Değerli Müzik Adamı Selim Işık ile Röportaj
Onu çoğumuz tanıyoruz.
Mahmut Saral - - Selim Işık, başarılı bir müzik adamı, gitar eğitmeni ve sevilen bir ağabey. Ayrıca, internet ortamında da fazlasıyla tanınan ve sevilen biri. Selim Işık'ı bir de kısaca kendi ağzından tanıyabilir miyiz?
1975, Sivas doğumluyum, ama İstanbul'da büyüdüm. Kendimi bildim bileli sanatla alakalıyım. Öncelikle resme ilgim vardı, ama rock müziği duyduktan sonra bütün hayatım müzik oldu ve hala da öyle.
Uzun süredir üzerinde çalıştığınız Selim Işık Elektro Gitar Metodu kitabınızı kısa süre önce müzikseverlerle buluşturdunuz. Tabii yanında bir eğitim DVD'si de var. Böyle bir çalışma yapmaya nasıl karar verdiniz?
Elbette çok uzun bir süreçti bu, yılların birikimi, binlerce öğrenci ve kendimi eğitmeye çalıştığım 20 yıldan uzun bir süre. Elektro gitar üzerine Türkçe kaynak ülkemizde oldukça kısıtlı maalesef. Hatta kendi derslerimde dahi çoğunlukla yabancı kaynaklar kullanmaktaydım. Türkçe kaynak hazırlamaya önce gitar dersi videolarıyla başladım, ardından da kitap fikri oluştu. Bu metodu yazmak ve videoları hazırlamak 2 yıldan fazla zamanımı aldı.
İşin teknoloji tarafına gelelim biraz daha isterseniz. Video çekimlerinde ve çektiğiniz videoların düzenlenip montajlanmasında ne gibi ekipmanlar kullandınız? Şüphesiz yeni teknolojiler, artık birçok işin ev ortamında da yapılabilmesine imkan tanıyor.
Tanıtım videosunu göremiyorsanız buraya tıklayın.
Evet, gelişen teknoloji sayesinde hemen hemen her şeyi tek başıma, ev ortamında hazırlayabildim. Videoları hazırlamak için Canon 600D makine kullandım. Metodu alanlar, aynı zamanda HD kalitesinde videolarına da sahip olabilecekler böylece. Kitabı hazırlamak için Guitar Pro, Adobe Premier ve Microsoft Word gibi programlar kullandım.
#Sayfa#
Kitaba ilgi nasıl oldu? Özellikle Facebook'tan gördüğüm fotoğraflar, kitabın yurt dışında bile birçok kişiye ulaştığını gösteriyor. Bahseder misiniz?
Yayınevimin beklediğinin çok çok üstünde ilgi gördü. Tabii bunun en büyük sebeplerinden biri, daha önce hazırladığım videolar oldu. Hatta ilk baskı kısa sürede bitti ve şu an 2. baskı kitapçılara gönderilmeye başlandı. Hatta bu başarı, kitabın D&R gibi büyük firmalara gitmemesine rağmen oldu. Zamanla daha iyi yerlere geleceğine inancım tam.
Ve şimdilerde de bu kitabın ikinci baskısı hazırlandı, hatta 2 numaralı kitap için de ön hazırlıklara başladınız sanırım. Detay verir misiniz, nasıl bir kitap bekliyor bu kez bizleri?
2 ve 3. kitabın tasarısını yaptım kafamda. Gitar eğitiminde farklı bir teknik oluşturmayı istiyorum. Metodları edinenler, hem sevdikleri şarkıları çalacaklar hem de farkında bile olmadan müzik öğrenecekler.
İnternet ve özellikle sosyal medya ile aranız nasıl peki? Gerçi binlerce kişi de hazırladığınız videolarla tanıyor sizi.
Benim Facebook ile aram iyi, ama Twitter'a alışamadım. Çok önemli bir platform olduğunu biliyorum, ama orada çok sıkıldığım için çok takılmadan çıkıyorum. Sosyal medya bizim için eğlenceden çok artık bir iş halinde. Belki ilerde sadece internette ders anlatarak hayatımızı bile kazanabileceğiz. Yurt dışında bunun örnekleri çok, ama maalesef Türkiye bu konuda çok geride. Benim gibi birkaç kişi daha uğraşıyor aşama kaydedebilmek için.
Hem solo çalışmalarınız var, hem Melek İrdem ile Kukla grubunda berabersiniz, hem de 80 Kalibre grubunda çalıyorsunuz. Bunların yanında, bir de gitar dersleri veriyorsunuz. Buradan yola çıkarak sıradaki birkaç sorumu soruyorum:
Müzik dolu bir hayatın içinde olmak nasıl bir duygu?
İnsanın sevdiği işi yapması özellikle bir lütuf sanırım. Hele bu iş sanatsa daha da bir güzel. Zorlukları da çok, güzellikleri de. Genel anlamda müziğin ve sanatın içinde olmaktan çok mutluyum.
#Sayfa#
Hem solo olarak, hem de üyesi olduğunuz gruplarla şu an neler yapıyorsunuz? İleriye dönük ne gibi planlarınız var?
2 grubumun da albüm çalışmaları devam ediyor. 2014 sonunda kendi adıma da bir albüm çıkarmayı düşünüyorum. Aynı zamanda hobi olarak video çekip montajlıyorum. Melek İrdem' in son klibini ben çektim. Yakında TV'lerde yayınlanmaya başlayacak.
Birçok güzel besteniz var, ama içlerinde Çizgi'nin ayrı bir yeri var bence. Biraz bu parçadan bahseder misiniz, mesela neden ismi Çizgi? Bir şarkı veya enstrümental parça nasıl ortaya çıkıyor?
Çizgi, benim için de çok değerli bir şarkı, ana melodiyi bulduktan sonra şarkıyı bitirmem tam 5 ay sürdü. Çok fazla çalıştım üstünde. Çizgi dememin sebebi, 35. yaşım için yazdığım bir şarkı olmasından. Şairin dediği gibi "yolun yarısı", ikinci yarısına bir geçiş olarak düşündüm.
Videoyu göremiyorsanız buraya tıklayın.
Beste birçok şekilde oluşabilir. Doğaçlama çalarken bir melodi çıkar ve onun üzerine bir şarkı kurulabilir, bir söze de müzik yazılabilir. Yolda giderken mırıldanırsın, güzel bir melodi oluşabilir. Belli bir formülü yok yani, kişiye göre değişen bir şey.
Gitar çalmayı öğrenmek isteyen biri neden Selim Işık'ı tercih ediyor. Temel sebepleri sizce nedir?
Bir zamandan sonra tescilleniyor öğretmenliğin; yıllarca verdiğim dersler, yetiştirdiğim öğrenciler, hazırladığım videolar ve şimdide bir metod. Hepsi de tercih edilmek için bir sebep, ama en önemli sebep, öğrencinin sizi sıcak ve kendine yakın bulması.
Gitar derslerini tamamlayan öğrencilere, öğrendiklerini göstermeleri ve ilk sahne deneyimlerini yaşamaları için özel konser organizasyonları düzenliyorsunuz. Sonuncusu da geçtiğimiz haftaydı. Bu organizasyonlar hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl gelişiyor ve nasıl detaylanıyor?
#Sayfa#
Bir kere çok yorucu oluyor. : ) Öğrencilerim sahne duygusunu yaşasınlar diye bu organizasyonları düzenliyorum. Yine sahneye hazır öğrenci gruplarına da sahne alma şansları veriyorum. Böylelikle büyük bir kalabalığa çalma şansı buluyorlar ve kendilerini gösterebiliyorlar. Çekilişler düzenleyerek gelen öğrencilerimize hediyeler de dağıtıyoruz. Yine tercih edilmemin sebeplerinden biri budur.
Teknoloji başlığına tekrar gelelim ve bu kez daha genel olsun isterseniz. Teknoloji ile aranız nasıl? Neler kullanmaktan hoşlanıyorsunuz?
Çok iyi değil maalesef, teknolojiyi ihtiyacım kadar takip ediyorum. Örneğin şu anki kameram işimi gördüğü sürece diğer kameraları incelemem. Telefonum bana yettiği sürece de daha iyisi var mı diye bakmam.
Gelişen teknolojinin müziğe olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir sizce?
Daha önceden bahsettiğim gibi, evde sıradan bir bilgisayar ile bir albüm yapabilirsiniz artık. Ama bütün bu imkanlara rağmen sanırım yaratıcılık ruhu öldü. Hala 20-30 yıl öncesinin şarkılarını dinliyoruz. O kadar kolaylaşmasına rağmen bir o kadar da zorlaştı değerli bir şey ortaya çıkarmak.
Hayvanlarla aranız nasıl? Bildiğim kadarıyla evde 4 tane kedi besliyorsunuz ve hepsi de sokaktan gelme. : )
Evet, benim ev arkadaşlarım : ) Yaklaşık 4 yıldır kedi bakıyorum. Önce Boncuk geldi ve bizi değiştirdi. Bambaşka insanlar olduk. Ben, ailem, arkadaşlarım hatta öğrencilerim bile artık kedilere farklı bakar olduk. Sonra zor durumda kalmış bi kaç yavru daha çıktı karşıma ve onları da aldım, baktım, büyüttüm. Benim için evlat gibiler ve hayvanlar için elimden her geleni yapmaya çalışıyorum.
#Sayfa#
Kedilerin oldukça meraklı ve rahatına düşkün hayvanlar olduğu bilinir. Ev ortamında çalışmalarınıza nasıl etkileri oluyor, ya da bilgisayar başındayken veya televizyon izliyorken? Teknolojiye ilgileri var mı?
Genelde bozmayla ilgileri var, şu an soruları cevaplarken Sakız kızım kucağımda kendini temizlemeyle meşgul J Özellikle laptop üzerine yatmaya bayılırlar. Sallanan kablo görmesinler, parçalarlar. Bütün bunların dışında insana müthiş bir huzur verirler. Varlıklar,ı gelip size sokulmaları, oynamaları, komiklikleri, hepsi sizi mutlu eder.
Son olarak, bir kişi gitar çalmak istiyorsa ilk olarak ne yapmalı? Bunun için yaş ve maddi imkanlar önemli mi?
Artık çok çok ucuza gitar alma imkanı var, internet üzerinden ücretsiz eğitim alma şansı var, büyük şehirlerde yine ücretsiz kurslar var ve artık metodumuz da var : ) Bence bu iş için hiçbir engel yok. Eskiden çok daha büyük engeller vardı. Bence bu işte tek engel, kişinin kendisidir. Öncelikle istemek gerekiyor. Engellere takılsaydım, bugün Selim Işık sadece bir roman kahramanı olurdu.
Bu güzel röportaj için ayrıca teşekkür ederim.
Biz de vakit ayırdığınız ve sorularımızı yanıtladığınız için teşekkür ederiz.
Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com