Yyü'de Yeni Nesil "Güneş Pili" Üretildi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Makine Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları tarafından hazırlanan "Yerli Güneş Pili Projesi" kapsamında yeni nesil güneş pili üretildi.
SITKI YILDIZ - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Makine Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları tarafından hazırlanan "Yerli Güneş Pili Projesi" kapsamında yeni nesil güneş pili üretildi.
YYÜ Teknokent Anonim Şirketinde üretilen kuantum parçacıklı boya tutarlı güneş pili, giyimden savunma teknolojisine kadar geniş yelpazede kullanılabilecek. Nanoteknoloji ürünü yerli güneş pili, benzer ürünlere göre hem uygun maliyete sahip olacak hem de daha fazla enerji sağlayacak.
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş pili üzerine araştırma yaparken ürünü ticari amaçlı kullanılabilecek şekilde düşündüklerini, bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından projelerine destek aldıklarını söyledi.
Şu anda ilk ürünlerinin hazır olduğunu, haziran ayı itibarıyla ilk paneli faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini belirten Yavuz, şöyle konuştu:
"Seri imalatla ilk güneş pili panellerini üreteceğiz. Pilimiz, pencere camlarına uygulanabileceği gibi bildiğimiz askeri kıyafetlere de uygulanabilir. Hafif olacak pil kolay taşınabilecek. Savunma sanayinde, çevre koşullarına bağlı olarak yalnız kalacak askerler enerjisini üretebilecek. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor ayrıca zorlu doğa şartlarıyla baş başa kalan bir insan da yanındaki güneş pillerini kullanabilir. Bunun dışında her türlü enerji ihtiyacını karşılayabilecek güneş pilinin çapı yaklaşık bir inç, yani 2,5 santimetrekare. Eğer verimliliği biraz daha artırabilirsek bunu bir santimetrekareye kadar düşürmeyi planlıyoruz çünkü boyutuna rağmen yüksek bir enerji üretmesini sağladık."
Yaptıkları çalışmayla önemli bir prestije sahip olan Material Research Society Phoneix Arizona konferansına davet edildiklerini belirten Yavuz, konferansta projelerinin sunumunu yapacaklarını bildirdi.
Güneş ışığına ihtiyaç duymadan enerji üretiyor
Lisans eğitimini tamamladığı Malatya İnönü Üniversitesinde güneş enerjisiyle çalışan otomobil yaptıklarını anlatan proje asistanı Serkan Yetkin ise o dönem yaptıkları çalışmalarda güneş enerjisi panellerini yurt dışından aldıklarını ve bunların yüksek maliyet gerektirdiğine işaret etti.
Güneş enerjisi üzerine çalışmaya devam ettiğini ve son olarak "neden kendi güneş panelimizi yapmayalım" düşüncesiyle projeyi hazırladıklarını ifade eden Yetkin, şunları dile getirdi:
"Güneş pili üzerine araştırmalarımızı yaptıktan sonra üretimine başladık. Şu anda YYÜ Teknokent bünyesinde kuantum parçacıklı boya duyarlı güneş pili yaptık. Bu piller, diğer güneş pillerine göre çok daha avantajlı. En büyük avantajı maliyetinin düşük olması ayrıca normal güneş pilleri, güneş ışığına maruz kalınca enerji üretirken, yaptığımız nanoteknoloji ürünü pile, her hangi bir ışık kaynağı yeterli oluyor. Yani güneş yerine lamba ışığı da enerji üretmesi için yeterli. Şimdi ürettiğimiz pillerin verimliliğini artırma üzerine çalışıyoruz. Yüzde 9 verimi olan güneş pilinin verimini yüzde 12'ye kadar yükseltmeyi hedefliyoruz. Normal üretilen güneş pilleri mikro, ürettiğimiz nano boyutta güneş pili. Mesela normal güneş pillerinin üretimi 20 dolar olurken ürettiğimiz pil 1 dolara mal oldu."
Yetkin, ürettikleri güneş pillerini alternatif enerji olarak kullanacaklarını, bunun dışında pillerin otomobil, savunma sanayisi ve evlerin elektrik ihtiyacı gibi alanlarda da kullanabileceğini sözlerine ekledi.