Asus, PC Sektöründe Her Şeyi Değiştirecek Yeni Nesil Anakart Konseptini Tanıttı
Asus, 25 yıllık ATX formatından uzaklaşarak yeni nesil anakart konseptini sergilemeye başladı.
İşlemciler, grafik kartları, bellekler, SSD'ler… Günümüz bilgisayar teknolojisi sürekli olarak gelişiyor. İlginçtir ki bilgisayar teknolojileri geliştirilirken ilk kez 1995 yılında ortaya çıkan ATX anakart formatı varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bir başka deyişle; çeşitli iyileştirmeler yapılmış olsa da 25 yıllık bir anakart formatıyla modern teknolojileri kullanıyoruz.
Bu yıl, 30. yıl dönümünü kutlayan Tayvan merkezli teknoloji şirketi Asus, anakartların artık yeni, daha verimli ve daha şık formatlara geçiş yapması gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle şirket, Prime Utopia adını verdiği yeni nesil anakart formatını Computex 2019'da ziyaretçilerin beğenisine sunmuş durumda.
ATX standartından uzaklaşarak daha modern bir tasarım çizgisi izleyen Prime Utopia, PCIe girişlerini arka tarafa taşıyarak GPU'yu anakartın göbeğinden alıyor ve anakart üzerinde büyük bir boşluk oluşturuyor. Dahili soğutucuya sahip olan anakartın üzerinde dört adet M.2 portu bulunuyor. Hydra Cortex fan başlığı ise fanların bağımsız olarak kontrol edilmesini sağlıyor.
Daha da önemlisi Asus'un bu anakart konseptinde USB, Ethernet gibi girişler anakarta sabit olmak yerine modüler yapıya sahip oluyorlar. Ayrıca anakart üzerinde bulunan 7 inçlik dokunmatik ekran, hem kullanıcının PC bileşenleri ile ilgili bilgiler almasını, hem de fanlar gibi belirli bileşenleri kontrol etmesini sağlıyor.
Tüm bunların bir ATX anakart ile mümkün olmayacağını söyleyebiliriz. Bununla birlikte Asus'un bu gelişmiş anakart konseptinin kısa vadede bir ticari ürün olarak görmek de pek mümkün olmayacak. Zira yeni bir anakart formatı, PC bileşenleri için yeni uyumluluk sorunları oluşturacak ve bu durum, PC ekosistemi için büyük bir sorun haline gelecektir.