Haberler

Avea 5g'nin Geleceğini Şekillendirecek MOTO Projesinde

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, "5G teknolojisi günlük hayatımızı da değiştirecek" dedi.

Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, 5G sayesinde günlük yaşamda kullanılan ayakkabılar, saatler, otomobiller, termostatlar ve kapı kilitleri gibi birçok objenin mevcut internet ağına dahil olabileceğini belirterek "5G teknolojisini günlük hayatımızı da değiştirecek. Sabah kaybolan cüzdanımızı endişeyle evin içinde aramak yerine onu google'layarak bulacağız" dedi.

Avea, Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programları Araştırma Fonu desteğiyle 5G'nin geleceğini şekillendirmek üzere kurulan MOTO (Mobile Opportunistic Traffic Offloading) Projesi'nde Avrupa'dan yer alan tek mobil operatör oldu.

Konsorsiyumda başta Türkiye olmak üzere Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya'dan 5 farklı kurum yer alıyor. Projede yer alan tek mobil operatör olan Avea, konsorsiyumdaTürkiye'yi temsil ediyor.

MOTO Projesi'nin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Şahin, söz konusu projenin 5G teknolojileri ile ilgili olduğunu söyledi.

Data kullanımının gittikçe arttığını vurgulayan Şahin, gelecek 5 yıl içinde dünyadaki data trafiğinin 32 kat artacağını, Türkiye'de ise bu rakamın yüzlerce kat artmasının beklendiğini dile getirdi.

Coşkun, 10-20 yıllık projeksiyonlara bakıldığında ise bu rakamın yüzlerce, hatta binlerce kata çıkabileceğini kaydetti.

Dar alanda yüksek kapasite ihtiyacı olan depremlerde, deprem gibi özel olaylarda ya da statlarda şebekenin sıkışmasının sürekli gündeme geldiğine dikkati çeken Şahin, MOTO Projesi kapsamındaki 5G'nin üzerinde çalıştığı ana konuların bunlar olduğunu ifade etti.

Artık her cihazın bir şebeke parçası haline geldiğini anlatan Şahin, "Yani cep telefonunuz 150 metre ilerideki baz istasyonuna erişmeye çalışacağına, 1-2 metre aralıktaki diğer kullanıcıların telefonları üzerinden geçerek oraya varıyor. Eğer deprem gibi olaylarda cihazlar bir problem yaşarsa, alt yapıda problem olsa dahi kendi aralarında eski klasik telsizler gibi haberleşebiliyorlar" şeklinde konuştu.

5. nesilde cihazların birbirleriyle direkt konuşabildiğini ya da birbirleri üzerinden dünyaya bağlandığını vurgulayan Şahin, bunun bir AB projesi olduğunu kaydetti.

-"Telefonlar ve tabletler sadece bir iletişim aracı olmaktan çıkıp adeta portatif birer asistana dönüşecek"

Coşkun Şahin, MOTO Projesi'nin 5G standartlarını inşa eden projelerden biri olduğunu söyledi.

5G'nin bağlanmış durumdaki milyarlarca cihazı sorunsuz idare edebilecek akıllı bir iletişim ağı olacağını aktaran Şahin, telefonların ve tabletlerin sadece bir iletişim aracı olmaktan çıkıp adeta portatif birer asistana dönüşeceğini dile getirdi.

5G sayesinde günlük yaşamda kullanılan ayakkabılar, saatler, otomobiller, termostatlar ve kapı kilitleri gibi birçok objenin mevcut internet ağına dahil olabileceğini belirten Şahin, "5G teknolojisini günlük hayatımızı da değiştirecek. Sabah kaybolan cüzdanımızı endişeyle evin içinde aramak yerine onu google'layarak bulacağız" dedi.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin yaptığı analize göre, 2013 yılının ilk döneminde dünyada toplamda 6 milyar 835 milyon telefon kullanıcısı olduğu bilgisini veren Şahin, şunları kaydetti:

"Mobil internet kullanıcı sayısı ise 2 milyar 96 milyon taneydi. Dünya nüfusuna oranladığımızda yüzde 30'dan fazla kişi, yani dünyada her 3 kişiden biri telefonundan, tabletinden interneti kullanıyor. Bunun yanında, dünya genelinde 6,5 milyar SIM kart aktif olarak kullanılıyor. Gelecek 20 yıl içerisinde bu sayıda da 4-5 kat artış öngörülüyor. BTK'dan yapılan araştırmaya göre ise gelecek 5 yıl içerisinde dünyada data trafiği ekonomik hacminin 135 milyar dolardan 226 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Geçen yıldan bu yıla geniş bant internet kullanıcı sayısı Türkiye'de yüzde 40'ın üzerinde bir artış gösterdi. Türkiye nüfusunun yüzde 45,13'ü interneti kullanıyor. Bu 20 milyonluk abonenin 12 milyonu geniş bant mobil ağı. Yani ülkemizde her iki kişiden biri akıllı telefonlarını hem bilgisayar hem internet erişim aracı olarak kullanmaya devam ediyor. Yani data iletim hızını artıracak 4G de yayılmaya başladığında 5G ihtiyacı daha da artacak. 4G'ye göre çok daha hızlı olacak olan bu teknolojiyi ilk getiren yarışa önde başlayacak."

-"G, bağlanmış durumdaki milyarlarca cihazı, sorunsuz idare edebilecek akıllı bir iletişim ağı olacak"

MOTO Proje Koordinatörü ve Thales Communications Ar-Ge Projeler Yöneticisi Dr. Conan Vania da söz konusu projenin kablosuz haberleşmenin ihtiyaçları göz önüne alınarak planlandığını söyledi.

Vania, projenin esas amacının kısa mesafelerde iletişimi ön plana çıkarmak ve farklı iletişim fırsatlarını değerlendirerek iletişim kapasitesini artırmak olduğunu vurguladı.

4G teknolojisinin bu yoğunluk karşısında yakın bir gelecekte yetersiz kalacağının öngörüldüğünü kaydeden Vania, MOTO Projesi'nin çıkış noktasının bu olduğunu, bu anlamda projenin hali hazırda var olan hücresel veri mimarilerinin sahip olduğu altyapı yükünü azaltmanın yanı sıra birçok avantajı da sunmayı hedeflediğini dile getirdi.

5G'nin hayata geçmesiyle şirketlerin maliyetlerinin düşeceğini ve böylece kullanıcıların maliyetlerinin de azalacağını vurgulayan Vania, "Tüketicilerin akıllı telefonları sistemde mobil terminal olup modem gibi çalışacağı için operatörler bunun için müşterilerine ek krediler verebilecek" dedi.

Söz konusu teknoloji sayesinde günlük yaşamda kullanılan birçok objenin mevcut internet ağına dahil olabileceğini vurgulayan Vania, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ayakkabılar, saatler, aletler, otomobiller, termostatlar, kapı kilitleri… Ve biz sabah kaybolan cüzdanımızı endişeyle evin içinde aramak yerine onu internet üzerinden bulacağız. 5G, bağlanmış durumdaki milyarlarca cihazı, sorunsuz idare edebilecek akıllı bir iletişim ağı olacak.

Bu arada Türkiye akıllı telefon kullanım oranı ile de son dönemde dikkat çeken ülkeler arasında gösteriliyor. Araştırmalarımız sonucu, Türkiye'de 10 akıllı telefondan 9'unun internete bağlı olduğunu gördük. Bu inanılmaz bir rakam. Bu anlamda Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli düşündüğümüzde, Türkiye'nin konsorsiyumda yer alan 5 ülke arasında yer alması önemli bir unsur. Konsorsiyumunda önemli akademisyenlerin yanında, birçok teknoloji ve iletişim şirketinin de yer aldığı bu proje kapsamında bir GSM operatörü ile de işbirliği yapmak oldukça önemli. Bu anlamda, Avea'nın bakış açısı ve teknik donanımının projemiz için önemli ve stratejik olduğunu söyleyebilirim. Projenin Avea ve Türkiye için önemi bu anlamda ayrıca önemli."

Kaynak: Bültenler / Teknoloji
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Yenidoğan çetesinin kullandığı hastane için yeni iddia: Taburcu olacakken 'Öldü' dediler

Türkiye'yi ayağa kaldıran çetenin hedefinde yalnızca bebekler yokmuş

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

title