Haberler

Apple'ın Harcadığınız Paranın Bir Kısmını Geri Veren 'Kredi Kartı' Nasıl Çalışıyor?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Apple bu hafta başında bir dizi dijital içerik servisinin yanı sıra, ödeme servisinin uzantısı olan kartını da tanıttı. Geleneksel kredi kartlarında bulunan CCV, kart numarası ve hatta şifreye sahip olmayan bu Apple Card, müşterilere yaptıkları harcamanın %2'sini geriye iade ediyor. Peki Apple Card nasıl çalışıyor?

Teknoloji devlerinin bankacılık sistemlerine göz diktiği yeni ürün ve hizmetlerini duymaya alıştık. Bu ürün ya da hizmetlerin büyük bir çoğunluğu, Türkiye'deki son kullanıcıya hitap etmese de yakın zamanda edecek. Artık uluslararası banka kuruluşlarının yerini yavaş yavaş teknoloji devleri ve onların ortaklıkları alacak.

Facebook'un Hindistan'da test etmeye başladığı WhatsApp üzerinden para gönderme ve alma servisi, blok zincirine dayanan alışveriş sistemleri, 2020'li yılların ilk yarısında beklenen popülariteye ulaşmış olacak. Apple'ın bu konudaki en net ve somut adımı ise 25 Şubat'ta genel merkezinde düzenlediği lansmanda atıldı.

Tim Cook'un lansman sırasındaki açıklamalarına göre ABD'li Apple kullanıcılarının %70'i Apple Pay adındaki dijital para gönderme ve alma servisini kullanıyor. Avustralya'da ise bu oran %99'a ulaşmış durumda. Yakında Apple Pay'i 40'tan fazla ülkede göreceğiz. Apple hangi ülkeler olduğunu detaylı olarak açıklamadı, bu nedenle Türkiye'ye gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz.

Halihazırda bazı bankalar zaten NFC gibi sensörler sayesinde müşterilerin kart taşıma zorunluluğunu ortadan kaldıran sistemlere sahipler. Apple'ın bu sistemi Apple Pay adıyla sunmasıyla, bir bankadan almanız arasında ise küçük ama önemli bir fark var. Apple Pay, doğrudan telefon üreticinize ait bir hizmetken, bankalar üçüncü parti uygulamalarla bu kolaylığı sağlıyor.

E ne güzel işte, kartları ortadan kaldıran sistemler yaygınlaşıyor derkeen... Apple kendi kartıyla karşımıza çıktı.

Haydaaa… Hani Apple Pay'in amacı fiziksel kartları yok etmekti, ne oldu şimdi?

Apple Card, tüm Apple ürünleriyle entegre şekilde çalışıyor, iPhone'dan gönderilen mesajlarla istediğiniz şekilde yönetebiliyorsunuz.

Bankalardaki gibi müşteri temcileriyle saatler süren görüşmeler hayatınızdan çıkıyor, her şey sizin kontrolünüze geçiyor.

Apple Card'ı kullandığınız her yer, Apple Maps üzerinden otomatik olarak görünüyor

Harcamalarınız kategoriler halinde görülüyor, onları yönetmek kolaylaşıyor. Tüm finansal hesaplarınızı tek bir yerden kontrol edebiliyorsunuz.

Bunlar Apple Card ile sunulan temel özellikler. Asıl bomba ise bambaşka…

Daily Cash özelliği sayesinde Apple Card ile harcama yaparken para kazanabileceksiniz. Geleneksel bankalardaki gibi puan sistemine değil, doğrudan gerçek paraya dayanan bir sistemden söz ediyoruz. Üstelik bakiyenize yüklenen bu paraları, anında kullanabiliyorsunuz.

Günlük harcamalarınızın %2'si her gün Apple Card bakiyenize geri yükleniyor. Eğer harcamalarınızı Apple ürünlerine yaparsanız, %3 oranında geri kazanç elde ediyorsunuz. Apple, geri kazançlarda herhangi bir limit koymuyor. Dilediğiniz kadar harcayıp, harcadığınız kadar kazanıyorsunuz.

Daily Cash özelliğini kullanmanın herhangi bir aylık ya da yıllık kart aidatı da bulunmuyor.

Peki ya güvenlik ne durumda? Apple'dan cevap net. Kartınız çalınsa bile kullanılması zor olacak:

Geliştirilme aşamasında Mastercard ve Goldman Sachs ile birlikte çalışan Apple yetkilileri, kartın çalınma durumunda kullanmanın zor olduğunu belirtiyorlar. Zira iPhonelarda bulunan Face ID ve TouchID ile kartı anında kilitlemeniz mümkün oluyor. Elbette bu sistemleri de kandırmak mümkün, ancak imkansıza yakın.

Ayrıca Apple, bilgilerinizin bankalar dahil herhangi bir üçüncü parti şirketle paylaşılmayacağına dair de söz veriyor. Bu da güvenlik endişelerini ortadan kaldıran bir diğer önemli detay.

Apple Card'ın imkanlarından faydalanmak için kartı beklemeye gerek yok:

Karta bağlı olan Apple Cash uygulamasını aktif edip iPhone üzerinden tıpkı Apple Pay gibi kullanabiliyorusunuz. Apple Cash uygulamasına giriyor, Apple Card size teslim edilene kadar bütün özellikleri kartsız olarak kullanabiliyorsunuz.

Apple'ın fiziksel bir kart sunarak tüketici alışkanlıklarına uyum sağladığını görüyoruz. Aksi takirde; kartları ortadan kaldırmaya çalışan, her şeyi iPhone'un içerisine dahil etme vizyonu olan Apple'ın kart çıkartması mantıklı görünmüyor. Apple, hala cüzdanlarımıza ve içerisindeki kartlara alıştığımızı çok iyi biliyor.

Tamamen titanyumdan olan, üzerinde sadece isminizi, çipini ve Apple logosunu taşıyan kart, adresinize geldikten sonra temaslı temassız, destek verilen her bölge ve mağazada kullanabiliyorusunuz. Kartın Türkiye'ye geliş tarihi ise henüz netlik kazanmadı.

Apple Card hakkındaki görüş, düşünce ve önerilerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Kaynak: WebTekno / Teknoloji
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title