'de Kuşadası Doğanbeyli'de büyükannesinin evini satın almış. Harika bir gezi bence mutlaka gidin. Gün boyu tur 42 Euro.

*Pytagorion'da Türk dostu Orange adındaki artizan İtalyan dondurmaları yapan Flio'dan mastikalı ve portakallı dondurma tatmadan dönmeyin. Kendinizi Türkiye'de dondurma yiyormuş gibi hissedebilirsiniz. Dükkânın girişinde Türkçe yazılardan anlarsınız. İtalya'da dondurma eğitimi almış olan Flio Türkçe konuşuyor.İsminin anlamı da Türkçe karanfil anlamına geliyormuş. Dünya şekeri bir kız. Mutlaka kendisiyle sohbet edin.Size adayla ilgili bilgiler verir.

*Selanik börekçisinin böreklerinin tadına da bir bakın.

* Pisagor Heykeli'ne de uğramadan da dönmeyin.

*Adanın sularının tadı oldukça kötü. Sakız aromalı suyun tadına bakmadan dönmeyin.

* Peynir ve Pisagor bardağı almadan Samos Adası'ndan dönmeyin.

* Kokkari'de gün batımını yaşamadan,Samos'tan dönmeyin.

Şimdiden adayı özledim. Belki yakında tekrar gidebilirim. İşte bu ada da bağımlılık yapıyor.

Kaynak: Haberler.com / Turizm
title