Datça Rehberi 2018
Her sene, yaza nerede başlayacağımı hayal ederim. Bu sene baharı Datça'da karşılayacağız.
İki senedir ertelediğim, denizden koylarını çok iyi bildiğim, fakat karadan daha az ziyaret ettiğim Datça rotama başlama zamanı… Daha sonraki rotamız Selimiye…
Datça'da Yaz Başladı Bile…
Tarih 1 Mayıs… Doğa uyanmaya başlamış, size eşsiz manzaralarıyla adeta görsel bir şölen sunuyor.
Hava sıcaklığı 26 derece Ne sıcak, ne soğuk. Bu seyahatte hayalimdeki tek şey, Datça'nın koylarında denize girmek. Datça'da yıllardır yazlığı olan bir arkadaşım ''Deniz buz gibidir donarsın''dedi. ''Boğaz kızıyım unuttun galiba'' dediğimde ''Yıllardır soğuktan denize donarak denize giriyoruz'' dedi. Ve Tanrı bana yine yardım etti. Bölge de yaşayan Meriç bey, ilk defa Datça'nın deniz suyu bu mevsimde bu kadar ısındı'' dedi… Yine çok şükür, bin şükür diyelim. Eh benim nickname'im ''mermaid''(denizkızı) ''deniz bile beni sıcak karşıladı ne diyelim…''
Datça Gizli Cennet …
Datça, eşsiz turkuaz koyları, yemyeşil tabiatı, badem ağaçları ile her sene Türkiye'den ve dünyadan milyonlarca turisti ağırlıyor.Tanrı Datça'ya oldukça cömert davranmış.
Datça'ya Nasıl Gidilir?
İstanbul'dan Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları ile Dalaman'a uçabilirsiniz. Yaklaşık uçuş süresi 1 saat 20 dakika.
İsterseniz Bodrum'a gelip, feribotla Datça'ya geçebilirsiniz.
Dalaman- Datça arası araba ile yaklaşık 2.5 saat sürüyor.
Arzu ederseniz, Datça'ya İstanbul'dan giden otobüsleri kullanabilirsiniz.
Ben ilk Datça seyahatimi gerçekleştirdiğim için, önce Dalaman Datça transferimi daha sonra da Selimiye Dalaman transferimi Mavi Transfer ile ayarladım. Mercedes Vitov.b araçlarla sizi otelinize kadar getiriyorlar. Sahibi Kemal bey bölgede neye ihtiyacınız varsa size destek oluyor.
Datça'ya Ne Zaman Gitmeli?
Eğer yakın tarihte Datça'ya bir seyahat gerçekleştirecekseniz, Temmuz ve Ağustos'u es geçip, Nisan- Haziran ve Eylül -Ekim tercihleriniz arasında olmalı… Bu aylarda Datça'da olmak ayrı bir keyif.
Datça'da Nerede Denize Girilir?
Kargı Koyu, huzuru arayanların gizli adresi. Turkuaz denizi ile Knidos, Palamutbükü, Hayıtbükü, Ovabükü, Akbük, Domuzçukuru, Gereme, Akvaryum ise denize girmeden dönülmemesi gereken koylardan. Deniz çakılla kum karışık… Genelde Datça'nın denizi soğuk ama bu sene inanılmaz sıcaktı. Her koy farklı manzaralara hâkim.
Datça'da Nerede Kalınır?
Datça'ya geldiğimde bu sefer Villa Aşina'da kalmalıyım diye düşünürken, gerçekten de kendimizi otelde bulduk. Begonvillerle süslenmiş bahçe, renkli dekorasyonu ile insana ayrı bir huzur veriyor. Tam bir balayı oteli. Otelin bahçesi kendinizi şımartmak için tasarlanmış. Hamaklar, salıncaklar, havuz ve begonviller…
Sahibi Bülent Bey, her zaman işinin başında, turizme gönül vermiş. Datça aşığı bir beyefendi. İstanbul'u 32 sene önce terketmiş, soluğu Datça'da almışlar… Kendisi inşaat mühendisi. Bülent Bey, otelin mutfağını kimseye teslim etmiyor ve kendi elleriyle hazırladığı yemekleri misafirlerine sunuyor. Mutfakta kullanılan her ürün farklı bölgelerden getirtiliyor. Baharatlar ve mantarlar için sırf Antep'e gidiliyor artık siz düşünün…Bize kendi elleriyle hazırladığı makarnalar, mezeler, balıklar, etler gerçekten de çok lezzetliydi…
Sabah kahvaltısında ev yapımı reçeller ile kahvaltı bir başka güzel. Her sabah fırından çıkan karanfilli ekmekle kahvaltı paha biçilemez değerde…Muz, kabak, bergamot, limon, patlıcan en sevdiğim reçeller arasında…
Villa Aşina'nın ''Halkla İlişkiler Uzmanı Gamsız Hanım'' ile tanışınca otelden ayrılmak oldukça güç oldu. Gamsız fotoğrafta gördüğünüz sarışın… Size sabah kahvaltınızda eşlik ediyor, şirinliği ile sizi mutlu ediyor. Yemek vermeseniz bile asilliğinden hiç ödün vermiyor. Gamsız, sadece otelin değil, bölgenin adeta maskotu. Herkes onu çok iyi tanıyor. Görünce ne kadar tatlı bir köpek olduğu için bana hak vereceğinizden eminim.
Datça'dan Ne Alınır?
Nurlu badem, bal, bademli zeytin, zeytinyağı ve yöreye özgü hediyelik eşyalar Datça ve bölgesinden alınabilir.
Datça'da Ne Yenir?
Datça deniz mahsulleriyle ünlü… Kalamar, ahtapot ve mezeler efsane. Kabak çiçeği dolmasını, kabak çiçeği mücveri buldunuz mu kaçırmayın…
Dutdibi, Villa Aşina, Kekik, Emek, Maradona, Fevzi'nin Yeri en çok tercih edilen Datça Restoranları arasında yer alıyor.
Datça'da Yapılması Gereken 14 Şey
Datça'da gün batımını izlemeden dönmek bu coğrafyaya haksızlık olur. Bir de dolunaya denk gelirseniz, o zaman efsane görüntülere şahitlik edebilirsiniz. Biz gökyüzünden gözlerimizi inanın alamadık.
Datça'dan Pehlivan'dan reçeller ve yöresel ürünler almadan dönmeyin! Acı biber reçeline ne dersiniz? Bademli zeytini tatmayı da unutmayın!
Datça'dan nurlu badem almadan, badem ağaçlarına dokunmadan dönmeyin.
Akyaka'da kiteboard yapanları izlemek ise ayrı bir keyif.
Eski Datça'da Can Yücel'in evini ziyaret etmek Datça kurallarına yerleşmiş.
Bölge'de keçi sütü çok kullanılıyor. Dondurmalar ise gerçekten çok lezzetli. Bozburu'nda Limon Ağacı Cafe'de, Datça sahilde restoranların yanındaki dondurmacının birbirinden değişik çeşitlerinden tatmalısınız.
Aktur'dan denize girmek ise ayrı bir zevk.
Apollon ve Afrodit Tapınağı görülmeden dönülmemeli…
Datça sodalı göl, yaz kış 21 derece bir giriverin gari…
Olive Farm'dan zeytinyağı, kara incir sirkesi alınabilir.
Bozburun Yacht Club'ta bademli levrek tatmadan lütfen dönmeyin!
Datça'ya gitmişken, Selimiye köyü de atlanmamalı.
Yakınlardaki Akyaka'ya bir ziyaret şart. Buz gibi su da serinleyip, yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.
Şevketi bostan bulursanız mutlaka alın. Sağlık için oldukça faydalı…
Datça insanın kanına işliyor. Hâlâ yazacaklarım var ama onlarda bir sonraki yazıya kalsın.
Datça bekle yakında geleceğim…