Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Üniversite Öğrencilerinden Akıllı Priz

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşar Üniversitesi öğrencilerince bilgisayar veya mobil uygulama üzerinden elektrikli ev aletlerinin internetle uzaktan kontrolü, cihazların istenilen zamanda açılıp kapanması gibi işlevlerin yerine getirilmesini sağlayacak akıllı priz üretildiği bildirildi.

Yaşar Üniversitesi öğrencilerince bilgisayar veya mobil uygulama üzerinden elektrikli ev aletlerinin internetle uzaktan kontrolü, cihazların istenilen zamanda açılıp kapanması gibi işlevlerin yerine getirilmesini sağlayacak akıllı priz üretildiği bildirildi.

Yaşar Üniversitesinin açıklamasına göre, akıllı otomasyon sistemleri üzerinde çalışan elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünden Ali Selek ve İlker Işık, bilgisayar mühendisliği bölümünden İbrahim Ertok ile yazılım mühendisliği bölümünden Oğuz Çağıran, internet üzerinden kontrol edilebilen akıllı priz geliştirdi.

Öğrencilerden Ali Selek, büyük teknoloji şirketlerinin ev otomasyonu ve akıllı aletler alanında birçok yatırım yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ev otomasyonu adına akıllı priz, lamba, kamera ve sensör gibi ürünler, piyasaya sunulmuş durumda. Bu tarz ürünleri Türkiye'de pazara sürmek için girişimde bulunan firmalar var ancak şu anda aktif olarak pazar içinde yer almıyorlar. Biz de buradan yola çıkarak büyük firmaların ürünlerinin yarı maliyetle, hali hazırda herkesin evinde bulunan prizlere uyabilecek bir kablosuz tak-çıkar akıllı priz geliştirmek istedik. Oluşturulan akıllı prizlerin pahalı olması, sadece enerji ölçümü yapması ve sensörler ile entegre olmamaları, bir prizin her sistem için kontrol imkanı sağlayamaması gibi sorunlar mevcut. Biz her sistem için kontrol imkanı sağlayan, çeşitli sensörlerle entegre olabilen bir priz üretmeyi hedefledik."

Akıllı priz sistemlerinin, entegre olarak satıldığı için ihtiyaçlara genel çözümler ürettiğini aktaran Selek, ürettikleri akıllı prizin avantajlarını şöyle sıraladı:

"Elektrikli ev aletleri için uzaktan kontrol imkanı sunacak akıllı priz, modem aracılığıyla internete bağlanarak kullanıcı dünyanın neresinde olursa olsun istediği elektronik cihaza ulaşabilmesini sağlayacak. Uzaktan kontrol sayesinde, her bir elektrikli cihaz için elektrik tüketim miktarları tespit edebilecek, bu sayede ev içerisindeki enerji tüketimi görülüp optimizasyon sağlanabilecek. Cihazın aç/kapa işlevleri, bilgisayar veya mobil uygulama üzerinden kontrol edilebilecek. Böylelikle istediğiniz her elektrik fişli cihazı kontrol edebilmenize olanak sağladığı gibi, kullanıcı tarafından belirlenen takvime göre açılıp kapanması da mümkün olacak. Oluşabilecek elektrik kaçaklarının da kontrolü sağlanabilecek, böyle bir durumda mobil uygulamaya gelecek uyarılarla gerekli önlemler alınabilecek."

Kaynak: AA / Teknoloji
title