Dev Turnuva Başlıyor
Teknolojinin anavatanından dev turnuva: Taiwan Excellence Gaming Cup.
Yılın son büyük e-spor finali Taiwan Excellence Gaming Cup öncesinde hazırlıklar neredeyse tamamlandı. Tayvan Büyükelçisi Yaser Cheng, finalle ilgili büyük gurur duyduklarını belirtirken, Tayvan Ticaret Merkezi İstanbul Ofis Direktörü Suna Chen ise Tayvan'ın 11 global markasının finale destek verdiğini söyledi. ESL Türkiye Genel Müdürü Gökhan Kazar ise finalin 300 bin e-sporsever tarafından takip edileceğini, toplamda 80 bin TL'lik bir ödül verileceğini söyledi.
Tayvan'ın Türkiye Büyükelçisi Yaser Cheng, Tayvan Ticaret Merkezi İstanbul Ofisi Direktörü Suna Chen, ESL Türkiye Genel Müdürü Gökhan Kazar ve Tayvan'ın önde gelen teknoloji markaları hem Türkiye'deki yatırımlarıyla ilgili hem de e-spor sektörünün gelişimine dair gelişmeleri, Grand Hyatt'ta düzenledikleri basın toplantısında masaya yatırdı. Tayvan Büyükelçisi Yaser Cheng, ilk olarak Türkiye'de ikinci kez düzenlenecek olan Taiwan Excellence Gaming Cup adına gurur duyduklarını vurguladı. Tayvan olarak, e-spor sektörüne büyük destek verdiklerini anlatan Cheng, NewZoo araştırmasına atıfta bulunarak sektörle ilgili şu bilgileri paylaştı: "E-spor sektörü her yıl yüzde 29'luk bir büyüme oranına sahip. E-spor'un 2016 yılındaki büyüklüğü 465 milyon doları aştı. 2019'a kadar da 1 milyar 100 milyon dolara ulaşması bekleniyor. E-sporda 2016 yılında toplam 66 milyon dolar civarında ödül dağıtıldı. Tayvan olarak, Türkiye e-spor pazarına büyük önem veriyoruz. Çünkü Türkiye hızla gelişmekte olan bir ülke. Tabii, Tayvan da teknolojinin anavatanlarından birisi. Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Merkezi'ne (TAITRA) de değinmek isterim. TAITRA, 27 yıldır Türkiye'de faaliyet göstermekte. Tayvan olarak Türkiye'ye cep telefonları, bilgisayar ve aksesuarları, dijital kameralar, kapalı devre kamera sistemleri, opto-elektronik görüntüleme sistemleri, televizyon parçaları ihraç ediyoruz. Tayvan 2015 yılında, toplam 285 milyar dolarlık ihracat yaptı ve dünya ihracat sıralamasında İsviçre'den sonra 18'inci sırada konumlandı. Ayrıca geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 1,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. ICT sektöründeki rakamımız ise 76 milyon dolar."
Finalde 80 bin TL'lik ödül dağıtılacak
Tayvan Ticaret Merkezi İstanbul Ofisi Direktörü Suna Chen, ilk olarak Taiwan Excellence'la ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Chen, Taiwan Excellence'ın "Mükemmellik standardı belirlediğini" belirterek, Tayvan hükümetinin Ar-Ge, tasarım, imalat, pazarlama iletişimi ve yenilikçi parametreler doğrultusunda markalarına bu ödülü verdiğini ifade etti. 13 Kasım'da Bostancı Gösteri Merkezi'nde ikincisi düzenlenecek olan Taiwan Excellence Gaming Cup'ın Tayvan'ın global teknoloji markaları tarafından desteklendiğini vurgulayan Chen, Supermassive ile HWA Gaming gibi iki efsane takımın finalde karşılaşacağını not düşerek, "Final müsabakası bu yıl yaklaşık 300 bin e-spor tutkunu oyun severe erişilecek. League of Legends ve Hearthstone oyunları olmak üzere proje kapsamında 51 bin TL nakit para ödülü dağıtılacak. Bu rakam hediyelerle birlikte toplam ödül 80 bin TL'ye ulaşacak. Şampiyonlukta birinci olan takım ise 1 hafta sürecek olan Tayvan seyahati kazanacak. Tayvan'ın bu üstün oyun ürünlerini denemek için tüm Türkiyeli e-spor oyuncularını ve fanlarını finale davet ediyorum" dedi. Acer, ADATA, Asus, FSP, Gigabyte, HTC, InWin, MSI, Thermaltake, Transcend ve Zyxel gibi 11 global markanın Taiwan Excellence Gaming Cup'a sponsor olduğunu anlatan Chen, markaların oyuncular için en iyi performansı sunacak olan bilgisayarları finalistlerin hizmetine sunduğunu hatırlattı.
Yeni bir kariyer alanı: E-spor
Dünya çapında 85 bin civarı e-spor turnuvasına ev sahipliği yapan ve 6 milyon 700 bin civarında üyeye sahip olan ESL Türkiye Ülke Müdürü Gökhan Kazar ise Türkiye e-spor sektörüyle ilgili bilgiler verdi. Türkiye'de her yıl düzenlenen e-spor organizasyonlarının bu yıl 15 milyon kişi tarafından takip edildiğini aktaran Kazar, yurtdışında yaygın olarak düzenlenen e-spor turnuvalarının artık Türkiye'de de organize edildiğini not düştü. ESL olarak birlikte düzenledikleri Taiwan Excellence Gaming Cup'ın da düzenlenen en büyük organizasyonlardan birisi olduğunu ifade eden Kazar, "2012 yılında 76 milyon kişi tarafından takip edilen e-spor organizasyonları, bu yıl 190 milyon kişi tarafından ilgi görüyor. Bu oranın yüzde 62'si erkek, yüzde 38'i ise kadın. Şu anda dünyada 60 bin civarında profesyonel e-spor oyuncusu mevcut" dedi. E-sporun oyuncular için kariyer yapılabilecek bir alan olduğunu ifade eden Gökhan Kazar, oyuncuların kazandıkları ödüllerle ilgili ise şunları söyledi: "2004 yılında profesyonel oyuncu başına düşen ödül miktarı 3 bin 143 dolar iken 2016 yılında bu rakam 7 bin 850 doları aşmış bulunmakta. Global mecrayla ilgili konuşmak gerekirse, 2016 yılında Wings Gaming takımı e-spor sayesinde 9 milyon 411 bin 829 dolar para ödülü kazandı. Dünya çapında 200 milyon online izleyiciye sahip bir alandan söz ediyoruz. E-sporla ilgili kişisel yayınlar ile oyuncuların gelir sahibi olması mümkün. Twitch yani video yayın sitesi 55 milyon aktif kullanıcı ile e-sporun büyümesine ciddi katkı sağlıyor. Twitch sayesinde aylık 11 milyon yayın yapılıyor ve 100 milyon tekil izleyiciye ulaşıyor. Yayıncılar da bu mecradan para kazanabiliyor. Ayrıca hukuk, iletişim, mühendislik alanlarında profesyonel olarak da çalışabilirler."
Türkiye çok potansiyelli bir pazar
Acer Pazarlama Müdürü Semanur Aksoy, oyun sektöründe çok iddialı olduklarını dile getirirken, Adata Satış Direktörü Emine Ekeş de "Kurulduğumuz günden bu yana yeni nesil sistemlerle oyunculara eşsiz imkanlar sunuyoruz" açıklamasını yaptı. Asus İş Geliştirme Müdürü Erkan Genç ise Türkiye oyun pazarının çok potansiyelli olduğuna değinerek, "Monitör satışımızın yüzde 25'i oyuncular için geliştirdiğimiz ürünlerdi" dedi. FSP Ülke Müdürü Erkan Şen, "Tayvan, Türkiye'yi stratejik bir konumda görüyor. ve buraya yatırım yapıyor. Biz de tüm enerjimizle buraya hizmet ediyoruz" derken, Gigabyte Türkiye Müdürü Arthur Liu, Taiwan Excellence'a teşekkür etti ve oyuncuların yüksek kalite beklentilerini karşılamak için çalıştıklarını vurguladı. In-Win Avrasya Genel Müdürü Mehmet Olca da Türkiye'de yeni faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, "Uluslararası arenadaki liderliğimizi Türkiye'ye de taşıyacağız" dedi. MSI Ürün Müdürü Gökhan Bodur yaptığı konuşmada oyun sektörünün son yıllarda çok büyük gelişme gösterdiğini kaydetti ve "2017'de çift haneli büyümeyi bekliyoruz" açıklamasını yaptı. Transcend Country Representative Rıdvan Cömert ise oyun sektörünün gelişimiyle birlikte bu yıl yüzde 30 büyüme beklediklerini belirtirken, E-spor artık bir yatırım aracı" dedi. Zyxel Marka ve Pazarlama Müdürü Özden Aliyagiç Uyar ise ilk defa oyun sektörü için geliştirdikleri ürünü 13 Kasım'daki Taiwan Excellence Gaming Cup'ta hizmete sunacaklarını söyledi.