Gelecekte Televizyon Yayınları Nasıl Olacak?
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın sponsor olduğu, Yeditepe Üniversitesi Gelecek Merkezinin düzenlediği ‘’Sektör Televizyonun Geleceğini Konuşuyor’’ etkinliğinin.
12 Şubat tarihinde Yeditepe Üniversitesi Rektörlük Binası'nda sektörün liderleri ve öğrencilerin konuk olduğu etkinlik 2 oturum olarak gerçekleştirildi. İlk oturumda Atıf Ünaldı "Yeni Nesil Tv Formatları'' hakkında eğitim verirken; 2. oturumda ise Ünaldı'nın moderatörlüğünü yaptığı "IPTV, OTT ve Televizyonun Geleceği'' panele Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Haluk Şahin, Fightnetwork Türkiye Genel Müdürü Dr. Volkan Üst, Milliyet ve Güneş Gazetesi Köşe Yazarı Sezin Sivri, IPTV Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cebrail Taşkın, Rtük Uzmanı Veli Ünal konuşmacı olarak katıldı.
20. YY'ın 2. yarısından itibaren hayatımıza televizyon egemen!
Prof. Dr. Haluk Şahin konuşmasında iletişimin tarihçesine sıkça değindi. Hayatımızın egemen iletişim aracı olarak televizyonu ''Hayat onun üzerine kuruluydu. Sınırlı sayıdaki istasyondan milyonlara yapılan yayınlar toplumsal hayatın başlıca belirleyicisiydi'' sözleriyle açıkladı.Ayrıca OTT (Over The Top Tv) açıklamasının neden bu şekilde olduğunu açıklarken terminolojide sıkıntı çıkabileceğini ve yeni bir kavram oluşturulması gerektiğini belirtti.
Z kuşağı geliyor, diziler artık canlı yayın olacak!
"IPTV ve OTT' içerikler nasıl olacak" diye soran Ünaldı'ya Sezin Sivri şu cevabı verdi "Iptv ve Ott bireylere artık hem izleme hem de kendini ifade etmede özgürlük getiriyor. Artık dizilerin bazı bölümleri canlı olarak yayınlanacak hatta senaryoları interaktif şekilde yazılacak. İnsanlar kendilerinin etkin olmadığı durumlarda yer almak istemiyor.2000'li yıllardan itibaren z kuşağındayız. Facebook ve twitter kullanım yaşı 10'a düşmüş bir nesil geliyor.Onları aktif olarak dahil etmezsek sabit durup izlemelerini bekleyemeyiz. "
Biz aslında hangi sahnede ağlayacağınızı biliyoruz!
Yurtdışında 100'e yakın ülkenin televizyon formatlarını inceleyen Volkan Üst "Bir diziyi yayına vermeden ne kadar rating alacağını, hangi sahnede kişilerin ağlayacağını diziyi daha yayınlamadan biliyoruz. Hatta dizideki hangi sahneden sonra hangi reklamın gireceğini düşünüyoruz her şey aslında belli.''kısa ve öz açıklamalarından dolayı Prof. Dr. Haluk Şahin'den 10 üzerinden 10 tam puan aldı.
Her yayın canlı olmalı
IPTV yayınının tarihçesinden ve yurtdışındaki yayıncılık anlayışından bahseden Dr. Cebrail Taşkın, "Yurtdışında insanlar artık yılda 9$ ödeyerek tüm diziyi izleyebiliyorlarken neden her hafta yeni bir bölümü beklesin. Artık her yayının canlı olacağını düşünüyorum."diye açıkladı
Teknokulis : http://www.teknokulis.com