Turkcell Maxiıq Tablet
Turkcell'in tanıtımını gerçekleştirdiği MaxiIQ tablet, test merkezimizin konuğu oluyor.
Ruşen Göbel - - Mobil operatör devi Turkcell, geçtiğimiz günlerde yeni tableti MaxiIQ'yu tanıttı. Biz de "Hele bir soluklan" bile demeden, cihazı inceleme altına aldık. "Orta seviye malzeme kalitesi, yüksek performans" konseptini takip eden ürünü, şimdi yakından tanıyalım.
Tasarım
Ürün, 10.1 inç ekrana sahip olan bir tablet. Pek çok tablette olduğu gibi, ön paneli komple siyah ve sadece ekran içeriyor. Ürünün ön yüzeyinde, herhangi bir fiziksel veya dokunmatik tuş bulunmuyor. Tuşlar, Android arayüzü içerisinde sanal olarak yerleştirilmiş.
Turkcell MaxiIQ tablet, enlemesine kullanılacak bir şekilde tasarlanmış. En azından tuş dizilimleri böyle daha rahat kullanılmasını sağlıyor. Yan bir şekilde kullanıldığı takdirde güç ve kilit tuşu, sağ üst köşeye denk geliyor. Bu noktaya sağ işaret parmağınızla basarken, baş parmağınız da ses açma - kısma bölümüne denk geliyor. Ses tuşlarının hemen altında dosya aktarımı ve bilgisayar bağlantısı için USB, onun da altında Micro SD - SIM yuvaları yer alıyor. SIM ve Micro SD yuvaları bir kapak ile korunuyor. Güç bağlantısı alt tarafa konumlandırılmışken, kamera da arka yüzeyin üstüne konumlandırılmış.
Ürünün malzeme kalitesi ilk bakışta "fena değil" gibi görünse de, ufak çaplı sıkıntılar çekmeniz de mümkün. Arka yüzey komple kauçuk bir madde ile kaplanmış. Bu kauçuk maddenin üzerine hafif bir şekilde bastırarak içerideki donanıma dokunmasını sağlayabiliyoruz. Evet, arkadaki kauçuk kapak biraz gevşek duruyor. Ayrıca cihazın biraz esnek olduğunu da belirtmem gerek. Yanlarından tutup kolaylıkla içeri veya dışarı doğru bükebiliyorsunuz. Bu durum ciddi sorun gibi görünse de, iPad'inize baktığınız gibi bakmanız halinde bir iPad'in yepyeni kaldığı gibi sorunsuz bir şekilde uzun bir süre kullanabilirsiniz. Ama eğer "Ben bunu uygun fiyata aldım, sağa sola fırlatayım, üzerine ağırlık koyayım, rahat kullanayım." düşüncesine kapılırsanız, bir iPad'den daha fazla hasar alacağı kesin.
Özellikler
Ürün, Android 4.1 yüklü olarak geliyor. Arayüz konusunda çok fazla değişikliğe gitmeyen Turkcell, safkan Android özelliklerinin ve kullanımının pek de dışına çıkmamış. Tabii ki ekstra değişiklikler mevcut. İçerisinde bir dünya Turkcell uygulaması bulunuyor. Uygulamaların pek çoğu oldukça başarılı. Uygulamaların widget özellikleri ise, ciddi anlamda kaliteli görünüyor. Bu açıdan baktığımızda Turkcell'in son derece iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz. Hali hazırda güzel görünen ve hızlı çalışan bir arayüz üzerinden gidip ekstra uygulamaları yerleştirmek, gayet akıllıca olmuş.
MaxiIQ'nun içerisindeki uygulamalardan en çok dikkat çekeni, Turkcell Klavye. F klavye tuş dizilimine imkan sunan bu uygulama, aynı zamanda klavyenin ikiye ayrılarak daha rahat kullanılmasını da mümkün kılıyor. Böylece tableti iki elinizle tutarken de rahat rahat yazabiliyorsunuz. Tabii biraz alışmak gerek...
Tabletin 10.1 inçlik ekranı, başarılı bir çizgide ilerliyor. Çözünürlük olarak ortalama bir değerde olsa da (1280 x 800), renkler ve parlalık tarafında gayet iyi iş çıkarabiliyor. IPS panel olan bu ekran, herhangi bir açıdan bakıldığında renk bozulmasına sebep olmuyor, kolaylıkla görülebiliyor. Dokunmatik hassasiyeti konusunda da, donanım ve yazılımın uyumu ile beraber sorunsuz olduğunu söyleyebiliriz.
Arkasında 8 megapiksellik bir kamera bulunan cihaz, aynı zamanda 1080p video çekebiliyor. Her iki medya türünde de ortalama bir başarı sergilediğini söyleyebiliriz. Netlik konusunda pek bir sıkıntı yaşatmayan kamera, karanlık çekimlerde başarısını kaybediyor. Tabii bu durumda imdadımıza LED aydınlatma yetişiyor. LED aydınlatma ile karanlık çekimlerdeki başarıyı artırabiliyoruz. Ürünün ön tarafında da 2 megapiksellik bir kamera yer alıyor. Bu kamera ile Skype gibi uygulamalar üzerinden görüntülü görüşme yapmanız mümkün. Ön kameranın görüntü kalitesi ise ortalamanın üzerinde diyebiliriz. Beklediğimizden iyi çekiyor.
Performans
Gelelim donanıma... İçerisinde 1.5 GHz hızında çalışan 4 çekirdekli Tegra 3 işlemci barındıran cihaz, 1 GB RAM'e sahip. Tegra'ların yüksek grafik performansı, bu cihazda da sergilenmiş durumda. Yaptığımız testlerin sonucunda Nexus 7'den daha yüksek sonuçlar elde etmeyi başaran MaxiIQ, Galaxy S3 ile kafa kafaya bir performans değerine sahip. Oyunlarda ve uygulamalarda maksimum performans elde edilirken, bazı uygulamalara giriş ve çıkışlarda hafif takılmalar veya gecikmeler yaşanabiliyor. Bunun sebebini "depolama biriminin, diğer donanımlara göre ağır olması" olarak açıklıyorum. Aklıma başka bir sebep gelmedi. Arayüzdeki performansı ise, -bir Nexus 4 olmasa da- son derece yüksek. Yalnız tuş kilidincen çıkış süresi biraz yüksek ve en hafif Live Wallpaper'larda dahi yavaşlama gerçekleşiyor. Bu durumu, HTC One X+'ta da yaşamıştık hatırlarsanız.
Ürünün içerisinde 16 GB depolama alanı bulunurken, 128 GB'ye kadar SD kart eklememiz mümkün. SD kart yuvasının hemen yanında SIM kart girişi yer alıyor. Böylece kartımızı takarak mobil internetin keyfini çıkarabiliyoruz. SIM kartın, standart SIM kart boyutunda olduğunu belirtelim. Nano veya Micro SIM takılmıyor.
Ürünün fiyatı, ayda 59 TL ve 24 ay taksit olarak ayarlanmış. İlk bakışta 1200 TL gibi bir fiyata denk geliyor olması sebebiyle kafalarda soru işareti uyandırıyor olsa da, 3G desteğinin bulunması, performansı ve pakete çeşitli Turkcell hizmetleri de dahil ediliyor olmasıyla (ayda 250 MB internet, Turkcell Eğlence Paketi vs.) makul sayılabilecek bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Eğer yakın bir zamanda rahat taşınabilir, büyük ekranlı, 3G destekli ve yüksek performansı bir tablet arıyorsanız, Turkcell MaxiIQ'yu alternatifleriniz arasına ekleyebilirsiniz.
Ruşen Göbel - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com