Haberler
Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Sahte dolar nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Sahte dolar, gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Çekirge İstilasından Yazsız Geçen Bir Yıla, Yaşadığımız 5 Büyük Doğal Felaket

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gezegenimiz tarihi boyunca pek çok felakete ve yıkıma sahne oldu. Bunlardan bazıları ise oldukça ilgi çekici sonuçlara sahipti.

Dünyanın sonunun Güneş'in bizi terk etmesiyle değil de başka bir doğal felaket ile gelmesi de ihtimaller arasında. Tarihte, Dünya üzerindeki yaşamı bitime noktasına getirmiş pek çok doğal felaket yaşanmış olsa da gezegenimiz hepsinden bir şekilde kurtulmayı başarmış. Dünya'nın başına gelen ve kayıtlara geçebilmiş, büyük olduğu kadar garip de olan doğal felaketlerden beş tanesini sizin için derledik.

1- YAZSIZ YIL

Endonezya'nın Sumbawa bölgesinde bulunan Tambora Yanardağı, 1815 yılında patladı. Bu, son 2000 yılın en büyük volkanik patlamasıydı. 90 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği felaketin şiddeti, dağın yüksekliğinin bu patlama sonrası 1000 metreden daha fazla azalmış olmasından daha iyi anlaşılıyor.

YAZIN KAR YAĞDI

Bu felaketin sonucu olarak 1816 senesi, "Yazsız yıl" olarak tarihe geçti. Ortaya çıkan kül bulutunun stratosfere kadar yükselmesi üzerine, Güneş ışınları Dünya'ya ulaşamadı. Bu, ortalama sıcaklığın ortalama 3 derece kadar düşmesine sebep oldu. Dünya'nın neredeyse tamamında büyük iklim değişiklikleri yaşandı. ABD'de yaz aylarında kar yağışları görüldü. Avrupa kıtası görülmemiş ölçüde soğuk bir kış geçirdi. Bunun sonucu olarak kıtlık baş gösterdi. Kuraklık ve seller kolera hastalığının yayılmasına sebep oldu.

2- 1874 ÇEKİRGE İSTİLASI

1874 yılının bahar ayı ABD'de oldukça kurak geçmişti ve bu çekirgelerin yumurta bırakması için oldukça uygun bir ortam oluşturdu. ABD'deki pek çok eyaletle birlikte Kanada'daki ovalara da yayılan çekirgeler o kadar fazlaydı ki uçan bu hayvanlar sebebiyle yer yer güneş dahi görülemez hale geliyordu. Tarlaları kuşatan ve ekinlerin neredeyse tamamını ziyan eden çekirge sürüleri yüzünden ciddi açlık tehlikeleri yaşandı. Hayvanlar, açıkta duran kıyafetleri bile yemişti. Adeta bir distopyayı andıran görüntülerin ortaya çıkmasına sebep olan ve her yeri kuşatan çekirgeler yüzünden, pek çok insan evini terk etmek zorunda kaldı. İnsanların çekirgelerden tamamen kurtulması için ileriki yıllarda bir dizi iklim değişikliğinin gerçekleşmesi gerekti.

3- 535-536 TOZ PERDESİ

MS. 535-536 yılları arasında yaşanan bu olay sebebiyle, kuzey yarı küre 2 bin yıldır yaşanan en şiddetli soğuklara sahne oldu. Atmosferi kaplayan toz bulutu yüzünden kıtlıklar yaşandı, buna bağlı pek çok ölüm gerçekleşti ve veba gibi hastalıklarda büyük bir artış yaşandı.

Bu toz bulutunun sebebi olarak ya büyük bir volkanik patlama ya Dünyay'yı etkileyen bir uzay enkazı ya da Dünya'ya çarpmış olan bir kuyrukluyıldız veya göktaşının kaldırdığı toz görülüyor. Bunun kanıtı olarak, yakın tarihte gezegenimizin pek çok yerinde yapılan testlerde geniş bir asidik toz örtüsünün kalıntılarına rastlanmıştır.

4- 1952 LONDRA SİSİ

İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşanan büyük sis felaketi, yaklaşık 12 bin kişinin ölümüne, 200 bin kişinin ise yaralanmasına sebep oldu. Bu felaket, diğerlerinin aksine tamamen insan kaynaklıydı. Fabrikaların ve evlerin, dönemin koşullarında kullandıkları yakıtların rüzgarsız havanın da yardımıyla yüksek basınç sistemi oluşturması üzerine 4 gün boyunca süren büyük bir sis yaşandı.

GÖRÜŞ SIFIRA DÜŞTÜ

Görüş mesafesinin yer yer sıfıra kadar düştüğü şehirde insanlar; zatürre ve bronşit başta olmak üzere akciğer hastalıkları yüzünden hayatlarını kaybetti, pek çok trafik kazası yaşandı ve ekonomi adeta durma noktasına geldi. İnsanların işlerine dahi gidemediği bu ortamda, şehiri teslim alan kaos ortamı dönemin başbakanı Churchill'in bile koltuğunu salladı. Kraliçe'nin itibarı sarsıldı.

Rüzgarın gelişiyle birlikte sis dağıldı ancak durumun tekrarlamaması için 1956 yılında, başta kömür kullanımını kısıtlayan bir Temiz Hava Yasası çıkartıldı.

5- TUNGUSKA OLAYI

Sibirya'nın Tunguska Irmağı yakınlarında, 30 Haziran 1908 günü yaşanan büyük bir patlama, bugün bile gizemini koruyor olsa da kör edici boyutlardaki ışığın çok büyük bir şok dalgası yarattığı bilinen bir gerçek.

HİROŞİMA'DAN 100 KAT BÜYÜK

Hiroşima'ya atılan atom bombasından yüzlerce kat daha büyük bir enerji ortaya çıkaran bu olayın yarattığı sarsıntı binlerce km uzaktan bile hissedildi. Bir meteor ya da bir astreoitin atmosferin üst katmanlarında patladığı düşünülse de geride hiçbir iz ya da krater kalmamış olması, bunun buz kütlesi halindeki bir kuyrukyılıdızın dünyaya çarpması ile gerçekleşmiş olabileceği ihtimalini de akla getiriyor. Buz kütlesinin, çarpmanın etkisiyle buharlamış olabileceğine inanılsa da görgü tanıkları aynı zamanda gökyüzünden düşen taş parçalarının seslerini duyduklarını söylüyor.

Atmosfere saatte 100 bin km hızla girdiği düşünülen cisim patladıktan sonra alevleri neredeyse bin km uzaktan görülmüş ve patlama sonra oryaya çıkan ışık sebebiyle, bir süre boyunca Dünya'nın belli bölgelerinde geceleri hiç olmadığı kadar aydınlık geçmiş. Hatta geceleri ışık olmadan dışarıda kitap okumak dahi mümkün olmuş.

Kaynak: Haberler.com / Teknoloji
title