Haberler
Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret çıkışı: Ortada dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil

Türk-İş Başkanı Atalay'dan gündem yaratacak asgari ücret çıkışı

Piyasaları alt üst eden sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Çete ile anılan Güney Hastanesi'nin sahibi: Ortaokul mezunuyum, sigorta primim için hastaneyi satın aldım

İstanbul'un göbeğindeki hastaneyi bakın ne için satın almış

Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yalçın hakkında yakalama kararı

Özel'in cezaevi ziyareti sırasında başkan yardımcısına operasyon

Lg G3

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

LG'nin Quad HD ekranlı amiral gemisi modeli test merkezimizde.

Mahmut Saral - -

LG, özellikle geçtiğimiz yıl çıkardığı G2 isimli amiral gemisi modeliyle adından söz ettirmişti. Yüksek performansının yanında rakiplerine göre uygun fiyatıyla da dikkat çeken ürün, sağlamlık konusunda ise kafalarda şüpheler oluşturmuştu. Zira telefonu köşelerinden biraz esnettiğinizde, bazı sesler duyuyordunuz. Sonuç olarak birçok kişi G2'yi tercih etti ve bu, G3'ün de zeminini hazırladı. LG ise, ilgiye teşekkür etse de daha fazla ilgi beklemişti, buna ulaşamadığı için de üzgün olduğunu dile getiriyordu. Bu sebeple G3, daha özenli ve iddialı bir şekilde hazırlandı, 2 farklı versiyon olarak kullanıcıların beğenisine sunuldu.


LG G3, 2GB RAM - 16GB dahili hafıza ve 3GB RAM - 32GB dahili hafıza olmak üzere iki versiyon olarak üretildi. Her iki versiyonda da 128GB'a kadar ek hafıza desteği veren microSD kart girişi bulunuyor. Bizim inceleyeceğimiz model ise, 2GB RAM ve 16GB dahili hafızaya sahip olan model.


Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.



Şimdi isterseniz tasarım detaylarıyla incelememize başlayalım.


LG G3, son derece sade diyebileceğimiz tasarım hatlarına sahip. Elinize aldığınızda ilk dikkatinizi çeken, fazlasıyla inceltilmiş çerçeve ve büyük Quad HD ekranı oluyor. Ön kısımda neredeyse yalnızca LG logosu için ufak bir alan kullanılmış. Geriye kalan alanın büyük bir kısmında 5.5 inç değerinde ekran konumlandırılmış. Ve LG, bu kez daha sağlam bir tasarım çizgisi yaratmış. G2 ile mukayese edildiğinde, G3'ün çerçevesi ince olsa da fazla esnemiyor ve G2'deki gıcırtı seslerini duymuyorsunuz.



G3'ün ön üst tarafında ahize, ikinci kamera ve farklı renklerdeki bildirim ışığı dikkat çekiyor. Telefonun alt kısmında kulaklık girişi ve microUSB bağlantı noktası yer alırken, fiziksel tuşları yalnızca arka, üst tarafta görüyorsunuz. LG'nin Sihirli Tuş akımı bu üründe de sürüyor. Tuşlar, kullanımın daha kolaylaşması açısından tırtıklı ve içeri doğru oval tasarımla karşımızda. Ortada yer alan ve çıkık olarak tasarlanan daire tuş sayesinde de istersek telefonu buradan uyandırabiliyoruz.


#Sayfa#


Bu tuşların hemen üzerinde 13MP değerdeki ana kamera, yan taraflarda da çekimlere netlik ve derinlik katmak için lazer otofokus ve çift led flash ışığı yer alıyor. Alt kısımda da hoparlörü görüyoruz. Bu hoparlör, video izlerken ve oyun oynarken yeterli diyebileceğimiz bir performans sunuyor. Telefonun arka yüzeyi avuca oturacak şekilde, oval olarak tasarlanmış ve tasarımda da fırçalanmış metal görünümünde bir plastik malzeme kullanılmış. Görüntü olarak hoş, ancak uzun süreli kullanımlarda terlemeye yol açacağı için dikkatli kullanmanızda fayda var. Tabii telefonda 5.5 inç değerde bir ekran bulunması, cihazın boyutlarını etkileyen en önemli faktörlerden. Bu yüzden özellikle küçük elli kullanıcıların bu ürünü tek elle kullanması pek kolay değil. Yine de LG'nin klavyeyi tek elle kullanıma uygun olarak konumlandırma seçeneği de bulunuyor.



G3'ün arka kapağını açabiliyorsunuz. Arka tarafa baktığınızda, hoparlörün bulunduğu kısımda bir de tırnak alanı var. Burayı hafif esneterek kapağı açabilir; sim kart girişi, microSD kart girişi ve 3000mAh değerdeki çıkarılabilir bataryayı görebilirsiniz.


Genel olarak baktığımızda, LG G3'ün sade ve güzel bir tasarımı olduğunu söyleyebiliriz. Ekran büyürken çerçevelerin giderek küçültülmesi, yerden tasarruf olarak görülebilir. Ayrıca G2'ye kıyasla daha sağlam bir yapıda olması da G3'ün cazip taraflarından.


Quad HD ekran kullanan ilk telefonlardan


LG, G3'te ekranın boyutunu 5.5 inç olarak ayarlamakla kalmadı, aynı zamanda çözünürlükte de artışa gitti. Telefonda, 1440x2560 çözünürlük sunan Quad HD ekran bulunuyor.


Quad HD, en çok merak edilen özelliklerden bir tanesiydi ve kullanıcılara ne gibi farklılıklar sunacağı merak konusuydu. Telefon, özellikle yüksek çözünürlüklü videolarda 1080p ekran çözünürlüğü bulunan telefonlarla kıyaslandığında, daha berrak bir görüntü sunuyor. Tabii 1440x2560 çözünürlüğe destek veren yüksek grafikli oyunlar hazırlandıkça da bu ekranın nimetleri daha iyi görülecektir.


#Sayfa#


True HD IPS LCD teknolojisinin kullanıldığı ekran, yüksek çözünürlük sunmasının yanında doygun renkler, keskin görüntüler verebiliyor. İç mekanlarda görüntü kalitesi ve ışık seviyesi güzel bir performans sunarken, dış mekanlarda, güneş ışığının yoğun olduğu anlarda da görüntü kalitesinde büyük kayıplar yaşamıyorsunuz. Zaten bu ekran, farklı açılardan bakıldığında da detay kaybı olmadan görüntü sunumunu başarıyla gerçekleştiriyor.


LG G3, Corning Corilla Glass 3 teknolojisine sahip. Böylelikle ekran hafif darbe ve çizilmelere karşı dayanıklı. Ekranın kaliteli görüntü sunumu, dayanıklılığının yanına hassas dokunuşlara dahi verdiği yüksek tepkileri de eklersek, ekran deneyiminin üst düzey olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.


Snapdragon 801 aşkına


Üreticiler, bu yıl satışa sundukları amiral gemisi modellerinde, genellikle Qualcomm'un Snapdragon 801 çipsetine yer verdi. Snapdragon 800'ün daha gelişmiş bir versiyonu olan bu çipset, daha yüksek performans sunduğu gibi bazı yenilikleri de beraberinde getiriyor. Her ne kadar daha yolun başında olsa da, 4K video çekim özelliğini bunlara örnek olarak verebiliriz. LG de rakiplerinden geri kalmıyor ve G3'te Snapdragon 801'e yer veriyor.



4 çekirdekli 2.5 GHz Krait 400 işlemciyle gelen ürün, Adreno 330 GPU'suna, 2GB RAM'e ve dahili 16GB hafızaya sayip. microSD kart girişi sayesinde 128GB'lık hafıza miktarını da görmek mümkün. Tabii bizim bu incelediğimiz modelin dışında, 3GB RAM ve 32GB dahili depolamaya sahip bir versiyonu da bulunuyor.


AnTuTu'da yaptığımız performans testinde, G3'ün 2GB'lık bu versiyonunun 33 bin puan üzerinde bir skor elde ettğini gördük. Bunun yanında, Modern Combat 4 ve Dead Trigger 2 gibi güzel grafiklere sahip güçlü 3 boyutlu oyunları da denedik ve gördük ki bu telefonla en güncel oyun ve uygulamalar rahatlıkla çalıştırılabiliyor. Ekranın büyük olması ve güzel görüntü sunması sebebiyle de görsel şölen yaşayabiliyorsunuz. Ancak bazen özellikle arayüzde ufak tefek kasılmalar yaşanabiliyor.


#Sayfa#


Basit arayüz ve Knock Code


LG, kullanıcıların karşısına basit ve kullanışlı bir arayüzle çıkıyor. Birçok görsel unsurun kısılarak hazırlandığı bu arayüz, şarj kullanımına da pek yük bindirmiyor. Ancak ara ara yaşanan kasılmalar da gözlerden kaçmıyor doğrusu. LG, bu konu üzerine eğilecek ve bir performans yaması yayınlayacaktır diye düşünüyoruz. Android 4.4.2 KitKat'ın kullanıldığı telefon, Knock Code özelliğiyle geliyor. Hatırlarsanız LG G2'de ekrana çift dokunarak uyku modundan çıkabiliyorduk. G3 ise, bir kaç adım daha ileri gidiyor ve güvenlik düzeyini artırıyor.


Ayarlardan ekran kilidi kısmına geldiğinizde, sayılarla şifrelemeden Knock Code özelliğine kadar birçok seçeneğin olduğunu görüyorsunuz. LG, burada size 80 binin üzerinde farklı ekran açılış kombinasyonu sunuyor. İstediğiniz gibi dokunuş sıralaması belirleyebiliyorsunuz. Ekran demişken, ayarlar kısmında Ana Ekran başlığı da dikkat çekiyor. Burada "Easy Home" seçeneği var ve bunu seçerseniz, telefonun ana ekranında rehber, mesajlaşma, internet ve telefon çevirmeniz için numaraların hali hazırda beklediğini görüyorsunuz.



Ve tabii ki yazılımsal tarafta konuşmaya devam edelim. Telefon kilit ekranındayken, üst tarafta saat ve tarih bilgilerinin bir daireye alındığını görüyorsunuz. LG, G3 için Quick Circle isimli bir kılıf hazırladı. Eğer telefonu bu kılıfla kullanırsanız, işte bu dairede de en sık kullandığınız uygulamalar beliriyor. Kılıfı açıp ekranı tam ekran olarak kullanmak yerine işlerinizi hızlıca buradan da halledebiliyorsunuz.


Ana ekranda dikkat çekici unsurlardan bir tanesi de üst tarafta yer alan "Smart Notice" ibaresi. Burada, yapmanız gerekenler hakkında size bazı bilgiler veriliyor ve hatırlatmalar yapılıyor. Diyelim ki sizi biri aradı, ama siz telefona cevap vermediniz. Bir süre sonra burada size bilgi veriliyor ve aramanız öneriliyor. Ayrıca, telefonda performansı artırmaya yönelik olarak bazı optimizasyon çalışmalarının yapılması gerektiğini de yine buradan görebiliyorsunuz. Siz tıkladıkça aşağıya doğru açılan bir yelpaze gibi tasarımı da hoş olmuş.


#Sayfa#


LG Health ve Smart Tips


Ana ekrandayken parmağınızı sağa doğru kaydırırsanız, LG Health ve Smart Tips başlıklarıyla karşılaşıyorsunuz. Bildiğiniz gibi son yıllarda üreticilerin sağlık uygulamaları tarafında birçok hamlesi bulunuyor. LG de yeni amiral gemisi modelinde LG Health uygulamasıyla karşımıza çıkmış. Kilo ve boy gibi bilgilerinizi girdikten sonra, bir hedef belirliyor ve attığınız adım sayısı, günlük kalori yakma oranı ve diğer hedefleriniz üzerine bilgiler alabiliyorsunuz.


Smart Tips ise, telefonla size sunulan birçok yeni özelliğin nasıl çalıştığı konusunda bilgiler sunuyor. Her iki uygulamadan da tam verim alabilmek için internet bağlantınızın açık olmasında yarar var.



Tek elle kullanın, sanal tuşlara ekleme yapın


Yazılımsal tarafta da son sözlerimizi söylememiz gerekirse, LG, basit ve kullanışlı bir arayüzle karşımıza çıkıyor. S Healt ve Smart Tips gibi uygulamalar dikkat çekerken, Quick Circle sayesinde telefonun kullanımı kolaylaşıyor. Ayrıca tek elle kullanımı kolaylaştırmak için klavyeyi sağa veya sola yatırabiliyorsunuz. Al tarafta konumlandırılan sanal tuşlara yeni eklemeler yapabildiğimiz gibi, ekranı iki ayırarak aynı anda iki farklı işle de ilgilenebiliyoruz. Ancak ara ara yaşanan kasılmalar ufak da olsa can sıkıyor ve bir performans yamasının gelmesi gerektiğini tekrarlıyoruz.


Gelelim kameraya. 4K etkisi farklı mı?


LG G3'te 13MP değerde ana kamera ve 2.1MP değerde ön kamera bulunuyor. Ön kamera, internet üzerinden gerçekleştireceğiniz görüntülü görüşmeler ve selfie, yani öz çekim fotoğraflar için ideal. Hatta LG, ufak bir ışık oyunu yaparak ışık düzeyi düşük mekanlarda da iyi selfie fotoğraflar çekmenize imkan tanıyor. Ön kamerayı aktif hale getirdiğinizde, kendinizi ufak bir ekranda görüyorsunuz. Ekranın yanları ise, beyaz parlak ışıkla çevrili ve bu ışık yüzünüze vurarak görüntünün daha aydınlık olmasını sağlıyor. Fena bir çözüm değil doğrusu.


#Sayfa#


Arka kameraya gelecek olursak, güzel bir işin çıkarıldığını söyleyebiliriz. 13MP değerdeki kamera, çift flash ışığıyla destekleniyor. Böylelikle ortam aydınlanırken, aynı zamanda renk tonu dengesi de sağlanıyor. Lazer otofokus sistemi sayesinde de derinlik katılmış, net görüntüler elde edebiliyorsunuz. Bu kamerayla 1080p ve 4K değerde videolar çekebilirsiniz.


1080p video çekim kalitesi başarılı. 4K ise, diğer amiral gemilerinde olduğu gibi G3'te de pek verimli değil. 5 dakikalık bir çekim limiti var, ancak 3. dakikayı geçtikten sonra telefon hissedilir şekilde ısınmaya başlıyor. Zaten 4K video izleyeceğimiz televizyon ve monitörlerin yaygınlaşması için daha vakit geçmesi gerekiyor. Kısacası 4K pek de tercih edilecek bir özellik olmamış. 1080p videolar ise, telefonu zorlamıyor ve akıcı bir şekilde kaydedilebiliyor.


LG G3'ün kameralarıyla çektiğimiz yüksek çözünürlüklü örnek fotoğraflar için tıklayın.



Telefonun fotoğraf kalitesi de başarılı. Hızlı ve net fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Burada, telefonun arka tarafında yer alan lazer otofokusun da etkisi büyük. Böylelikle ekrana dokunarak kısa sürede birçok objeyi netleştirip arkaplandakileri flulaştırabiliyorsunuz. Hem gece hem de gündüz çekimlerinde G3'ün güzel sonuçlar veren bir ana kamerası bulunuyor.


Ses kalitesi nasıl?


Telefonun arka tarafında yer alan hoparlör, başta da belirttiğimiz gibi, oynadığınız oyunlar ve izlediğiniz videolar için yeterli diyebileceğimiz bir ses kalitesi sunuyor, ancak fazlasını da beklememeniz gerekiyor. Kulaklıkla müzik dinlediğinizde de ortalama bir kalite var. İyi bir kulaklıkla performans da artacaktır tabii.


Ses konusu hakkında bir de kayıt kalitesini eklemek istiyorum. Özellikle konserlerde çok yüksek ses seviyesi olduğu için video kaydederken birçok telefonda sesler patlar ve pek anlaşılmaz. Bu konularla ilgili özel çalışmalar yapan üreticiler tabii ki var, ama LG'nin böyle bir hamlesi yok. G3 ile kaydedilen sesler anlaşılabiliyor, ama yüksek bir kalite sunamıyor. Kısacası G3, bir konser telefonu değil.


#Sayfa#


Batarya ömrü


Birçok kullanıcının kafasındaki sorulardan bir tanesi de 3000mAh değerdeki bataryanın G3'e neler katabileceği idi. Malum, elimizdeki telefonda 5.5 inçlik bir ekran var ve çözünürlüğü de 1140x2560. Bu değerler birçok telefon modelinde olmayan değerler. Ancak LG, bu bataryayı bir tam günlük kullanım için optimize etmeyi başarmış. Az evvel de söz ettiğimiz gibi, özellikle arayüzün basitleştirilerek birçok görsel efektin kaldırılması, telefonun az güç tüketmesi konusunda yardımcı bir unsur oldu. Ayrıca pil seviyesi azalınca devreye giren tasarruf modu da sizin bir günü tamamlayabilmeniz için elinden geleni yapıyor.



LG G2 ile arasında "önemli" diyebileceğimiz ne farklar var?


- LG G2'de 5.2 inç ve 1080 x 1920 çözünürlük sunan ekran var. G3, 5.5 inç ve 1440x2560 çözünürlükle karşımıza geliyor. Dolayısıyla hem ekran boyutu hem de çözünürlükte ciddi bir artış söz konusu.


- 2GB RAM ve 16GB hafıza oranları, G3'te de aynı, ama G3'ün 3GB RAM ve 32GB hafızalı modeli de var. Ek olarak, G2'te microSD kart girişi yoktu. G3'te bu da var.


- G2'de Corning'in Gorilla Glass 2'sine yer verilirken, G3'te Gorilla Glass 3'ü görüyoruz.


- G2'de Snapdragon 800 çipseti vardı, G3'te ise Snapdragon 801 var. Bu sayede G3 hem daha hızlı hem de 4K video çekme özelliği bulunuyor. Yine de 4K için erken olduğunu eklememiz gerekiyor.


#Sayfa#


Son sözlere gelecek olursak...


LG, G3 ile bu yılın en iddialı Android modellerinden bir tanesine imza attı. 2GB RAM - 16GB hafıza ve 3GB RAM - 32GB'lık hafıza olmak üzere iki versiyon çıkaran firma, bu sayede kişilerin alım gücüne de bir nevi uygun seçenekler sunmayı düşünmüş.


5.5 inçlik Quad HD ekranı ve şık tasarımıyla G3, tercih edilebilir amiral gemisi modellerinden bir tanesi. Bunun yanında kullanışlı arayüzü ve kamerası da dikkat çekici. Ancak öte yandan arayüzde ara ara karşılaşılan kasmalar ve 4K video için hala erken olması da eksi yönler olarak gösterilebilir. Ürünün 2GB RAM'li versiyonu 1999, 3GB RAM'li versiyonu da 2199 lira fiyat etiketiyle satılıyor.




Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis / Teknoloji
title