Oled Nedir ve Tv'niz İçin Ne Yapabilir?
Son bir kaç yıldır en iyi görüntü kalitesini sunan TV'ler kesinlikle OLED teknolojisi kullanılanlar olmuştur.
Son bir kaç yıldır en iyi görüntü kalitesini sunan TV'ler kesinlikle OLED teknolojisi kullanılanlar olmuştur.
Peki nedir bu OLED nedir? yada Organik Işık Yayan Diyot Nedir? TV'niz için Ne Yapabilir?
OLED Televizyonlar son derece yüksek fiyatlarla olağanüstü görüntü kalitesi sunuyor. Çoğu evlerde bulunan LCD Televizyonlardan onu farklı kılan nedir? Nasıl farklı doğal görüntüleri daha iyi görünümlü halde sunabiliyor? OLED TV'ler neden bu kadar pahalı?
Tüm bu soru demeti hakkında cevapları yazımızda bulabilirsiniz.
Organik Kontrast – Organic Contrast
Organik Işık Yayan Diyot yani OLED panelleri herbir piksel için yanan bir malzemeden imal edilir. Bu sanki bir paket içindeki daha az ısı ve daha iyi çözünürlük sunan ısıtma elemanları gibidir. Bu etki elektro etkisi olarak bilinir. electricity için elektro light için lumin, essence içinde escence benzeşmesi kullanılır.
OLED, veya Organik Işık Yayan Diyotlar Elektroluminesans'tan faydalanan yarı iletken ışık kaynaklarıdır. Fotonları (ışığı), elektronları cihazın yayıcı tabakasındaki eletkron deliklerine yönelterek oluştururlar. Işık, elektriğin girişi ve yarı iletken maddeden geçişi sayesinde oluşur.
Peki OLED içindeki Organik Kısmı neresinde?
OLED ekranlarda kullanılan spesifik elektro malzemeleri organik bileşenlerden üretilir. Bu malzemeler karbon ve ilave diğer bileşenler ihtiva eder. Her renk farklı bir organik bileşik gerektirir.Gönderilen akıma göre de OLED Piksel oluşturuluyor.
Dolayısı ile OLED TV'ler TV'lerin pazarlama stratejilerinde sıklıkla dile getirilen sonsuz kontrast oranları iddialarında doğru olan nadir örneklerindendir. OLED mükemmel bir siyah üretebilir. Kontrast oranı tartışmalı görüntü kalitesinin en önemli faktörüdür.
Kısa Tarihçesi
İlk olarak 1987'de Kodak araştırmacıları Ching W. Tang ve Steven Van Slyke tarafından oluşturulan OLED teknolojisi ise LED'le aynı fikre sahiptir. Ancak LED ampulleri yerine ince, ışık yayan filmleri kullanır. OLED bu sayede daha parlak ışık oluşturabilirken, mevcut LCD/LED teknolojilerden daha az enerji kullanır. OLED'deki "O" harfi yani "organik" ise ışık yayan filmlerin hidrokarbon zincirlerden oluşmasından kaynaklanıyor.
OLED ekranlar genellikle dört birincil katmandan oluşur: yapı iskeletini oluşturan alt tabaka, elektronları çeken anot, elektronları sağlayan katot ve aralarındaki organik katman.
OLED'in farklı cihazlara uygun çeşitleri de vardır. Cihazın ekranı, yavaş güncellemelerle yetinebiliyorsa (Kindle Paperwhite gibi) pasif matriks OLED(PMOLED) kullanılabilir. Bu ekranlar, ekran yenilenene kadar filmin belirli bölgelerine elektrik gönderir. Aktif matriks OLED'ler (AMOLED'ler gibi) ise yüksek hızlı yenilemeye ihtiyaç duyan akıllı telefonlarda ve HD televizyonlarda kullanılır. AMOLED, her pikseli yönetmek üzere ince bir film transistörüne gereksinim duyar. Ancak diğer OLED'ler gibi esnektir, yani kıvrılabilir, katlanabilir ve saydam olabilir.
OLED ve LCD arasındaki Fark Nedir?
Bugün gördüğümüz sıradan LED televizyonların LED'leri ekranın arkasına zemin rengini oluşturmak için kullanılıyor. Arka ışığın LED'ler tarafından sağlanmasının ardından devreye hızla yenilenen LCD Shutter sıralaması girer. Gelen ışığı renklendirir.
OLED'ler ise ışık kaynağını ve renk dizilişini aynı anda kontrol eder. Bu sayede OLED'ler daha düşük güç tüketimi, daha iyi görüntü kalitesi, daha yüksek dayanıklılık gibi birçok avantaj sağlar.
OLED piksel başına mutlak siyahlar ve son derece parlak beyazlar üretebilecek yeteneğe sahip bir teknolojidir. LCD ise bunu kesinlikle yapamaz hele hele zamanında yüksek fiyatlara satın aldığınız plazmalar mutlak siyahı hiç yapamaz.
Neden LCD bunu yapamaz? likit kristallerden oluşan blok aydınlatma tarafından oluşturulan arka ışık temelde bir mum önüne konulan bir güneş gözlüğü gibidir. En iyi LCD'ler bir mutlak siyah için tüm ışığı bloke edemez. Öte yandan OLED'lerde karartma işlemi piksel başına esasına göre çalıştığı için tüm sorunlar ortadan kalkar.
İronik bir şekilde mükemmel renk elde etmek tamamen mükemmel siyaha bağlıdır. En iyi LED'lerde bir karartma bölgeleri 6,12,64 veya 300 adet iken 4K OLED TV'lerde bu sayı 8 Milyondan fazladır.
Bu yüzden OLED TV'lerde güncel LCD TV'lerdeki gibi aşırı ısınma sağlayacak ışık çıkışı yok. Yine de çok daha parlak, daha iyi kontrast oranı içim daha iyi siyah üretebiliyor. Loş ve piksel başına aydınlatma bu konuda temel etken.
Sarı ve Mavi'den Yeşil (RED,CYAN,MAGENTA)
OLED TV'ler LG tarafından yaratılmıştır ve Tüm televizyonlarda olduğu gibi tüm renklerin büyük bir çoğunluğunu oluşturmak için RED, GREEN ve BLUE (RGB) Kırmızı, Yeşil ve Mavi kullanılır. LCD'ler renk ışıklarını oluşturmak için RGB filtresi kullanır. Plazmalarda ise RGB fosfor kullanılır. Samsung'un kısa ömürlü diye tabir edilen OLED TV'leri ise Kırmızı,Yeşil ve Mavi OLED elementler kullanır.
LG OLED TV'ler ise bunlardan farklı olarak sadece Mavi ve Sarı OLED elementler kullanır. Diğer renkleri oluşturmak içinse bu iki renk filtreleri kullanılır. Sarı ve Mavi'den 3. renk Yeşil elde edilir. Buna parlaklık eklemek içinse beyaz renk kullanılır.
Bu karışık gibi görünen renkten renk oluşturma sistemi LG tarafından başarıyla uygulanıyor. Daha az maliyete etken bir durum olsa gerek.
ÖMÜR? LifeSpan? Oled Nedir ve OLED'in Ömrü Ne kadardır?
OLED Tv'lerde en yaygın soru hiç şüphesiz kullanım ömrü.OLED'lerin şu an yaşadığı en önemli sorun, mavi ışığı oluşturmak için kullanılan maddenin diğer tonlara göre çok daha hızlı eskimesidir. Bu durum, zamanla renk dengesini ortadan kaldırabilir ve parlaklığı azaltabiliyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için LG, mavi alt pikselin boyutunu kırmızı ve yeşile oranla büyütüyor. Bu ise tüketicinin sıkça kalibrasyonla uğraşmasına yol açabilir. Bu önemli bir dezavantaj olarak görünse de son zamanlarda mavi OLED'in verimliliğini ve ömrünü geliştirmeye yönelik yapılan araştırmalar, onu diğer alt piksellere yetiştirmiş durumda.
Peki bu durumda LG'nin Mavi OLED içeren tüm TV'leri ölecek mi? LG'nin sözcüsüne göre "OLED TV'ler geleneksel televizyonlara göre çok daha uzun ömürlüdür. 50.000 saatten fazla kullanım garantisi vardır" diyor.
Bu günde 6 saat kullanılan bir OLED TV için 22 Yıllık bir Ömür iken, 24 saat çalışan bir OLED TV için 6 yıl.
OLED'in Geleceği? OLED Nedir?
Kısa vadede LG'nin üreteceği çok daha büyük ve ucuz OLED TV'leri görebileceğiz. Diğer üreticilerinde bu konuda atakları ve yatırımları rekabetin artması ile daha ucuz fiyatların karşımıza çıkacağını gösteriyor. Samsung, Panasonic, Sony,Philips, Çinli üreticiler LG'nin peşini bırakmayacak gibi.
LG OLED Yatırımı