Simav Depremindeki Hasar Tartışması
TMMOB, İMO'nun, mevcut yapı stokunun deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi, yapı denetim mevzuatının yenilenerek uygulanması yönünde çok sayıda çalışmasının ve uyarısının bulunduğu belirtti.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının (İMO), mevcut yapı stokunun güçlendirilmesi, deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi, yapı denetim mevzuatının yenilenerek uygulanması yönünde çok sayıda çalışmasının ve uyarısının bulunduğu belirtilerek, "bu kadar çalışmayı yürüten bir kurum olarak, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Simav depreminin yol açtığı hasarları 'ustalık hatasına' indirgemesini bilim ve akıl dışı bulduğumuzu belirtmeliyiz" görüşü dile getirildi.
İnşaat Mühendisleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Eroğlu'nun, 21 Haziran'da Bayat İlçesini ziyareti sırasında verdiği demeçte 2011 yılı içerisinde gerçekleşen Simav depremi sonrası yapı üretimi ve denetimine ilişkin eksikliklerden dolayı İMO'yu sorumlu tuttuğu hatırlatılarak, "Sayın Eroğlu'nun bu açıklaması, iktidarda bulunan partisinin, yaptığı ya da yapmadığı işler hakkında hiçbir bilgiye sahip olmaksızın fikir sahibi olduğunun göstergesidir" denildi. Söz konusu eksikliklerden İMO'nun sorumlu tutulmasının, yürütme gücüne sahip olanların görev ve sorumluluklarını yerine getirmediklerini itiraf etmeleri anlamına geldiği savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu durum, Odamızın yıllardır dile getirdiği yapı denetim mekanizmasının giderilmeyen sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda Simav depremi ve sonuçları bir ilk olmadığı gibi çalışmalarımız uyarılarımız ve önerilerimiz dikkate alınmadığı müddetçe maalesef bir son da olmayacaktır.
İnşaat Mühendisleri Odasının, mevcut yapı stokunun güçlendirilmesi, deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi, yapı denetim mevzuatının yenilenerek uygulanması yönünde birçok çalışması ve uyarısı olmuştur. Odamız, üyelerinin özellikle depreme dayanıklı yapı tasarımı konusunda mesleki gelişimlerini sağlamak amacıyla tüm birimlerinde düzenli olarak kongre ve sempozyumlar, çalıştaylar ve meslek içi eğitim programları düzenlemektedir. Mevzuata yön vermek için kamuoyuyla paylaşılan sonuç bildirgeleri, yapı denetiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, uygulama eksiklilikleri ve hatta mevcut yapı stokuna ilişkin saha raporları, Odamızın çalışmalarından sadece birkaçını oluşturmaktadır. Bu kadar çalışmayı yürüten bir kurum olarak Sayın Bakan'ın Depremin yol açtığı hasarları 'ustalık hatasına' indirgemesini de bilim ve akıl dışı bulduğumuzu belirtmeliyiz. "
Bakan Eroğlu'nun, konuşmasında diğer ülkeleri örnek vererek sözünü ettiği 'Yapı Polisliği' uygulamasını, yapı üretim sürecinin denetlenmesi gerekliliğinden yola çıkarak 60'lı yılların sonlarından itibaren Türkiye'de uygulamaya sokan ve uzun süre hayata geçiren kurumun İnşaat Mühendisleri Odası olduğu ifade edilen açıklamada, benzeri konularda yasal çerçeveyi ve mevzuatı oluşturmayanların sorumluluktan kurtulmalarının kabul edilemeyeceği belirtildi.
- KÜTAHYA