Çin'de Bir Mezarda 2500 Yıllık Kırılmamış Yumurtalar Bulundu
Arkeologlar, Çin'deki Changzhou kentindeki bir mezarda 2500 yıllık kırılmamış yumurtalar keşfetti. Yumurtalar özel bir dolapta saklanacak.
Arkeolojide zarar görmemiş bir eser bulmak oldukça zordur ve böyle bir eser bulunduğunda araştırmacılar oldukça sevinir. Müzelerdeki çoğu eser parçalanmış olarak bulunup uzmanlar tarafından birleştirilerek sergilenecek hale getirilir. Özellikle çanak, çömlek, vazo gibi eserler çok sık zarar görür.
Çin'de ise zarar görmeden kalmayı başarmış bir çömlek kavanoz kalıntısının içinden kırılmamış yumurtalar çıktı. Nanjing Müzesi Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, yumurtaları Liyang ilçesindeki Shangxing Kasabası'nda bir mezarda buldular.
Arkeolog Zhou Hengming, 2500 yıllık yumurtaları kırmaktan korktuğu için dokunmaktan kaçındığını söyledi. Yumurtaların sayımı için X ışınları kullanılacak.
Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Lin Liugen, akı ve sarısı büyük ölçüde çürümüş olan yumurtaların, salamura yapılarak korunup korunmadığının DNA testleri ile belirlenebileceğini söyledi.
"Arkeologlar Shangxing şehri, Jiangsu ilçesinde bir mezarda bir sepet yumurta buldu. 2,500 yılın ardından böyle iyi korunmuş yumurtalar bulmak çok nadirdir. #İnanılmazÇin"
?"Cenaze törenlerinin dini inançları veya en basit şekilde alışkanlıkları yansıtabileceğini, dolayısıyla mezar sahibinin yumurta yemekten zevk aldığını ve ölümden sonra da bu zevki devam ettirmeye karar vermiş olabilir" diyen Lin, ayrıca bu yumurtaların, birçok neslin yaşam sürekliliğini sembolize ediyor olabileceğini söylüyor.
Antik Çin mezarlarında daha önce de yumurtalar bulunmasına rağmen ilk defa kırılmamış yumurtalar bulunuyor. Bu duruma sebep olarak da yumurta kabuğunun uzun süre bozulmadan kalmasının zor olması.
Yumurtalar ve kabı şimdilik sabit sıcaklık ve neme sahip bir dolapta saklanıyor. Yumurtaların tavuk yumurtası mı yoksa sülün yumurtası mı oldukları net değil.
Arkeologlar, mezardaki diğer kaplarda tahıl ürünleri olabileceğini ancak zamanla yok olduklarını söylüyor.