Toshiba, Standart Bilgisayarlar İçin Dünyanın En Hızlı Algoritmasını Geliştirdi
Çok uluslu Japon şirketi Toshiba, dünyanın en hızlı ve en büyük ölçekli performans algoritması kabul edilecek önemli bir algoritmayı geliştirdi.
Toshiba, daha önce çok sayıda kombinasyon modelinden mümkün olan en iyi sonuçları ayırt edecek bir algoritma modeli geliştirmişti. Kombinatoryal optimizasyon adına geliştirdiği bu algoritmayla şirket, büyük bir başarıya imza atmıştı. Toshiba, Simüle Bifürkasyon Algoritması (Simulated Bifurcation Algorithm) adını verdiği yeni algoritmasının, mevcutta etkin olarak kullanılan teknikler üzerinde 10 kat iyileştirme gerçekleştireceğini iddia etti.
Toshiba'nın geliştirdiği yeni algoritmanın, karışık ve büyük ölçekli kombinatoryal optimizasyon sorunları için kesin sonuçlar elde edeceği söyleniyor. Algoritma bifürkasyon adı verilen, klasik mekanik alanında kullanılan adyabatik ve ergodik süreçlerden yararlanıyor ve en başında Toshiba tarafından sunulan kuantum bilgisayar teorisinden geliyor. Birbirine tamamen bağlı 100.000 değişkeni içeren bir optimizasyon sorununu saniyeler içerisinde çözebilecek bir algoritma geliştirmek için büyük bir hesaplama gücüne ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle de bu algoritma geliştirilmeden önce, bunu sadece kuantum bilgisayarların başarabileceğine inanılıyordu. Şimdiyse Toshiba, hem dünyanın en hızlı algoritmasına sahip olan hem de düşük maliyetle büyük ölçekli performans sunan bir teknik geliştirerek büyük bir başarıya imza attı.
Bu başarının dikkat çeken en önemli özelliklerinden biri de, algoritmanın herhangi bir ek ekipman kullanmadan standart bilgisayarlarda kullanılıyor olması. Bu özellik, hem sorun çözme kapasitesini artıracak hem de şu anda kullanılan yarı iletken dijital bilgisayarlardaki hesaplama süresini azaltacak. Toshiba'nın yeni algoritması, birbirine bağlı 2.000 adet değişkeni içeren bir optimizasyon problemi için yalnızca 0,05 milisaniyede hata payı oldukça düşük olan bir çözüm sunabilecek.
Yeni geliştirilen algoritma ayrıca dağıtım yollarını etkin bir şekilde haritalanması, geliştirilecek yeni ilaçlarda kullanılabilecek en etkili moleküler yapıların tanımlanması ve finansal ürünler için portföy oluşturma gibi karışık görevlerde kullanılabilecek. Toshiba algoritma etrafında bir servis platformu kurmayı planlıyor. Platform kurulursa 2019 yılında ticarileşmeye açık olacak.