Bilgisayar ve telefon kullanıcıları tehdit altında! Bilgiler çalınıp, fotoğraflar çekildi
NordLocker adlı yazılım şirketinin güvenlik araştırmacıları, korsan yazılımlar yoluyla bilgisayar ve telefonlara inen kötü amaçlı yazılım sayesinde milyonlarca insanın kişisel bilgilerinin çalındığını duyurdu. Şirket yetkilileri, korsan yazılımlar yoluyla çok sayıda insanın da izinsiz şekilde fotoğrafının çekildiğini öne sürdü.
Dünya genelinde dijitalleşme arttıkça, suç tipleri ve suç alanları da hızlı şekilde dijital alana kayıyor. Dijital ürünlere yüklenen kötü yazılımlarla kullanıcıların kişisel bilgilerini çalan dijital hırsızlar, kimlik bilgilerini çeşitli şekillerde kullanabiliyor. En çok da kredi kartı bilgilerinin çalınması durumunda ciddi sorunlar meydana geliyor.
NordLocker adlı yazılım şirketinden araştırmacıların incelemeleri sonucunda milyonlarca insanın oturum açma ve kimlik bilgilerinin çalındığı ortaya çıktı. Güvenlik araştırmacıları, milyonlarca bilgisayara bulaşan virüsün isminin trojan olduğunu açıkladı.
KORSAN YAZILIMLARLA GELİYOR
1,2 terabaytlık kişisel bilginin çalınmasına neden olan trojan virüsünün, büyük ölçüde korsan oyunlar ve Adobe Photoshop'un korsan şekilde indirilen crackli sürümü de dahil olmak üzere yasadışı yazılımlar aracılığıyla yayıldığı öğrenildi.
3,2 MİLYON BİLGİSAYARA SIZDILAR
NordLocker, kötü amaçlı yazılım türünün 2018 ile 2020 arasında 3,2 milyon Windows PC'ye sızarak verilerini çaldığını ortaya koydu. Veritabanın 2 milyar çerez içerdiği ve bunların 400 milyondan fazlasının (yüzde 22) hala geçerli olduğu kaydedildi.
KULLANICILARIN FOTOĞRAFLARINI ÇEKTİLER
NordLocker, konuyla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verildi. NordLocker tarafından yapılan açıklamada, korsan yazılımlar aracılığıyla bilgisayar sahiplerinin fotoğraflarının çekildiği belirtilerek, "Kötü amaçlı yazılımın elde ettiği veriler, yasadışı yazılım (Adobe Photoshop), Windows kırma araçları ve korsan oyunlar aracılığıyla yayıldığını ortaya çıkardı. Bunların yanı sıra korsan yazılım, cihazda bir web kamerası varsa kullanıcıyı da fotoğrafladı" ifadelerine yer verildi.