Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Kapadokya'da Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Turizme Açılıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kapadokya'da turizme açılma çalışmaları tamamlanan Aziz Mercurius yeraltı şehri, kilisesi, toplu mezarı ve sürgü taşlarıyla turistlerin ilgisini çekecek.

Kapadokya'da turizme açılması amacıyla başlatılan çalışmaların tamanlandığı Aziz Mercurius yeraltı şehrinin, kilise, toplu mezar ve sürgü taşlarıyla bölgeye daha fazla turist çekmesi bekleniyor.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasandağı ve Erciyes arasındaki bölgede çok sayıda yeraltı şehri bulunduğunu, Aksaray'da ise tescilli yeraltı şehri sayısının 20'nin üzerinde olduğunu söyledi.


Saratlı beldesindeki Kırkgöz yeraltı şehrinin, Kapadokya'da yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği mekanlardan biri olduğunu belirten Doğan, "Yılda ortalama 170 bin turistin ziyaret ettiği Kırkgöz yeraltı şehrinde yoğunluk yaşanıyor. Bu nedenle beldedeki ikinci yeraltı şehri olan Aziz Mercurius'u turizme açmak için çalışma yaptık." dedi.


7 KATLI YERALTI ŞEHRİ

Çalışmaların 2011 sonunda başladığını ifade eden Doğan, "İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Aksaray Müze Müdürlüğü ve Saratlı Belediyesi'nin birlikte yaptığı çalışmalar neticesinde, 7 katlı yeraltı şehrinin 4 katının temizlik, düzenleme ve aydınlatma sistemi tamamlandı. 2016 yılı itibariyle yeraltı şehrimiz ziyarete hazır hale getirildi." diye konuştu.


Doğan, Aziz Mercurius'un Kapadokya'daki diğer yeraltı şehirlerinden kilise ve güvenlik sistemiyle farklı özelliklere sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Burası, çok teferruatlı ve fonksiyonel bir yeraltı şehri. Uzun süre çok kalabalık grupların yaşayabileceği şekilde dizayn edilmiş büyük bir yer. Bölgedeki diğer yeraltı şehirleriyle farklarından birisi, içerisinde kilisenin olması. Kilisenin tabanında kaya oyma toplu mezar bulunuyor. Tahıl ambarları, havalandırma sistemleri, tuvalet sistemi ve su kuyusu dikkati çekiyor. Yeraltı şehirleri genellikle güvenlidir. Bu nedenle ayrıca bir güvenlik tedbiri bulunmaz. Ancak bu yeraltı şehrinde güvenlik amacıyla her koridorda, her odada bir sürgü kapı sisteminin olduğunu görüyoruz. Geçişlerde güvenliğe çok dikkat edilmiş ve aşırı güvenlik tedbiri alınmış."


"KAPADOKYA'YA GELEN TURİSTLERİN YOL GÜZERGAHI"

Yeraltı şehrinin güvenli ve kolay gezilebilecek özellikte olduğuna işaret eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası Kapadokya'ya gelen turistlerin yol güzergahında bulunuyor. Turistler çok seri bir şekilde burayı gezerek, Kapadokya'daki diğer alanlara daha fazla zaman ayırabilecek. Yeraltı şehri, uzun ve kısa yürüyüş yolu ile iki ayrı gezi alternatifi sunuyor. Ayrıca acil çıkışı bulunuyor. Kapadokya'nın çok özellikli yeraltı şehirlerinden biri olan Aziz Mercurius, tur acentelerinden de tam not aldı. Yeraltı şehrimizi ziyaret edenler olumlu görüş bildirdi ve buradan memnuniyetle ayrıldı."


HEDEF 500 BİN TURİST

Saratlı Belediye Başkanı Nedim Uğuz da 2009 yılında 17 bin turistin geldiği Kırkgöz yeraltı şehrini, 2014'te 178 bin turistin ziyaret ettiğini dile getirdi.


Kırkgöz'un, artan ziyaretçi yoğunluğunu kaldırmadığını aktaran Uğuz, şunları kaydetti:

"Turist sayısı sürekli artıyor. Sabah ve akşam saatlerinde yeraltı şehrinde büyük yoğunluk yaşanıyor. Yoğunluk üzerine Aziz Mercurius yeraltı şehrini de ikinci ziyaret alanı olarak turizme hazır hale getirdik. Burası, bölgenin en büyük yeraltı şehirlerinden biri. Kilisesi, Hristiyanlığın yasak olduğu milattan sonra 250'li yıllarda Aziz Mercurius döneminde kullanılmıştır. Beldemizin büyük bölümünde yeraltı şehirleri var. Biz burada kısmi bir çalışma yaptık. Bu çalışmalarda, içinde kilisesi bulunan, 'Develi Dam' dediğimiz ziyaret yeri olan, 35'in üzerinde sürgü taşının olduğu bu mekanı turizme kazandırdık. Hedefimiz, Kırkgöz ve Aziz Mercurius yeraltı şehirlerinin 500 bin turist tarafından ziyaret edilmesini sağlamak. Beldemiz, Kapadokya turizmi açısından daha da önemli bir konuma ulaşacak."







Kapadokya'da Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Turizme Açılıyor
Kaynak: AA / Turizm
title