Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Nvidia Geforce Gtx 780 Ti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nvidia, GTX 780 Ti için bugüne kadar geliştirdiği "en hızlı tek GPU'lu ekran kartı" yakıştırmasını yapıyor.

Mahmut Saral - - Bir yanda yeni nesil konsollar PlayStation 4 ile Xbox One'ın rekabeti başlamış olsa da, PC oyuncuları için büyük önem taşıyan ekran kartı piyasasında da hareketli günler yaşanıyor. AMD'nin bir süre önce satışa sunduğu ve yüksek performans vaat ettiği R9 serisi ekran kartlarına Nvidia'dan GTX 780 Ti ile cevap geldi. Fiyat konusunda AMD biraz avantajlı görünse de, performans ve yazılımsal desteğin de önemi büyük. Nvidia, GTX 780 Ti için bugüne kadar geliştirdiği "en hızlı tek GPU'lu ekran kartı" yakıştırmasını yapıyor.

İlk bakış

İncelediğimiz referans kart, öncelikle boyutuyla dikkat çekiyor. 2 slot kaplayabilen kartı rahat bir şekilde konumlandırmak için geniş bir kasaya ihtiyacınız var. Ayrıca, kablo karmaşasını da çözmelisiniz ki daha sonradan bir sıkıntıyla karşılaşmayın. Ürünün ön tarafında fanı ve GTX 780 Ti ibaresi dikkat çekiyor. Üst kısmında da GeForce GTX ibaresine yer verilmiş, ki ekran kartını çalıştırdığınızda burada yeşil ışık yandığını da fark ediyorsunuz. Güzel bir görüntü gerçekten. Yazının bir tarafında SLI portlarına, diğer yanında da 6 ve 8 pinlik güç konnektörlerine yer verilmiş. Stabil bir performans için en azından 600w değerinde bir güç kaynağınızın olmasında yarar var, çünkü 250w değerde gücü kart tek başına istiyor.

Kartın bağlantı noktalarına baktığımızda, HDMI, 2 tane DVI ve bir tane de DisplayPort noktası görüyoruz.

#Sayfa#

Özellikler

Cuda çekirdeği: 2880

Saat hızı: 875 Mhz

Artırılmış saat hızı: 928 Mhz

Doku Doldurma Hızı (milyar/san) 210 (GigaTexels/s)

Bellek hızı: 3072 MB

Bellek arayüzü: 384-bit GDDR5

Bellek bant genişliği: 336

Maksimum Dijital Çözünürlük: 4096x2160

En Yüksek VGA Çözünürlük: 2048x1536

Bağlantılar: Dual Link DVI-D, HDMI, Dual Link DVI-I, DisplayPort

Maksimum GPU sıcaklığı: 95

Enerji tüketimi: 250w

Önerilen minimum enerji kaynağı: 600w

Destek: Blu-Ray 3D, DirectX 11, OpenGL 4.3, PCI-E 3.0

Kartı kullandığım sistem: Intel Core i7 3.4GHz değerinde işlemci, 16GB RAM, Asus P8Z77-V LX ana kart ve Windows 7 64bit işletim sistemi.

Kartın takım işlemini gerçekleştirdikten sonra, en bilindik işlemlerden biri de sürücülerin kurulmasıdır. Nvidia'nın sayfasından en güncel sürücüleri kurmakta yarar var. Bunu yaparken, sürücüleri deneyen kullanıcıların görüşleri de iyi bir performans almanız açısından önemli. Zira teknik anlamda bir kart ne kadar güçlü olursa olsun yazılımsal destek başarılı değilse, zaten bir yerde tıkanmanız olası. Neyse ki şu an böyle bir durum söz konusu değil. Güncel sürücü dosyalarıyla birlikte hem güncel oyunlara daha iyi destek sunulurken, hem de GeForce yazılımlarıyla masaüstü deneyimlerimizi daha ileriye taşımak mümkün olabiliyor.

#Sayfa#

Çok sessiz

GTX 780 Ti, yüksek performans sunarken, aynı zamanda sessiz de çalışıyor. Kartı kullandığım 1 haftalık süreç boyunca, birçok oyun oynadım ve gündelik işlerimin yanında, birçok grafik uygulamasıyla da ilgilendim. Grafik yükü gerek az olsun gerek çok, GTX 780 Ti'nin sesli çalıştığına şahit olmadım, hatta bazen gerçekten çalışıyor mu diye kasanın yanındaki transparan bölgeden kartı izledim. GTX 780 Ti, oldukça sessiz bir kart ve ses konusunda hassasiyeti bulunan kullanıcıların hoşuna gidebilecek bir tercih. Yine yaptığım testlerde, tüm grafiksel ayarlar en yüksekte ve DX11 özelliğinin de aktifken sıcaklık seviyesinin 80 ve 83 derece arasında gidip geldiğine şahit oldum.

Oyun testleri

Unigine Heaven ve 3D Mark gibi test sonuçlarına geçmeden evvel, oyun performansı konusunda da kısaca bilgi vermek istiyorum. Assassin's Creed IV: Black Flag, Call of Duty: Ghosts, Bioshock Infinite ve Batman: Arkham Origins gibi oyunları, en yüksek ayarlarda, çok rahat bir şekilde oynayabildim. Ekrandaki aktivite yoğunluğundan tutun da aynı anda ekranda görünen karakter sayısına kadar hemen hiçbir etken, kartın performans düşüşü yaşamasına yol açmadı. Ek olarak, Nvidia'nın masaüstü uygulamalarını kullanarak oyunlara özel profiller hazırlayabiliyor ve daha iyi performanslar elde edebiliyorsunuz. Zaten birçok oyunun Nvidia ile olan özel çalışmaları neticesinde, kaplamalardan ışıklandırma kalitesine, fiziklerin yoğunluğuna kadar birçok detay görebiliyorsunuz.

#Sayfa#

PC oyunculuğunda yeni bir dönem: Nvidia Experience ve ShadowPlay

Nvidia, yeni ekran kartlarına yeni yazılımsal destekler sunuyor. Experience ve ShadowPlay de en dikkat çekici yazılımlardan. Peki bunlar nedir, ne işe yarar? Kısaca bahsetmemiz gerekirse, PC'nize en uygun oyun performansını almanız ve istediğiniz oyun anlarınızı arkadaşlarınızla paylaşmanız için güzel çözümler olduklarını söyleyebiliriz.

Nvidia Experience, bir masaüstü uygulaması. Yazılımı açtığınızda, otomatik olarak ekran kartınız ve diğer sistem bileşenleriniz tespit ediliyor, ardından da ekran kartı sürücüleriniziniz güncel olup olmadığı kontrol edilerek size önerilerde bulunuluyor. Sonrasında, sahip olduğunuz donanım gücüyle oyunları en stabil şekilde oynayabilmeniz için ayarlamaları nasıl yapmanız gerektiği otomatikman belirtiliyor.

Oyunların kullandıkları teknolojilere göre ihtiyaçları da farklı olabiliyor tabii. Nvidia Experience, PC'nizde kurulu oyunları da otomatik olarak algılıyor ve size en iyi performansı almanız için yardımcı oluyor.

ShadowPlay ise, oyun esnasında yüksek kalitede videolar çekmenize ve bunu minimum performans kaybıyla atlatmanıza (%10'dan az) imkan tanıyor. Birçok PC oyuncusu için Fraps, ekran görüntüsü ve video alma konusunda ilk tercihtir, ancak Fraps çalışırken oyun performanslarında ciddi düşüşler de olabiliyor. Bu bağlamda ShadowPlay, ihtiyaçlara cevap verebilecek güzel bir çözüm olabilir.

Not: Henüz dizüstü GPU'larında bulunmayan ShadowPlay, en azından GTX 650 karta ihtiyaç duyuyor.

#Sayfa#

3D Mark ve Unigine Engine test sonuçları

3D Mark 11 -Performans:

#Sayfa#

3D Mark 11 - Extreme:

#Sayfa#

3D Mark Advanced Fire Strike - Yüksek performans:

#Sayfa#

3D Mark Advanced Fire Strike - Extreme:

#Sayfa#

Unigine Heaven Benchmark 4.0 - Yüksek ayarlar DX11

Unigine Heaven Benchmark 4.0 - Yüksek ayarlar DX9

#Sayfa#

Unigine Heaven Benchmark 4.0 - Ultra ayarlar DX11

Unigine Heaven Benchmark 4.0 - Ultra ayarlar DX9

Son sözler:

Sonuca gelecek olursak Nvidia, GTX 780 Ti ile başarılı bir iş çıkarmışa benziyor. Sunduğu yüksek performans, bunun yanında sessiz çalışması ve Nvidia'nın yeni yazılımsal destekleriyle birlikte PC'de üst seviye oyun deneyimi için GTX 780 Ti'nin güzel bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz.

Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis / Teknoloji
title