Lg Nexus 4
Google'ın son Nexus cihazı, LG logosuyla beraber test merkezimizin konuğu oluyor.
Ruşen Göbel - - Google'ın Nexus cihazları, pek çok firma tarafından teker teker piyasaya sürüldü. Yazılım maliyeti çok düşük olması sebebiyle bir hayli ucuz fiyattan satışa sunulan bu cihazlar, pek çok kullanıcının tercihi oluyor. Ucuzluğu bir yana, güncellemelerin hemen hemen hepsinin anında bu cihazlara geliyor olması ve safkan Android kullanıyor olmaları da tercih sebebi. LG Nexus 4 de, az önceki tanımımıza uyan bir ürün. Şimdi dilerseniz bu cihazı biraz daha yakından tanıyalım.
Tasarım
LG Nexus 4, tasarımsal açıdan başarılı sayılabilecek bir telefon. Oldukça basit bir yapıda olan cihazın yan tarafları lastiğimsi, kaymayan bir malzeme ile kaplanmış. Ön tarafında dikkat çeken tek şey kamera iken, arka tarafta da kamera ve LED aydınlatma lambası haricinde hiçbir şey bulunmuyor. Arka yüzey, baktığınız açıya göre açılıp kapanan, göz yanılması yaşatan bir yapıda. Ortasındaki dev gibi Nexus logosuyla beraber hoş göründüğünü söyleyebiliriz.
Tuş kilidi ve ses tuşları, cihazın sağ ve sol tarafına dağıtılmış. Kullanım açısından rahat olsa da, ilk birkaç gün boyunca tuş kilidinin yerini karıştırmanız mümkün. En azından her hafta başka telefon kullanan ben, bir süre alışamadım. Tuşların yerleri belirgin. Yerlerini bulmak için bütün kasayı okşamak zorunda kalmıyorsunuz. Bununla beraber basış hissiyatı da iyi.
Geri, ana sayfa ve uygulamalar arası geçiş tuşları, ekranın içerisine gömülmüş. İlk bakışta çok sorun yaratmayacak gibi görünse de, belli başlı dezavantajları var. En önemlisi, ekran 4.7 inç olarak görünüyor olsa da aslında değil. Zira bu tuşlar sürekli olarak ekranın belli bir kısmını kullanıyor. İşe bu noktadan bakınca, bu tuşlar biraz anlamsızlaşıyor. Neyse ki, video izlerken tuşlar ortadan kayboluyor.
Daha da ilginci, tuşlar telefon alt tarafı yerine, üst tarafına da kayabiliyor. Yan çevirdiğinizde tuşların sürekli sağ tarafta olmasını sağlayan Nexus arayüzü, tuşların tepeye vurmasını "normal" olarak değerlendirmiş. Ben ise pek anormal buldum bu durumu.
Özellikler
LG Nexus 4, 4.7 inçlik ekrana sahip bir akıllı telefon. IPS panel olan bu ekran, 1280 x 768 piksellik çözünürlük sunuyor. Bu boyutta bu çözünürlük de, 318 ppi değerine denk geliyor. Ekrandaki piksel sıklığının son derece makul olduğunu söylememiz gerek. Ne gözü rahatsız edecek kadar seyrek, ne de gereksiz performans kaybına sebep olacak kadar sık. ppi değeri 300'e ne kadar yakın olursa, o kadar avantajlısınız demektir. Renk ve parlaklık konusunda son derece başarılı olan telefon, güneş altında biraz çuvallıyor.
Safkan Android'i kullanan Nexus 4, içerisinde hiçbir ekstra uygulama olmadan geliyor. Arayüzün kendisinden bahsetmek gerekirse, Android 4.2'nin çok da mükemmel olmadığını söylemeliyiz. Kullanım açısından belli başlı sıkıntılar yaratabilen saf 4.2, zaman zaman ortaya çıkan hataları sebebiyle de zor anlar yaşatabiliyor. İşlevsellik açısından bakıldığında ise, Nexus arayüzünden çok daha başarılı arayüzlerin cep telefonu markaları tarafından hazırlanabildiğini söylemek gerek. 1 hafta boyunca aralıksız kullanmama rağmen, "Hah. İşte bu çok iyi olmuş!" diyebildiğin bir tane bile ayrıntıya denk gelmedim. Sony'nin Timescape'i ya da her ne kadar son sürümlerinden şikayet geliyor olsa da HTC'nin Sense'i, saf Android'den çok daha kullanışlı.
Ürünün üzerinde 8 megapiksellik bir kamera yer alıyor. Netlik açısından "fena değil" kıvamında olan kameranın gece çekimleri de tatmin edici diyebiliriz. Ön tarafındaki 1.3 megapiksellik kamera ise, haliyle bir hayli daha zayıf. Yine de idare eder nitelikte fotoğraf yakalayabiliyor. Video çekimlerinde de herhangi bir sıkıntı yaratmayan Nexus 4, 1080p video kaydı alabiliyor. Kamera tarafında en dikkat çeken yenilik ise, arayüzün tamamen farklılaşmış olması. Ekranın herhangi bir yerine basılı tutarak açabildiğiniz menü sayesinde, ayarlara çok daha kolay bir şekilde erişebiliyorsunuz. HDR fotoğraf çekebildiğini de belirtmeden geçmeyelim.
Cihazın ön - alt tarafında bir bildirim ışığı yer alıyor. Bu ışık, Sony Xperia modellerinin hemen hemen hepsinde yer alan renkli ışıklardan. Yani Facebook'tan ileti geldiğinde mavi, Whatsapp'tan ileti geldiğinde yeşil, mail geldiğinde sarı yanabiliyor. Bunları, uygulamaların desteği doğrultusunda kişiselleştirebiliyoruz. Böylece telefonu elinize almadan, hangi uygulamanın ileti gönderdiğini anlayıp, kafanızda buna göre öncelik sırası belirleyebiliyorsunuz. Sony telefonların en önemli avantajı olarak gördüğüm bu LED, LG Nexus 4'te de yer alıyor.
Ürün, içerisinde kablosuz şarj ve kablosuz görüntü aktarımı gibi ekstra özelliklerle beraber geliyor. Henüz bu iki teknolojiyi de düzgün bir şekilde kullanmıyor olsak da, bundan 1 sene sonra gayet yaygın bir şekilde kullanılacağını düşünüyorum.
Performans
Ürünün içerisinde, Qualcomm'un Snapdragon S4 Pro işlemcisi bulunuyor. 4 çekirdeğe sahip olan bu işlemci, 1.5 GHz hızında çalışıyor. 3 boyutlu grafikler için de, Adreno 320 GPU'su bulunuyor. 2 GB RAM ile desteklenen bu donanım, tahmin edeceğiniz üzere harikalar yaratıyor. Arayüzde hali hazırda hiç kasma meydana gelmezken, oyunlarda da maksimum performans sağlanabiliyor. Sentetik testlerde de, tüm rakiplerine ciddi oranda fark attığını söylemeliyiz. Galaxy S3'ten bile, neredeyse %50 daha güçlü. Ürünün, şimdiye kadarki en güçlü akıllı telefon olduğunu söylememiz, çok da yanlış olmaz.
' Ürün çok yüksek performans değerlerine ulaşırken, maalesef ısınma problemi de yaşatabiliyor. Tegra 3 işlemcili One X+'ta yaşadığımız ısınma sorunun benzerini, LG Nexus 4'te de yaşadım. Basit bir şekilde Facebook'ta veya Twitter'da gezerken dahi telefon ısınabiliyor. Sonrasında gelen bir arama ile telefonu kulağınıza koyduğunuzda ise, rahatsız edecek derecede yüksek bir sıcaklık ile karşılaşıyorsunuz. Evet, LG Nexus 4 ısınan bir akıllı telefon.
LG Nexus 4'ün 8 ve 16 GB'lik depolamaya sahip 2 sürümü bulunuyor. Ürün üzerinde Micro SD kart girişi ise ne yazıkki bulunmuyor.
İçerisinde 2100 mAh'lik batarya bulunan Nexus 4, 1 gün boyunca rahatlıkla kullanılabiliyor. Dikkatli bir kullanım ile, 1 günü geçmek de mümkün. Batarya başarısı açısından bir sorunla karşılaştığımı söyleyemem.
Sonuca gelecek olursak, Google Nexus 4'ün piyasadaki en güçlü akıllı telefon olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki en güçlü olması, onu en iyi yapmaya yetmiyor. Yazılımsal hataları ve ısınma sorunları, ürünün zayıf taraflarını özetlerken, yüksek performans ve harika fiyatlandırma da en avantajlı yanları diyebiliriz. Fiyat demişken, ürünün Amerika fiyatlarının 300 ve 350 dolar (8 GB / 16 GB) olduğunu belirtelim. Türkiye'deki satış fiyatı da, muhtemelen 1000 - 1100 TL olacaktır.
Telefon başarılı mı? Evet, kesinlikle. Peki "en iyi akıllı telefon" olabilir mi? Orası muallakta...
Ruşen Göbel - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com