Haberler

Türkiye'nin İlk Maker Faire'i İstanbul'da Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen İstanbul Mini Maker Faire'de birbirinden yaratıcı ve ilginç yaklaşık 100 proje sergilendi.

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen İstanbul Mini Maker Faire'de birbirinden yaratıcı ve ilginç yaklaşık 100 proje sergilendi.

Tüm dünyanın ilgiyle izlediği Maker Hareketi, teknolojinin gelişmesi ile beraber "kendin yap" kültürünün büyük kitlelere yayılması sonucu ortaya çıktı. Maker Hareketi toplumun güçlenmesini, üretim ve yaratıcılık kabiliyetlerini elinde tutmasını, arzu ettiği şekilde kullanmasını savunan, üretimin demokratikleşmesini amaçlayan bir akım. 2000'lerin başından itibaren özellikle ABD'de başlayan, Make dergisi ile kendine bir adres bulan, sonra da Maker Faire'lerin düzenlenmesi ile dünya çapında sesi duyulan bir hareket olmuştur.

2013 yılında dünyada 100 adet Maker Faire düzenlenmiş ve yüzbinlerce insan bu fuarları ziyaret etmiş. Bu etkinliklerde bireyler veya kurumlar geliştirdikleri projeleri sergilemekte, ziyaretçilere anlatmakta ve herkesi evlerinde birşeyler üretmeye özendirmekte. Türkiye'de Maker Hareketi 2014 yılı itibarı ile GelecekHane liderliğinde, Atölye İstanbul, İskele 47, Amber Platform, 3Dörtgen ve 3BFAB gibi gruplar desteği ile canlandırılmıştır. Bu harekete endüstriyel tasarımcılar, sanatçılar, elektronikçiler, mimarlar, grafikerler, hobiciler, liseler ve üniversiteler dahil olmuşlardır.

Bu sene ilk kez Turkcell Teknoloji Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen İstanbul Mini Maker Faire'de birbirinden yaratıcı projeler sergilendi. Turkcell ev sahipliğindeki fuarı binlerce Zirve katılımcısı gezme fırsatı buldu. Maker Faire'in projeleri ve sergiler kabaca üç kısıma ayrıldı, fotoğraflarını yukarıdaki galeride görebilirsiniz.

1) 3D yazıcılar ve örnek nesneler: Bu sergilerde sitemizde de haberlerini yaptığımız her türlü 3D yazıcı ve baskı cihazı bulunuyordu. Ziyaretçiler özellikle 3D yazıcılar ile basılmış ürünleri merakla incelediler.

2) LEGO ile yapılmış projeler: LEGO parçaları ile her türlü şey yapmak mümkün. Robotlardan kendi kendine hareket eden araçlara ve ilginç mekanik nesnelere kadar çok çeşitli projeler mevcuttu.

3) Elektronik setler ve projeler: Arduino ve Raspberry Pi gibi mini bilgisayarlarla üretilmiş, çok farklı amaçlara yönelik tonla elektronik cihaz ve bunların satıcıları fuarda büyük ilgi topladı.

Maker Faire fuarında sergilenen projelerden bazıları:

Robohand: 20 bin TL'ye mal olan el protezini 200 TL civarına indiren 3D yazıcı ile basılmış protez el.

Halay çekme aleti: Sarkan mendili tutup halaya ne kadar kişi durursa o kadar hızlanıyor.

LangırtArena: Maçı sunan otomatik top veren skor tutan langırt sistemi.

Müzikli yol: Yürürken atılan adımlarla müzik çalan çocuklara okula ho sgeldin demek icin yapılmış yol

Karanlık Oda: Karanlik odada prizmalar yardımyla yapılmış, sese duyarlı ışık sistemi.

Odd Bot: 3 boyutlu yazıcı ile basılmış açık kaynak robot.

Eski TV: Kişiyi algılayıp kişinin cüssesine göre cızırtı oluşturan eski tv modeli.

Darbukatör: Atılan tweetlere göre tempo belirleyen darbuka robotu.

Augmented Reality: Fotoğraflari algılayıp onları Turkiye'den sahnelere dönüştüren uygulama.

Maker Hareketi ve Maker Faire etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgi, hareketin Türkiye resmi sitesi olan "Makers Türkiye"den alınabilir.

The post Türkiye'nin İlk Maker Faire'i İstanbul'da Düzenlendi appeared first on Silikon Vadisi TV.

Kaynak: SilikonVadisi.tv / Teknoloji
title
Close