Huawei, ABD Yasağı Nedeniyle Dünyanın En Büyüğü Olma Hedefini Gözden Geçiriyor
Google ve Microsoft'un yanı sıra Intel, Xilinx, Broadcom ve Qualcom gibi önde gelen bazı ABD şirketleri, ABD'nin Çin'i kara listeye alınmasının ardından Huawei'yle ilişkilerini kestiğini söyledi. Huawei, böyle bir ortamdayken dünyanın en çok satış yapan akıllı telefon üreticisi olma hedefini yeniden değerlendiriyor.
Huawei, ABD'nin şirketi kara listeye alma kararının ardından 2020'ye kadar dünyanın en çok satan akıllı telefon üreticisi olma hedefini yeniden değerlendiriyor. Şirketin alt markalarından biri olan Honor'un genel müdürü Zhao Ming, cuma günü Şangay'da düzenlenen bir medya toplantısında şunları söyledi:
"Yeni durumun ortaya çıkmasının ardından, hedefe ulaşıp ulaşamayacağımızı söylemek için henüz çok erken. Tüm zorluklar bizi daha güçlü kılıyor."
Gelişme, ABD Bölge Mahkemesi'nde iki hafta önce ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı (NDAA) değiştirmek için Huawei'nin Teksas Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde dava açmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.
Yürütme emri uyarınca, Shenzhen merkezli şirket ve 70 bağlı kuruluş, Varlık Listesi olarak da bilinen kara listeye eklendi. Buna göre Huawei ve bağlı kuruluşları, ABD hükümetinin izni olmadan ABD işletmelerinden teknoloji ya da bileşen satın alamayacak.
Bu haftanın başlarında, Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng, Pekin'in 'güvenilmez' yabancı girişimler ve bireyler için kara listeyle misillemede bulunacağını bildirildi. Listede, piyasa düzenlemelerine uymayan ve Çinli firmaların meşru hak ve menfaatlerine önemli ölçüde zarar verenler olduğu iddia ediliyor.
Son aylarda, Huawei, cihazları vasıtasıyla casusluk yapmak ve Çinli yetkililer adına ticari bilgiler çalmakla suçlanıyor. Ancak şirket iddiaları ve ABD'nin Huawei'nin faaliyetlerini sınırlandırma girişimlerini reddetti.