Haberler

Metropolis: İlk Bilim Kurgu Filmi (Mi?)

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merhaba arkadaşlar, bugün biraz bilim kurgu genel kültürümüzü arttıracak bir film olan Metropolis'ten bahsetmek istiyorum.

Merhaba arkadaşlar, bugün biraz bilim kurgu genel kültürümüzü arttıracak bir film olan Metropolis'ten bahsetmek istiyorum.

Filmin konusu içinde bulunduğumuz dönemde artık biraz klasikleşmiş görünse de filmin çekildiği 1926 senesi için gayet orijinal gözükmekte.

2030 senesinde mega endüstri şehri Metropolis'te kaymak tabaka 50 ile 1.000 katlı gökdelenlerinde hüküm sürmekte, bu arada işçilerde yeraltında düzenin devam etmesi için gerekli olan makineleri çalıştırmaktadır. Şehrin yöneticisinin oğlu olan Freder bir gün keyif sürdüğü sırada alt sınıf bir vatandaş olan Maria'yı görür ve onu bulmak için alt katlarda çalışan işçilerin hayatına dahil olur ve olaylar gelişir.

İlk Bilim Kurgu Filmi (mi?)

Eğer türe meraklı olanlardansanız mutlaka ilk bilim kurgu filmini araştırmış ya da okuduğunuz kaynakların birinde görmüşsünüzdür.

Açıkçası bu konuda işin uzmanları da biraz kararsız diyebiliriz çünkü bazı kaynaklarda ilk film 1902 senesinde çekilen Ay'a Seyahat (A Trip to the Moon) olarak geçse de daha ziyade bir kısa film olmasından dolayı bizim bildiğimiz anlamda sci-fi standartlarına uyan ve türün bir çok özelliğini taşıyan ilk uzun metraj film  Fritz Lang tarafından çekilen Metropolis (1926) olarak karşımıza çıkmakta.

Alman (yine) Yapmış

Ülkemizdeki Alman mallarına olan düşkünlük malumunuz. Germenler bizi yine yanıltmıyor ve daha 1927 yılında bilim kurgu'nun daha ortada "B" si varken bakalım bize bu film ile ne tür yenilikler sunmuşlar.

-Günümüz bilim kurgu türünün neredeyse tüm özelliklerini taşıyan ilk uzun metraj bilim kurgu filmi.

-İlk insan şeklinde makinenin (Robot) beyaz perdeye çıktığı film.

-Çılgın Profesör stereotipinin kullanıldığı ilk film.

-Kendi döneminde yapılmış en pahalı film (1.2 Mio USD).

-Halen modern sinemada kullanılan birçok efekt tekniğinin ilk uygulandığı film.

Filmi bu kadar met ettikten sonra bazı uyarıları yapmamda sanırım doğru olacaktır. Öncelikle çekildiği dönem itibariyle bir sessiz filmden bahsettiğimizi söylemek isterim. İkinci olaraktan filmin bazı sahnelerinin gereksiz uzun olması filmi ileri sarmayı istemenize sebep olabilir. Yine de çekildiği dönemi göz önüne aldığınızda bence en azından tarihsel değeri ve bilim kurgu sinemasının başladığı noktayı anlamak adına izlemenizde fayda olan eserlerden biri söz konusu.

Sağlıcakla kalın...

Kaynak: Space Mag Türkiye / Teknoloji
title
Close