Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Volkswagen, Vosvos (Beetle) Üretimini Neden Durdurdu?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden Volkswagen, aldığı karar üzerine ek köklü modellerinden birisi olan Beetle'ın üretimini resmen durdurdu. Nazi Almanyası döneminde üretilmeye başlayan nam-ı diğer "Vosvos" artık üretilmeyecek, yeni versiyonları yollara çıkmayacak. Peki Alman otomotiv devinin bu kararını neye borçluyuz?

Geçtiğimiz yıl ani bir şekilde dünyanın en çok satan araba modellerinden birisi olan Beetle hakkında durdurma kararı verildi. Yakın döneme kadar adı sürekli krizlerle anılan dev şirket Volkswagen, bugüne kadar yaklaşık 23 milyon adet ürettiği otomobil modelinin fişini, beklendiği üzere Temmuz 2019 itibariyle kesti.

Beetle, aslında üretildiği ilk günden bu yana 3 nesil olarak geliştirilen bir seriydi. Üçüncü nesil üretimlere 2011'de başlandı. Son model önden çekişli MkVI Golf sürüş platformuna sahipti. İkinci nesil Beetle araçları ise 1997 ve 2011 yılları arsında üretilen New Beetle serisiydi. Otomobil ilk nesil modeli ise II. Dünya Savaşı sırasında sanayi atılımları yapan Nazi Almanyası döneminde tasarlanmış, üretilmiş ve ikon halini almıştı.

Bugün sokaklarda ve caddelerde gördüğümüz klasik Beetle arabalarının büyük çoğunluğu 1. nesil olup 2. nesil modeller, modern çizgilere sahipler. Son olarak 3. nesil Beetle araçları ise daha spor bir görünüme ve modern sürüş teknolojileriyle donatılmış durumdalar.

Volkswagen'in elektrikli otomobil üretim planları:

Volkswagen, halihazırda diğer alt markalarıyla piyasanın önemli bir kısmına sahip. Kendi markası haricinde Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Scania ve Man markalarına sahip olan Volkswagen Group, bu kararı ani bir şekilde almadı. Beetle, diğer tüm markalar arasında bile en çok satan modellerden birisiydi.

2025 yılından itibaren elektrikli araç üretimini %50'nin üzerine çıkarmayı hedefleyen firma, önümüzdeki yıllarda 20'ye yakın yeni elektrikli modelle karşımıza çıkacak. Bu araçların hepsi tahmin ettiğiniz üzere elektrikli olarak tasarlanacak. Şirket, 2022-2025 yılları arasında 1 milyon elektrikli otomobil üreterek Tesla gibi önüne geçmiş durumda olan küçük rakiplerine çelme takmak istiyor. (Bu arada Tesla gerçekten Volkswagen yanında pire gibi kalıyor.)

Bu zamana kadar gerek şirketin gelenekselci yapısından, gerek büyüklük sendromundan dolayı elektrikli araçlar için öncülük yapamayan şirketin bu iş için sembol olacak bir modele ihtiyacı var. Bu model de tarihin en çok satan arabalarından Beetle'ı akla getiriyor. Yani Volkswagen, zamanında "halk arabası" olarak sunulan Beetle'ı birkaç yıllık durgunluğun ardından elektrikli olarak piyasaya sürebilir.

Beetle, 2020'li yılların ortasında geri dönebilir; ancak elektrikli olarak:

Elektrikli otomobil rekabetine baktığımızda Tesla gibi şirketlerin, özellikle sıfırı 35 bin dolar olan Model 3 benzeri araçlarla satış rekorları kırdıklarını görüyoruz. Teknik açıdan aynı fiyatlı benzinli rakiplerine göre çok çok ucuz olan bu araçlar, Volkswagen gibi bir devi bile değişime zorladı. Görünen o ki Volkswagen, üretim potansiyelini, marka gücünü, köklü tarihini ve sonsuzluk taşları gibi bir araya getirmeye hazırlanıyor.

Almanya'nın Zwickau kentindeki Volkswagen tesislerinde, elektrikli otomobil üretimi için köklü bir revizyona gidildi. Tesiste "Yeni Volkswagen" olarak da bilinen "VW I.D." araçlarının üretimi için hazırlıklar neredeyse tamam. Bu süre zarfında şirket, tasarruf ederek maddi kaynaklarını elektrikli araç üretimine yatırmayı amaçlıyor. ABD ve Çin'de bulunan Volkswagen fabrikalarında da durum benzer.

Muhtemel elektrikli Beetle modelleri Volkswagen'in Manisa'daki yeni fabrikasında üretilebilir mi?

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye ciddi bir yatırım yapma kararı alan Volkswagen, Manisa'ya fabrika kurmak için ilk adımlarını attı. Bu fabrika 2022 yılına dek hizmete girecek ve gruptaki Seat ve Skoda araçlarının üretim merkezi olacağı söyleniyor. Hangi modellerin üretileceği konusu hâlâ netlik kazanmadı. Ancak otomotiv şirketlerinin böyle radikal dönüşüm süreçlerinde bilgileri gizli tutma eğilimi buluyor.

Beetle'ın Türkiye'de üretilme ihtimali, diğer Volkswagen fabrikalarının bulunduğu ülkelerle eş değer. Sadece firmanın en yüklü yakın tarihli yatırımı Türkiye'ye gerçekleştiği, 2022 yılının elektrikli otomobil üretimi için milat olarak görülmesi şüphelerimizi arttırıyor. Bu konuda firma kanalından yapılacak net açıklamaları duymadan hüküm vermek zor.

Volkswagen'in itibar savaşında elektrikli araçların yeri:

Volkswagen'in benzinli araç üretimi sırasında sonradan ortaya çıkan skandalları, hâlâ güvensiz rüzgarların esmesine neden oluyor.

Gelecekte Beetle'ın marka gücüyle yeniden karşımıza çıkma ihtimali çok yüksek. Bu marka gücünü korumak, dönüşümü sağlamak ve sükse yaratmak için benzinli Beetle üretiminin durdurulduğunu söyleyen uzmanlar da var. Volkswagen'in skandal üzerine skandal yaşadığı bir dönemi geride bırakması ve itibar savaşını kazanması için Beetle gibi köklü ve güçlü markalara ihtiyacı var.

Peki siz Volkswagen Beetle hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın, takipte kalın.

Volkswagen'in günümüzdeki organizasyonu incelendiğinde, hedeflere ulaşılması için büyük bir yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Bu değişimlere şimdiden başlayan şirket, Zwickau tesislerini tamamen elektrikli araç üretimi için yeniden yapılandırmakla meşgul. Tesiste 'Yeni Volkswagen' olarak nitelendirilen VW I.D. elektrikli araçların temelleri atılıyor.

Şirketin planlarına göre Zwickau, elektrikli araç üretilen tek tesis olmayacak. Emden ve Hanover tesisleri de 2022'den itibaren elektrikli araç üretim tesisi olarak görev yapacak. Bu değişimlerden önce Çin'de, Anting ve Foshan'da iki elektrikli araç üretim tesisi kurulması bekleniyor. Ayrıca Kuzey Amerika'da da bir tesis için planlamalar yapılıyor. Bu tesisin yeri önümüzdeki günlerde belli olacak.

Mevcut tesisleri yeniden yapılandırmak ve yeni tesisler kurmak, Volkswagen'ı maddi anlamda zorlayacağa benziyor. Şirket, yeni tesislere bütçe ayırabilmek için tasarruf önlemleri uygulayacak. Alınan önlemlerle 2020 yılına kadar 3 milyar Euro kadar tasarruf edilmesi bekleniyor.

Kaynak: WebTekno / Teknoloji
title