Haberler

Away Dizisindeki 'Uzay Körlüğü' Gerçekten Var Mı?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hilary Swank'ın başrolünü oynadığı Netflix'te yayınlanan Mars'a yolculuk dizisi 'Away' izleyenleri Google aramasına yönlendirdi.

Hilary Swank'ın başrolünü oynadığı Netflix'te yayınlanan Mars'a yolculuk dizisi 'Away' izleyenleri Google aramasına yönlendirdi. Çünkü diziyi izleyen herkes, Rus kozmonotun gözlerinin kötüye gitmesiyle birlikte Google'a "Uzay körlüğü var mı?" diye sordu. Sizin arama yapmanıza gerek yok, biz cevap verelim: "Evet, var."

Kaseti hikayenin başına sarılım. Uzay gemisinin ikinci kaptanı olan doktor Ram Arya (Ray Panthaki) tüm ekibi olağan kontrolden geçirirken, Rus kozmonot Misha Popov'un (Mark Ivanir) gözlerinde sorun ortaya çıkıyor.

Görme yetisini kaybetmeye başlayan Misha, doktordan bunu gizlemesini isterken, Ram bunu, geminin kaptanı Emma Green'e (Hilary Swank) haber verir. Peki, gerçekten 'uzay körlüğü' diye bir şey var mı, uzay göz bozar mı?

Evet böyle bir sendrom var ve bu astronotlar için en büyük tehlikelerden biri. Hatta uzayın neden olduğu göz bozuklukları aylarca sürebilir, Dünya'ya döndüklerinde bile…

1 YIL KALDI, YAKIN GÖZLÜĞÜ OLDU

Bakın 'nden Dorit Donoviel ne diyor bu konuda: "Şu ana kadar kimse Mars'a gitmediği ya da iki yıl yolculuk yapmadığı için kesin diyemesek de evet uzay gözleri bozuyor. Bu bir astronot için felaket bir durum."

Örnek mi? Scott Kelly… NASA astronotu, sapasağlam gözlerle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitti, bir yıl kaldı.

Dönüşte mi? Nurtopu bir okuma gözlüğü oldu! Nedeni mi? Beyin omurilik sıvısının (CSF) oranından dolayı oluyor. Uzmanlara göre, uzayda ne kadar kalınırsa, CSF oranı o kadar artıyor. ve gözün etrafında bulunan sinirlere baskı yapıyor.

1 yıl uzayda kalan Scott Kelly yakını görmede sorun yaşamaya başladığını düşünürsek 18 ay Mars yolculuğu yapacak astronotları hali nicedir, araştırma konusu.

Kaynak: Space Mag Türkiye / Teknoloji
title
Close