Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Gerçekten de Şaka mı? 1 Nisan Şaka Günü'nün Kökeninde Ne Yatıyor?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Neredeyse tüm dünyanın bildiği bir gün olan 1 Nisan Şaka Günü'nün (April Fools Day) kökeniyle ilgili birçok rivayet ve hikaye bulunuyor.

1 Nisan, baharının gelişinin yanı sıra 'şaka günü' olmasıyla da bilinen bir gün. Belki yaşımız ilerledikçe 1 Nisanlarda şaka yapmayı bıraktık ama büyük ve kurumsal şirketler PR (halkla ilişkiler) kapsamında bu geleneği sürdürmeye devam ediyor.

Peki, 1 Nisan'ın hikayesi ne ve nasıl ortaya çıkmış? Bununla ilgili toplumdan topluma değişen çeşitli rivayetler bulunuyor ancak aslının Roma İmparatoru Sezar'a dayandığı varsayılıyor. 1 Nisan ile ilgili bir diğer hikayeyse 1564'te Fransa Kralı IX. Charles'a dayanıyor. IX. Charles, o tarihlerde yılbaşı tarihini 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldırır ancak insanlar bu kararı protesto etmek için kutlama yaparlar ve bu karardan haberdar olmayanlar ise onları 'Nisan aptalları' (April Fool's) olarak adlandırır. Günün adı da bu şekilde April Fool's Day (1 Nisan Aptallar Günü) olarak kalır.

Bazı kaynaklara göre ise 1 Nisan aslında hile günüdür. Bu güne bu adın verilmesi ise Haçlı Ordusu'nun Gırnata kuşatmasından kaynaklanmaktadır. İspanya'daki Endülüs Müslümanlarını kuşatan haçlılar, galibiyet için çeşitli taktikler dener. Denen bu taktiklerden bir tanesi de Haçlı Ordusu Komutanının kalenin önüne gidip, elindeki İncil'i işaret ederek "Şu kitabın üzerine yemin ederim ki teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım" der. Bunun üzerine Endülüs Müslümanları, canlarının kurtulması pahasına kaleyi teslim eder. 1 Nisan sabahı ise komutanları öldürün emri verdiğinde Müslümanlar "Yemin etmiştiniz" der. Komutan ise "Sözüm dün için geçerliydi" diye cevap verir.

Sizin 1 Nisan'ın çıkışıyla ilgili bildiğiniz bir rivayet, hikaye ya da kaynak var mı? Varsa yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: WebTekno / Teknoloji
title