Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Teknoloji Romantizmi Öldürdü Mü?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pastane yerine sosyal medyada sanal limonata içme dönemi.

- Sosyal bilimciler gelişen teknoloji ve değişen yaşam biçimlerinin romantizmin geleneksel davranış kalıplarını değiştirdiğini söylüyor. Sosyal medya ile birlikte kur yapma yerini birlikte takılmaya bıraktı.

Soru şu: Biz kadınlar neden romantik filmlerden çok etkileniriz? "Çünkü romantizm öldü" diyerek geçiştirmeyin. Şöyle bir düşünsenize, en çok etkilendiğiniz film sahneleri müthiş tesadüfler, erkeğin kadına ulaşmak için her yolu denemesi, onu iltifata boğması, onu her şeyin üzerinde tutması ve tüm bunları yaparken centilmenliği elden bırakmaması üzerine kurulu değil mi? Haklı olduğumu biliyorum. Ama bu, ne yazık ki erkeklerin "bilimsel olarak" artık kur yapmayı ve centilmenliği bir kenara bıraktığı gerçeğini değiştirmiyor.

Geçenlerde okuduğum bir yazı, Titanik'in 14 Nisan 1912 günü batışını anlatırken, gemide seyahat eden kadınların dörtte üçünün hayatta kaldığını, erkeklerinse dörtte üçünün öldüğünü söylüyordu. Hatırlayın, filminde de Leonardo Di Caprio kendisinin öleceğini bile bile Kate Winslet'i bir enkaz parçasına tutanarak hayatta kalmaya ikna ediyor ve kendisi Kuzey Atlantik'in soğuk sularında kayboluyordu. Ancak Washington DC'deki bir anıtın üzerindeki "Titanik'te can veren cesur erkeklerin anısına" yazısı, sanırım bundan sonra hiçbir anıtın üzerinde yer almayacak. Ocak 2012'de Toskana açıklarındaki Giglio Adası'nda Costa Concordia gemisini batıran kaptan, herkesten önce gemiyi boşaltarak bunu ispat etti.

KORUYUCU CİNSİYET AYRIMCILIĞI

Amerika'nın geçen hafta, ordunun yüzde 14'ünü oluşturan kadınları sıcak çatışmaya gönderen "eşitlikçi" kararını almasının ardından, "kur yapmak, nezaket ve centilmenlik neden öldü" tartışmasını gündeme getirmek kötü bir fikir değil. 2010'da Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 80'i, "Nerde o eski centilmenlik, kur yapmalar" diyerek erkekleri eleştirmiş. Kadın Psikolojisi isimli dergisiyse, erkeklerin kadınlara neden eskiden iltifata boğduğu, centilmen davrandığını araştırmış. Bunun altında "koruyucu cinsiyet ayrımcılığının" yattığı kanısı hakim. Florida Üniversitesi'nden araştırmacılar Kathleen Connely ve Martin Heesacker, bu görüşün dünyayı iyi bir yer haline getirdiğini ve erkeklerin kadınlara nazik davranmasının hayattan daha çok tatmin alınmasını sağladığını söylüyor. Kamusal araştırmalar yapan Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'nden Charles Murray ise, sosyal mühendislerin erkeklerin kadınlara iltifat etmesini ve nazik davranmasını her iki cinsiyetin de tatmin olduğu bir durum olarak kabul ettiğini belirterek, "Herkes memnunsa sorun nerede? "diye soruyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Medeniyet Enstitüsü'nden İtalyan Pier Massimo Forni de, "Bir zamanlar erkekler kadınların özel olduğu ve daha fazla saygıyı hak ettiklerini gösteren davranışlarda bulunuyordu. Aksi davranışların kendilerini küçük düşürdüğünü, korkakça olduğunu ve kaba saba olduğunu düşünüyorlardı" dese de, eski günlerin özlemini duyan ve kadınların "yüceltildiğini" anlatan bu davranışlar, günümüz iletişim çağında artık yok. İşte bu yüzden iş yerinde artık kapı açan veya restoranda sandalye çeken erkeklerin sayısı giderek azalıyor.

PASTANE YERİNE SOSYAL MEDYA

Flört etmenin önce bir pastane veya restoranda başlayıp sinemayla devam ettiği eski dönemin yerini, cep telefonu veya sosyal medya mesajları üzerinden yönetildiği modern dünya aldı. İngiliz Jill Filipoviç gibi 29 yaşında ve Twitter, Facebook üzerinden arkadaş ve karşı cinsle iletişimini sürdüren, "eski dönem" kapandığı için mutlu olan yazarlar da var. Filipoviç, eğitimli ve kariyer sahibi kadınların evlilik peşinde koşmadığını, akıllı telefonlar ve sosyal medya sayesinde kadınların artık çok daha fazla "seçeneği" olduğunu düşünüyor. Sonuç itibarıyle; ekonomik açıdan daha güçlü olan kadınların kafası karışık.

Erkeklerse önce ciddi bir yemeğe çıkmaktansa listesindeki bir kızla ucuza bir kahve içmeyi tercih ediyor- ki, eğer uyuşamazsa facebook'taki diğer adaya "Hey n'aber?" mesajıyla anında geçebilsin. "Ciddi bir ilişki istediği" izlenimini de vermemiş olacak. "Eğer beni istiyorsa çaba sarf etmeli" diye diretenlerdenseniz, devam edin derim. Ama eğer beyaz atlı prens gelmiyorsa, Amerika'da giderek yaygınlaşan online flört etme sitelerinden Gaggle'ın kurucusu Jessica Massa'nın da dediği gibi, "flörtüz bir tweeti veya bir konserde göz göze geldiğiniz anı" büyük bir romantizm işareti olarak yorumlamak sizin tercihiniz...

GENÇLER ARTIK "TAKILIYOR"

Boston Üniversitesi'nde din ve cinsiyet dersine giren akademisyen-yazar Donna Freitas, gençlerdeki bu "takılma" kültürünün giderek normal iletişim kanallarının kapanmasına neden olduğunu söylüyor. Gençlerin geleneksel yollarla iltifat etmeyi veya flört etmeyi bilmediğini belirtiyor.

Kaynak: Sabah

Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis / Teknoloji
title