Devrim Niteliğinde Operasyon: 3d Baskı Yöntemiyle Sağırlık Tedavisi Mümkün Oldu
Güney Afrika'da gerçekleştirilen devrim niteliğindeki operasyon şimdilik yüksek maliyetlere yol açsa da yakında daha da yaygın olacağı düşünülüyor.
Günümüzde teknoloji bir hayli gelişmiş olsa da kalıcı olarak işitme engeli olan kişilerin tamamen bundan kurtulmaları için bir yol yoktu. Kullanılan işitme cihazları birer eklenti olmakla birlikte tedavi etme konusunda işe yaramıyorlar.
Güney Afrika'daki Pretoria Üniversitesi'nde Kulak Burun Boğaz doktoru olan Profesör Mashudu Tshifularo, ekibiyle birlikte tıp dünyasında ilk olacak bir operasyon için kolları sıvadı. Steve Biko Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyon, duyma yetisini kaybetmiş bir bireyin hasar görmüş kemik parçalarının yenileriyle değiştirilmesini amaçlıyordu.
İlk operasyon 35 yaşındaki bir hastada gerçekleştirildi. Bir araba kazasında orta kulağı tamamen hasar gören hasta hem kendisi için hem de tıp dünyası için bir dönüm noktasıydı. Hasar gören kemik parçalarının yenilerini 3D baskı teknolojisi sayesinde tam 3 yılda üreten ekip, bu operasyonun pek de ekonomik olmadığının da altını çiziyor.
3 yıllık bir hazırlığın sonunda başarılıyla sonuçlanan operasyon, Profesör Tshifularo ve ekibi için yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Konuyla ilgili konuşan Tshifularo, "Yalnızca hasarlı kemik parçalarını değiştirmek herhangi bir cerrahi müdahaleden daha az risk taşıyor" dedi. Operasyonun doğuştan işitme engelli olan kişilerde de uygulanabileceğini belirten Tshifularo, sözlerine şöyle devam etti: "Operasyon sırasında hasarlı parçaları yenileriyle değiştirirken endoskop kullanıyoruz. Bu da olabilecek en az yarayla ve en hızlı zamanda gerçekleşiyor. Şimdilik çok yüksek maliyetlerle gerçekleştirilebilen bu operasyonun her vatandaş için ulaşılabilir olması için çalışacağız. Bu denli gerekli bir operasyonun tüm devlet hastanelerinde gerçekleştirilebilir olması gerekiyor."