Virgin Galactic'in İkinci Uzay Yolculuğu Bugün
Virgin Galactic'in ikinci turistik uzay yolculuğu bugün yapılacak. Rokette, bir yarışmada bilet kazanan Anastatia Mayers ve annesi Keisha Schahaff'ın yanı sıra 80 yaşındaki eski İngiliz Olimpiyat sporcusu Jon Goodwin de olacak. Goodwin, uzaya giden ikinci Parkinson hastası olacak. Yolculuk uzay turizminin ne kadar uygulanabilir olduğunu görmek için önemli bir test.
Virgin Galactic'in ikinci turistik uzay yolcuğu bugün yapılacak. New Mexico'dan fırlatılacak rokette, bir yarışmada bilet kazanan Anastatia Mayers ve annesi Keisha Schahaff'ın yanı sıra 80 yaşındaki eski İngiliz Olimpiyat sporcusu Jon Goodwin de olacak.
Goodwin, uzaya giden ikinci Parkinson hastası olacak.
Yolculuk uzay turizminin ne kadar uygulanabilir olduğunu görmek için önemli bir test.
Bu Virgin Galactic'in ikinci ticari uçuşu.
Haziran ayındaki ilk uçuşta; İtalyan Hava Kuvvetleri ve İtalya Ulusal Araştırma Konseyi'nden üç kişi, ağırlıksız ortamda 70 dakika boyunca deneyler yaptı.
Virgin Galactic 02 uçuşu bugün New Mexico yerel saatiyle 08.30'da başlayacak.
Roket, yolculuğunun ilk aşamasında Eve olarak bilinen bir taşıyıcı uçakta olacak. Daha sonra motorunu ateşleyerek 279 bin fit (85 km) yüksekliğe çıkmayı hedefliyor.
Bir kişilik Virgin Galactic uçuş fiyatı 450.000 dolara kadar yükseldi.
1972 Olimpiyatları'nda kano sporcusu olarak yarışan Goodwin, 2005 yılında bileti 250.000 dolara almıştı.
Goodwin, hastalık teşhisi konunca uçuşa katılamayacağından korktuğunu ancak onu tanımlayan şeyin Parkinson hastalığı olmadığını kanıtlamak istediğini söylüyor.
Parkinson hastalarına maddi ve manevi destek için kurulan Parkinson's UK, Goodwin'in uçuşunu izlemek için 100 kişinin katılacağı bir parti düzenliyor.
Kızının katıldığı çekişle yolculuğa katılma hakkı kazanan Schahaff, uzay turizmi şirketinin sahibi Richard Branson'ın bir anda bahçesine girerek tüm ekiple "Sen kazandın, uzaya gideceksin" diyerek ona haber verdiğini anlatıyor.
Kızı Anastatia, uzaya giden en genç ikinci kişi olacak. "Niyetim, kendi önümüze koyduğumuz veya dünyanın bizim karşımıza çıkardığı engelleri yıkmak" diyor.
Uçuşun hedefi, yolcuların birkaç dakika ağırlıksızlığı deneyimleyebilecekleri Dünya'nın yaklaşık 85 km yukarısına ulaştırmak.
Uzay gemisi, dünyanın yörüngesinde tam bir tur tamamlayacak hıza sahip değil.
Bu üç kişi, Unity roketinde yolculuk yapmak için bilet satın alan 800 kişilik listenin başındalar.
Listedeki bazı kişiler on yıldan fazladır bekliyor ve daha uzun süre bekleyenler olacak.
ABD'li multimilyoner Dennis Tito, 2001 yılında 20 milyon dolar ödemiş ve dünyanın ilk uzay turisti olmuştu.
Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'un uzay şirketi Blue Origin ve Virgin Galactic; misyonlarının bilimi ilerletmenin yanı sıra çok zenginlere hitap ettiğini söylüyor. Ancak uzay turizmi maliyeti ve çevresel etkisi nedeniyle eleştiriliyor.