Tarihin İlk Süper Kütleli Kara Delik Fotoğrafı Yakında Yayınlanacak
Galaksimizin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik, tarihte ilk defa fotoğraflanmış olabilir.
Galaksimizin merkezinde büyük kütleli bir kara delik bulunuyor. Geri kalan diğer tüm yapılar da bu kara deliğin kütle çekim kuvvetine göre dönüş hareketlerini devam ettiriyor. Varlığını bilsek de tam olarak gözlemleyemediğimiz bu yapıdan ilk görüntülere yakın zamanda kavuşmamız mümkün.
Yıllardır geliştirilen ve Saqittarius A* adlı süper kütleli kara deliğin fotoğrafını çekme amacı güden Event Horizon Telescope (Olay Ufku Teleskobu, EHT) galaksimizin merkezindeki kara deliği görüntüleyecek.
Avrupa Güney Gözlemevi, haftaya düzenleyeceği basın toplantısında EHT'den gelen bilgilere dair "çığır açıcı" bir basın konferansı düzenleyeceğini duyurdu. Oldukça önemli olduğu belirtilen bu sonuçlar ile birlikte görsel işitsel içerik de sağlanacağı ifade edildi.
Samanyolu'nun merkezinde yer alan kara deliğin kütlesinin 4 milyon güneş kütlesine denk olduğu düşünülüyor. Şimdiye kadar hiç görüntüleyemesek de kara deliklerin varlığını biliyoruz. EHT teknik olarak tek bir teleskop değil. Dünya çapındaki teleskopların birleşmesinden oluşan devasa bir sanal teleskop ve asıl amacı gezegeni tamamen bir teleskop gibi kullanmak.
Basın konferansı, 10 Nisan Çarşamba günü Brüksel'de Berlaymont Binası'nda gerçekleştirilecek.
Konferans, ESO'nun internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarından yayınlanacak.