Kara Şimşek Dizisinden Gerçekleşen 5 Teknoloji
1980'lerin başında herkesin severek izlediği Kara Şimşek dizisi, otomotiv endüstrisinin geliştireceği bazı teknolojileri önceden tahmin edebilmişti.
1980'lerin başında herkesin severek izlediği Kara Şimşek dizisi, otomotiv endüstrisinin geliştireceği bazı teknolojileri önceden tahmin edebilmişti.
Geçenlerde Samsung'un akıllı ev reklamında oynayan Kara Şimşek (Knight Rider) dizisi kahramanları David Hasselhoff ve zeki araba KITT, zamanında birer ikon haline gelmişlerdi. Suçla kendi yöntemleri ile savaşan Michael Knight karakterinin kullandığı "Knight Industries Two Thousand" (KITT), o dönemde herkesin sahip olmak istediği türden harika bir otomobildi.
Peki şimdi KITT'in ne kadarına sahibiz? Aşağıda diziden bu zamana geliştirilmiş otomobil teknolojilerine kısa bir bakış atıyoruz.
Kendi Kendine Gidebilme
KITT'in en önemli özelliği bir yapay zekaya sahip olmasıydı. Gerektiğinde Michael'dan sürüşü devralıyor, çevreyi tarama yeteneği ile hiçbir yere çarpmadan rahatça gidebiliyor ve ani tepkiler verebiliyordu. İşte bu özelliğin benzeri (ama daha az akıllısı) şu anda neredeyse tüm otomotiv firmaları tarafından test ediliyor.
Hedefe Yönlenme
Michael zor durumda kalıp da KITT'i çağırması gerektiğinde, boynundaki kolyede saklı sinyal verici sayesinde araba kendi kendine yardıma geliyordu. Bu teknoloji de gerçekleşiyor ve işin başını ise tam otomatik araba denemeleri ile Google çekiyor. Tabii Google'ın hayal ettiği arabalar KITT'in yaptığı gibi son hızla gelmeyecek, trafik kurallarına uymak çok önemli.
Sağlık Tarayıcı Koltuk
KITT'in en pratik özelliklerinden biri de, koltuğuna gömülü sensörler ile soförün sağlık durumunu kontrol edebilmesiydi. Michael yaralandığında veya mesela zehirlendiğinde, KITT bunu biliyor ve onu üsse veya bir hastaneye kendisi götürebiliyordu. İşte şimdi Valencia Biyomekanik Enstitüsü'nün tasarladığı akıllı emniyet kemeri HARKEN, aynen bu görevi gerçek hayatta üstleniyor.
Elektronik Sinyal Bozucu
Akıllı araba KITT gerektiğinde çevresindeki her türlü cihazı, yaydığı elektromanyetik veya mikrodalga sinyal karıştırıcı silahlar ile bozabiliyordu. Bu teknolojinin benzeri günümüzde ne yazık ki yollarda yasal engelleri aşmak için kullanılıyor. Araçlarda bulunan trafik radarı saptayıcı ve sinyal karıştırıcı cihazlar ABD'de otobanlarda sıkça kullanılıyor. Tabii ki çoğu eyalette kullanılması yasak.
Hidrojen Hibrid Motor
Kaç kişi KITT'in ileri teknoloji ürünü motorunun, çevreye en saygılı yakıtlardan biri olan hidrojen ile çalıştığını biliyordu? Bu akıllı arabanın 4 litre yakıt ile 100 kilometre gidebildiğini de ekleyelim. 1980'ler için neredeyse hayal olan bu teknoloji artık gerçek. Günümüzde hidrojen ve yakıt hücreleri ile çalışan arabalar mevcut. Özellikle Toyota'nın bu konuda çok sıkı çalıştığını biliyoruz.
The post Kara Şimşek Dizisinden Gerçekleşen 5 Teknoloji appeared first on Silikon Vadisi TV.