İnternet Devinden Tartışılan Uygulama!
İnternetin dev ismi, Apple ve Facebook gibi devlerin aksine, kullanıcılarını adeta ABD hükumetinin kucağına attı!
Yahoo, ABD hükumeti için özel bir yazılım üreterek, kullanıcıların e-postalarını belli bilgiler için arayabilmesine imkan tanıyor. Reuters'ın iddiasına göre Yahoo, programı geçtiğimiz yıl NSA ve FBI isteği ile geliştirmişti. Reuters, firmanın bu davranışını anonim iki eski Yahoo çalışanından ve konu ile ilgili bir başka anonim kaynaktan aldığını söylemekte.
Her ne kadar FISA tarafından bu hareket yasal olarak kabul edilmiş olsa da, Yahoo'nun kullanıcıları üzerinde gerçek zamanlı bir toplu gözetleme yapması, daha önce karşılaşılmamış bir şey. Ayrıca NSA ve FBI'ın ne aradıkları da bilinmemekte. Daha önce hiçbir büyük teknoloji firması kullanıcı bilgilerine bu çaplı bir izlemeye izin vermemişti ve bu yüzden de Yahoo, tehlikeli olabilecek bir örnek oluşturmakta.
Yahoo'nun konu hakkındaki tek yorumu, bir firma sözcüsünden gelmekteydi: "Yahoo kurallara uyan bir firma ve ABD'nin kanunlarına uymakta."
Tabii ki bu program ile beraber eski bir tartışma tekrar açılmış oluyor: Teknoloji firmaları, sistemlerine hükumetin kullanması için bir arka kapı bırakmalı mı?
Geçtiğimiz yıl Apple, FBI ile benzer bir konuda tartışma yaşamış ve yazılımına böyle bir giriş koymayı, genel güvenliği azalttığı sebebiyle reddetmişti. Bu yıl Nisan ayında da Facebook, hükumetten gelen kullanıcı bilgisi isteklerinin yüzde 13 arttığını belirtmişti. Google ve Microsoft gibi diğer teknoloji firmaları da tarihleri boyunca hükumetten ne kadar veri isteği aldıklarını açıklamamak için savaş vermekteler.
Yahoo, daha önce hükumet isteklerinin büyük bir kısmına karşı koymuştu. 2014 yılında Yahoo, NSA'e kullanıcı verilerini vermeyi reddetmişti ve bunun karşılığında ABD hükumeti, veriler teslim edilene kadar geçen her gün için 250.000 dolar ceza ile firmayı tehdit etmişti.
Bütün olanların ardından Yahoo'nun bu şekilde eşi görülmemiş bir erişim sağlamasının sebebi belli değil. Reuters ile görüşen FISA uzmanları, Yahoo'nun bu sisteme, Apple gibi, çok geniş bir kitleyi kapsadığı sebebiyle itiraz edebilecek olduğunu söylemekte.
Anonim kaynaklar, aracı geliştirme konusundaki son kararın Yahoo CEO'su Marissa Mayer tarafından verildiğini söylemekteler. Hatta söylenene göre, o sıralarda Yahoo'nun Baş Güvenlik Sorumlusu olan Alex Stamos'un da 2015 yılında firmayı terk ederek Facebook'a katılmasının sebebi buydu.